A jezsuita rendtársai felé reagált Ferenc pápa az Amoris Laetitiát ért kritikákra
2017. október 01. írta: Katolikus Válasz

A jezsuita rendtársai felé reagált Ferenc pápa az Amoris Laetitiát ért kritikákra

A Szentatya szerint az apostoli buzdítás kritikái "tiszteletreméltók, de tévesek"

screen_shot_2017-09-28_at_13_51_11.pngJezsuiták egymás közt. 
(Ferenc pápa a találkozó résztvevői körében. Forrás: La Civiltá Cattolica)

A kolumbiai útja során, szeptember 10-én Cartagenában Ferenc pápa arról beszélt a helyi jezsuita rendtársai egy csoportjával tartott privát találkozón, hogy az Amoris Laetitia apostoli buzdítását ért kritikák "tiszteletreméltók" ugyan, "de tévesek". A Szentatya e gondolatait a megjelentek kérdéseire adott válaszként mondta el. A helyszínen elhangzottakat a La Civiltá Cattolica nevű jezsuita lap közölte le, szeptember 28-án.

Emlékeztetőül: az Amoris Laetitia ún. filiális korrekcióját augusztus 11-én adták Ferenc pápa saját kezébe a Szent Márta házban berendezett rezidenciáján. A levél formájában megírt korrekciót szeptember 23-án hozták nyilvánosságra a készítői, miután arra a Szentatya semmiféle választ nem adott. A La Civiltá Cattolica minden jel szerint a korrekcióval szembeni célzatossággal jelentette meg szeptember 28-án a pápa még 10-én elhangzott szavait. Több hírforrás is némiképp megtévesztő (vagy megtévesztett) módon a Szentatya szavairól azt a benyomást keltve számolt be, mintha azok aktuálisak, ti. a korrekció közlése utániak lennének.

Az alábbiakban a Szentatya azon szavait közöljük szó szerinti fordításban, amelyek a jezsuita lapban jelentek meg, és amelyeket több katolikus hírszolgáltató is (jellemzően már szerkesztetten) kiemelésre érdemesnek ítélt.

"Ezt a kérdést arra fogom felhasználni, hogy valami mást mondjak el, amit úgy hiszem, méltányosságból és szeretetből is el kell mondani. Tulajdonképpen számos megjegyzést hallok - ezek tiszteletreméltók, mert Isten gyermekeitől jönnek, de tévesek - a szinódus utáni apostoli buzdításra vonatkozóan. Ahhoz, hogy megértsd az Amoris Laetitiát, el kell olvasnod az elejétől a végéig. Kezdve az első fejezettel, és folytatva a másodikkal, és így tovább... és elmélkedni. És elolvasni azt, hogy mi hangzott el a szinóduson."

"Egy második dolog: egyesek úgy tartják, hogy nincs katolikus erkölcsiség az Amoris Laetitia mögött, vagy legalábbis, nincs biztos erkölcsiség. Világosan meg szeretném ismételni, hogy az Amoris Laetitia erkölcsisége tomista, ami a nagyszerű Tamás erkölcsisége. Megkérdezhetnek erről egy nagyszerű teológust, az egyik legjobbat ma, és az egyik legmegfontoltabbat, Schönborn bíborost."

"El szeretném mondani ezt, hogy segíteni tudjatok azoknak, akik azt hiszik, hogy az erkölcsiség tisztán kazuisztikus. Segítsetek nekik megérteni, hogy a nagyszerű Tamás a legnagyobb gazdagságot birtokolja, amely még ma is képes inspirálni minket. De térdelve, mindig csak térdelve..." (Utolsó mondatában a Szentatya imádságos elmélkedésre buzdít.)

Miközben a Szentatya a jelek szerint nyitottabb a válaszadásra a rendtársai felé az Amoris Laetitiával és kritikájával kapcsolatban, maguknak a tisztázást kérő kritikusoknak (pl. a filiális korrekció készítőinek vagy a dubia bíborosoknak) továbbra sem válaszolt.

További részletek Ferenc pápának a La Civiltá Cattolica lapban megjelent szavaiból, angol nyelven, például a National Catholic Register oldalán olvashatók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magdolna Magdolna 2017.10.01. 20:10:58

Nevezett írás egy apostoli buzdítás. Így Fetenc pápa kellett, hogy szignálja. Nos, vajon miért vonakodik Ő maga válaszolni az azzal kapcsolatban feltett kérdésekre? Miért kellene a "nagyszerű teológus", Schönborn érsek urat kérdezni ezügyben?
süti beállítások módosítása