Adventi papverés és keresztényüldözés Indiában
2017. december 19. írta: Katolikus Válasz

Adventi papverés és keresztényüldözés Indiában

india.jpgHinduk vertek meg nyolc katolikus papot Közép-Indiában, az autóikat pedig felgyújtották. Az incidens közvetlenül egy rendőrőrs mellett történt.

Az UCA News katolikus híroldal beszámolója szerint az áldozatok harminc szeminaristának és két papnak próbáltak segíteni, akiket december 14-én tartóztattak azzal a váddal, hogy embereket próbáltak katolikus hitre téríteni.

A baj akkor kezdődött, amikor a Satna városában található Szent Efrém Teológiai Líceum papnövendékei egy közeli faluba látogattak, hogy ott karácsonyi énekeket adjanak elő.

A növendékekkel tartott George Mangalappally atya azt mondta, épp énekeltek, amikor feldühödött emberek kezdtek jelszavakat skandálni velük szemben, azzal vádolva őket, hogy hittérítő tevékenységet folytatnak.

"Az egyikőjük kihívta a rendőrséget, és intézkedést követelt velünk szemben." - állította az atya.

Egy névtelenséget kérő rendőrtiszt az nyilatkozta, hogy miután a szemináriumi kórust letartóztatták és eljárás alá is vonták, a saját védelmükben tartották őket továbbra is fogva, mert a rendőrség attól tartott, hogy a szabadon engedésük esetén azonnal megtámadják őket.

Anish Emmanuel atya azon nyolc pap között volt, akik a rendőrőrsre siettek segítséget nyújtani a kórusnak. A nyolc papot azonban a rendőrőrs mellett mintegy száz hindu támadta meg.

"A rendőrök előtt vertek meg minket, de ők nem tettek semmit." - mondta Emmanuel atya. "Felgyújtották az autóinkat, arra kényszerítve minket, hogy a rendőrőrsön belül keressünk menedéket."

1513331144.jpg

Papok és papnövendékek fogságban. (Kép: UCA News)

Maria Stephen atya, a helyi püspöki tanács szóvivője úgy nyilatkozott: ez a támadás súlyos kérdéseket vet fel a vallásszabadság hiányával kapcsolatban a hindu többségű Indiában.

A katolikus kórust állami törvény megsértésének vádjával helyezték fogságba, a hivatkozott törvény bűncselekménynek nyilvánít minden olyan hittérítési kísérletet, ami csalással, megtévesztéssel, vagy kényszerítéssel történik.

Satna város püspöke, Joseph Kodakallil azt nyilatkozta az UCA News oldalnak, hogy az egyik falubeli lakos azzal vádolta meg hamisan a kórus tagjait, hogy 5000 indiai rúpiát (kb. 20 000 Ft-ot) ajánlottak fel neki, ha keresztény hitre tér át.

A püspök állítása szerint az egyházmegye szolgálói számos ellenséges megnyilvánulást tapasztaltak az elmúlt két évben.

Csak 2017-ben több, mint 650 keresztényellenes támadást jelentettek a hatóságoknál a hindu többségű Indiában.


(A cikkünk kezdőképe egy 2014-es Delhiben tartott tüntetésen készült, amelyen a résztvevők az indiai keresztényeket érő erőszakos támadások miatt fejezték ki tiltakozásukat.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása