Müller bíboros egy bíborosi csoport felállítását javasolja, akik megválaszolnák a dubiát és a filiális korrekciót
2017. szeptember 26. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros egy bíborosi csoport felállítását javasolja, akik megválaszolnák a dubiát és a filiális korrekciót

img_0166.jpgA patthelyzet feloldására Ferenc pápa és a tanításával szemben súlyos fenntartásokat megfogalmazók között, Gerhard Müller bíboros azt javasolja, hogy egyik megoldás erre "a súlyos helyzetre" az lehetne, ha a Szentatya kijelölné a bíborosok egy csoportját, akik formális "teológiai vitába" kezdenének a pápa kritikusaival.

A Hittani Kongregáció előző prefektusa a National Catholic Registernek nyilatkozva azt mondta, egy ilyen formális vita a dubia "egyes neves képviselőivel" és a vasárnap nyilvánosságra hozott filiális korrekció reprezentánsaival is lefolytatható lenne.

Müller bíboros szerint a formális teológiai vita azt szolgálhatná, hogy kiderüljön az igazság, elsősorban "az Amoris Laetitia 8. fejezete egyes kijelentéseinek különböző, és időnként vitás értelmezései" kapcsán.

Az Egyháznak "több párbeszédre és kölcsönös bizalomra" lenne szüksége, "polarizálódás és polémiák" helyett - mondta a bíboros, hozzátéve, hogy Szent Péter utódja "a személye és az isteni megbízatása iránti teljes tiszteletet érdemel, másrészről viszont az őszinte kritikusai is meggyőző választ érdemelnek".

"El kell kerülnünk egy újabb szakadást és különválást az egy és katolikus egyháztól, aki egységének és Jézus Krisztussal való közösségének állandó elve és alapja a jelenlegi pápa, Ferenc, és a vele egységben lévő összes püspök." - mondta a bíboros.

A Vatikán egy élcelődő megjegyzésen kívül nem kommentálta Ferenc pápa filiális korrekcióját, sem magát a kezdeményezést, sem a korrekció által közölt felvetéseket. A Register vatikáni informátora szerint ez az aláírók kis számának, valamint annak tudható be, hogy a korrekciót a rendezetlen egyházjogi státuszú SSPX elöljárója, Bernard Fellay püspök is aláírta, akire hivatkozva - a korábbi negatív sajtójának hála - a korrekció legitim kezdeményezés helyett egy komolytalan szakadár akcióként is beállítható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magdolna Magdolna 2017.09.28. 21:26:42

"...a szavatok legyen igen,igen és nem, nem..."

ferencpapp 2017.11.13. 18:23:49

Jó lenne ezt lefordítani magyarra, Szerdahelyi például tud olaszul.
süti beállítások módosítása