Csökken a tinédzserkorú terhességek száma a fogamzásgátlás támogatásának megvonásával
2017. június 02. írta: Katolikus Válasz

Csökken a tinédzserkorú terhességek száma a fogamzásgátlás támogatásának megvonásával

A tiniterhességek ott csökkentek legjobban, ahol a legtöbb pénzügyi támogatást vonták meg

pregnancy-800x500.jpgEgy új szaktanulmány rámutat: a szexuális felvilágosító órák és fogamzásgátlók állami támogatásának csökkentésével a tinédzserkorú terhességek gyakorisága is lecsökkent Nagy-Britanniában. A tiniterhességek előfordulási gyakorisága ezzel 1969 óta nem látott alacsony szintre esett.

A kétszerzős tanulmány az eredményeivel tovább növeli azoknak a kutatásoknak a számát, amik a liberális szexuális felvilágosító oktatás csődjére mutatnak rá.

Családtervező guruk az 1970-es évek óta mondják, hogy a tinédzserkorú terhességek számát több iskolai szexuális oktatással, és a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáféréssel lehetne csökkenteni. Az új tanulmány szerzői azonban bizonyítékokat mutatnak be, hogy ezek az intézkedések valójában épp növelik a tinédzserkorban várandóssá váló lányok számát. Ugyanezek az intézkedések több nemkívánt terhességhez is vezetnek, ami több abortuszt és több egyedülálló tinédzser anyát is jelent.

A kutatás, amelyet David Paton a Nottingham University Business School-ról, és Liam Wright a University of Sheffield-ről végzett el, azt találta, hogy a korai terhességek gyakorisága azokban a kerületekben esett vissza a leginkább, ahol a tinédzserkori terhesség "megelőzésére" fordított összegeket a legjobban megkurtították.

"Érvek szólnak amellett, hogy a megszorítások hatása a tinédzserkori terhességekre nem olyan rossz, mint ahogy attól tartottak, mi több, a tinédzserkori terhességeket megelőző programokra költeni ellenkező hatást is elérő lehet." - írják a szerzők a Journal of Health Economics folyóiratban.

"Egyszerűen fogalmazva: a fogamzásgátlás csökkenti a terhesség kockázatát azokban a szexuális aktusokban, amik amúgyis megtörténnének, de növeli ezt a kockázatot azok között a tinédzserek között, akik épp a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáférés miatt kezdenek el szexuális életet élni, vagy gyakrabban élni." - írják.

Egy a The Times-nak adott interjújában Wright azt mondta: kutatóként meglepték őket a felfedezések, ezért más lehetséges magyarázatokat is teszteltek, mielőtt a végkövetkeztetésüket elfogadták volna. Különösen fontosnak tartották az óvatosságot annak fényében, hogy széles körben elterjedt a fogamzásgátlók és a szexuális felvilágosítás feltétlen sikerességébe vetett hit.

A kutatók 149 önkormányzat adatait vizsgálták 2009 és 2014 közöttről, és azt találták, hogy a fogamzásgátlók könnyű hozzájutására és a szexuális felvilágosításra fordított állami és önkormányzati pénzösszegek lefaragásával a tinédzserkori terhességek gyakorisága 42,6%-nyit csökkent 2008 és 2013 között, a legalacsonyabb értéket érve el 1969 óta. 2014-re már mindössze 4160 olyan lányt regisztráltak, aki 16 éves kora előtt esett teherbe. Ez az előző évhez képest további 10%-os csökkenést jelentett.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a tinédzserek közötti szülések száma 8,7%-nyit csökkent az elmúlt évben. 1999-ben Nagy-Britannia bírt az egyik legmagasabb számmal a tiniterhességek terén Európában, három évtizednyi olyan szexuális felvilágosító oktatás után, ami a fogamzásgátlók használatára helyezte a legfőbb hangsúlyt.

A brit kormány eközben több tízmillió angol fontot fizetett a helyi önkormányzatoknak, hogy még több szexuális felvilágosítást végeztessenek, valamint fogamzásgátlást népszerűsítő civil csoportoknak, hogy azok könnyűvé tegyék a lányok számára a fogamzásgátlókhoz és - valójában korai abortuszt okozó - "esemény utáni" tablettákhoz való hozzájutást.

Egyes iskolákban a szexuális egészségre szakosodott egészségközpontok nyíltak, részben azért, hogy segítsék a tinédzsereket abban, hogy a szexuális szokásaikat és problémáikat a saját szüleik elől eltitkolják; az önkormányzatok pedig szakértőket béreltek fel, hogy népszerűsítsék a "biztonságos szexet". Az egyik önkormányzat például "óvszerkoordinátor" elnevezésű pozíció betöltésére írt ki álláshirdetést.

A gazdasági válság miatt ezeknek a programoknak a pénzügyi támogatása is lecsökkent. A források elapadása miatt több szervezet is megkongatta a vészharangot, hogy a tiniterhességek száma robbanásszerűen nőni fog.

A mostani kutatás egy 2009-es tanulmány folytatása, aminek eredményei szintén azt mutatták, hogy a közhiedelemre épített kormányzati stratégia nem működik jól.

Az elmúlt évben a témában legtekintélyesebbnek számító Cochrane összefoglaló a szexuális oktatásról szintén arra a megállapításra jutott, hogy szexuális felvilágosító programnak "nem volt kimutatható hatása a terhes fiatal nők számában".

Helen Marshall, a Brook intézet ügyvezető igazgatója (amely egy a tinédzsereknek ingyen fogamzásgátlót és "eset utáni" tablettát osztogató civil szervezet), elutasító az új eredményekkel kapcsolatban. "Rendkívül aggaszt minket az a felvetés, hogy a szexuális felvilágosítás és a terhességeket megelőző egészségügyi szolgáltatások csak a nagyobb kockázatot jelentő viselkedésformákat bátorítják." - nyilatkozta a Times oktatásüggyel foglalkozó különszámában. - "Mi épp ennek ellenkezője mellett érvelnénk."

Az előző kormányzat elkötelezett volt a szexuális oktatás kitartó támogatásában, egy 2017-es intézkedéscsomag részeként kötelezővé is téve azt a középiskolákban. Az intézkedéscsomag annak ellenére került bevezetésre, hogy kiderült: szexuális tanácsadó klinikák (az ún. Rochdale-botrányban) kiskorú gyermekek szexuális kizsákmányolásához járultak hozzá. A botrányban muszlim bevándorló bandák használatak ki szexuálisan tinédzsereket, akik számára a klinikák ingyenes fogamzásgátlást biztosítottak, az ügyüket kiskorúak érintettsége ellenére sem jelentve a hatóságoknak. (Az ügyben nemcsak a klinikák, de a rasszizmus vádjától való félelmében maga a nyomozóhatóság is csúfos kudarcot vallott, 2015-ben végül hivatalos bocsánatkérést is kiadva emiatt.)

Norman Wells, a Family Education Trust igazgatója úgy nyilatkozott: "A bizonyítékok a legújabb komoly esettanulmányokból világosan rámutatnak arra, hogy a kiskorúak szexuális aktivitásához való hivatalos hozzáállás alapvető hibái közvetlenül hozzájárultak kizsákmányolásokhoz és visszaélésekhez."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása