Miért nincsenek bíborosok a filiális korrekció aláírói között?
2017. szeptember 25. írta: Katolikus Válasz

Miért nincsenek bíborosok a filiális korrekció aláírói között?

papal_silence_810_500_55_s_c1.jpgA "filiális [hívő] korrekció" nyilvánosságra kerülése után sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy annak aláírói közt nem szerepel egyetlen bíboros sem.

Az aggodalom oka, hogy a bíborosok közül az amerikai Raymond Burke bíboros többször is hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlennek tartja Ferenc pápa egyes, az Amoris Laetitia apostoli buzdításában is kifejtett tanításainak formális (bíborosi) korrekcióját, miután a Szentatya tudatosan elzárkózott attól, hogy a hívektől és egyháziaktól (köztük bíborosoktól is) érkező többszöri tiszteletteljes kérésnek engedve a tisztázást maga végezze el.

Az egyszerű válasz arra, miért nincsenek bíboros aláírói a Ferenc pápának augusztus 11-én eljuttatott, de tőle érkezett válasz híján csak szeptember 23-án nyilvánosságra hozott korrekciónak: a korrekció kezdeményezői - katolikus papok és tudósok - maguk döntöttek úgy, hogy bíborosokat nem keresnek meg, és nem kérnek fel a csatlakozásra.

"Azt akartuk, hogy ez független kezdeményezés legyen." - nyilatkozta a LifeSiteNews-nak a korrekció aláírói körének szóvivője, Dr. Joseph Shaw, az Oxfordi Egyetem erkölcsteológusa. "Úgy döntöttünk, hogy bíborosokat nem keresünk meg."

Azokra a közösségi médiában megjelent vádakra, hogy a kezdeményezés hátterében valójában Burke bíboros áll, Shaw úgy reagált: "Teljesen világossá szeretnénk tenni, hogy Burke bíboros nem áll e kezdeményezés mögött."

Burke bíboros nemrég személyesen adott interjút a Katolikus Válasznak, többek között Ferenc pápa bíborosoktól várható formális korrekciójáról is. Magunk is tapasztalhattuk, hogy a bíboros nemcsak nem áll e mostani hívő korrekció mögött, de minden valószínűség szerint nem is tudott erről a kezdeményezésről.

Ahogy Shaw a LifeSiteNews-nak elmagyarázta, a körültekintő óvatosság a legfőbb oka annak, hogy nem kértek fel egyetlen bíborost sem, hogy csatlakozzon a dokumentumhoz. "Nem lenne praktikus arra számítani, hogy bármely bíboros aláírna bármi ilyen természetű dokumentumot, mivel ez túl közelről érinti a pápa személyét."

Az erkölcsteológus Shaw dicsérte a négy bíboros (Brandmüller, Burke, Caffarra, és Meisner bíborosok) dubiájának egyszerűségét és a bíborosoknak a pápa iránt benne kifejezett hűségét. Shaw szerint a mostani "hívő korrekció" összetettebb, olyan, amivel kapcsolatban nem várható, hogy vele egy bíboros azonosul.

Shaw szerint a teológusoknak és pásztoroknak nagyobb szabadságuk van arra, hogy érveket hozzanak fel az Amoris Laetitia tartalmával és problémáival kapcsolatban. A filiális korrekció "segítség lehet a katolikusok széles körének".

Ennek ellenére, a hívő korrekciót eredetileg csak egyetlen olvasónak szánták: a Szentatyának. A korrekciót magának Ferenc pápának a kezébe adták a Santa Marta házban, hat héttel ezelőtt. Az aláírók a pápától semmilyen választ nem kaptak. "Ha Ferenc pápa válaszolt volna, úgy egy másfajta párbeszédbe kezdtünk volna. Most azonban már a katolikus híveket vonjuk be."

Shaw ragaszkodik hozzá, hogy nem az a fontos, hogy a korrekciót kik és hányan írják alá. Mint mondja, a korrekciónak a tartalma, a benne szereplő érvek azok, amik fontosak.

A filiális korrekció szövegét az aláírók egy szűk köre készítette, majd a leadása előtt megmutatták azt mást szakértőknek és pásztoroknak is, kritikai megjegyzéseket és kiegészítéseket kérve tőlük. A szöveg többször is változott, mielőtt végül aláírásra és leadásra került.

Shaw reagált arra is, hogy többen meglepődve látták, hogy az aláírók között Bernard Fellay, az egyelőre még rendezetlen egyházjogi státuszú Szent X. Piusz Papi Társaság (SSPX) legfőbb elöljárója is szerepel. Mint mondta: "Nagy kiállást jelent ez Fellay püspöktől. Az elkötelezettsége az igazság mellett nagyobb, mint a politikai aggodalmai az egyházjogi rendezés kapcsán."

Ferenc pápa az SSPX számára rendezésként nemrég különleges, személyi prelatúra státuszt ígért, a pápa személyi köréből származó nemhivatalos értesülések szerint pedig az SSPX számára kizárólagos jogot is adna a hagyományos latin miserítus ünneplésére. Fellay püspök elöljárói tisztségének esetleges meghosszabbításáról 2018 nyarán dönt a papi társaság, ha azonban az SSPX személyi prelatúrává válik, a püspök Ferenc pápától akár élethosszig tartó vezetői kinevezést is kaphat.

A korrekcióhoz való csatlakozásért a change.org oldalon támogató petíció indult. Ilyen petíciót maga a LifeSiteNews oldal is indított. "Örülök, hogy az emberek támogatnak minket ezeken a módokon." - nyilatkozta Shaw.


Kapcsolódó cikkeink:
A Szentszék letiltotta a pápai korrekció weboldalának elérését a Vatikán számítógépeiről
Egy amerikai püspök is csatlakozott Ferenc pápa korrekciójához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása