A Jézus Szíve litánia 15.
2017. június 15. írta: Katolikus Válasz

A Jézus Szíve litánia 15.

Jézus Szíve, melyben az Istenség egész teljességgel lakozik!

jsz15.jpg1. Jézus Szívében az Istenség egész teljessége, azaz: mind a három isteni Személy együtt lakozik. Személyi egységben ugyancsak a második isteni Személy egyesült vele, de minthogy az Isten csak egy valóság, azért a három isteni Személy mindig és mindenben tökéletes egyességben van együtt s így Jézus Szívében is elválaszthatatlanul együtt van a Fiúval az Atya és a Szentlélek is. Jézus Szíve tehát valósággal a teljes Szentháromság trónja: az lakik benne, aki az eget és földet teremtette, akinek látása örök boldogsága lesz a jóknak s akinek elvesztése örök kínja lesz a bűnösöknek. Valóban „úgy tetszett az Atyának, hogy Őbenne lakozzék minden teljesség”. (Kol. 1,19.)

2. Jézus Szívében azonban más értelemben is Isten egész teljessége, azaz: gazdagsága lakozik. Benne nyilvánul meg legcsodálatosabb módon az isteni bölcsesség, amely egy embert Isten trónjává emelt, sőt vele egy személyben egyesített. A mindenhatóság, amely ezt a csodát létrehozta,- az irgalom, mely az ember megmentésére kész volt ily csodálatos eszközhöz is nyúlni; a szentség, mely a bűn ellensúlyozására ily végtelenül szent és tiszta áldozatot szemelt ki.

De legfőképp a szeretet, mely a végsőkig elment, hogy az embert necsak megmentse és üdvözítse, de jóságának ily titokzatos mélységeivel szinte meglepje, lebilincselje s viszontszeretetre kényszerítse.

3. Valahányszor Jézus Szívéről hallok, hozzá fohászkodom vagy az Oltáriszentségben hozzá közeledem, illik, hogy mindig át- és átjárjon annak tudata, ki az, akihez jönnöm szabad.

Meg kellene reszketnem mindig a gondolatra, hogy mily nagy s fölséges Úr az, aki Jézus Szívében rejtezik: ég és föld, menny és pokol Ura! Továbbá, hogy mily szent és tiszta ő, s mennyire kell magamra vigyáznom, hogy e végtelen szentséghez méltatlanul s tisztátlanul ne közelítsek, És végül, hogy mily nagy jótevőm, mily szeretetreméltó mennyei Barátom az, ki itt lakik: a leghívebb, a legszebb, a legelragadóbb: az én Istenem és Mindenem!

(Forrás: Bangha Béla: A Jézus Szíve-litánia (elmélkedések). Mária Kongregáció - hitbuzgalmi képes havi folyóirat 1918. (XI.) évf.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása