Már egy bíboros is aláírta az Amoris Laetitia püspöki korrekcióját
2018. január 05. írta: Katolikus Válasz

Már egy bíboros is aláírta az Amoris Laetitia püspöki korrekcióját

4872149037_6942eb6d7e_o_810_500_55_s_c1.jpgAláírta az Amoris Laetitia szinódus utáni apostoli buzdítás korrekciójának szánt püspöki "hitvallást" Janis Pujats bíboros, a lettországi Riga emeritusz érseke. Ő a hitvallás hatodik aláírója (a hitvallást megfogalmazó három kazahsztáni, valamint az azt támogató két olasz püspök mellett), és első a bíborosok közül, aki egyetértését fejezi ki annak tartalmában. [Bíborosi szinten egyébként az Amoris Laetitiához külön korrekció várható. - KV szerk.]

Emlékezetes, hogy a bíboros 2017 novemberében úgy nyilatkozott az olasz La Fede Quotidiana lapnak, hogy az Amoris Laetitia értelmezésbeli szakadást eredményező passzusaiban "a tisztázás helyénvaló" volna. Akkori interjújában a bíboros kérlelő hangot használt Ferenc pápa felé.

Nem sokkal később, december elején azonban nyilvánosságra került, hogy Ferenc pápa "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozásnak" minősítette az Amoris Laetitia azon értelmezését, amely lehetőséget ad az elvált és újraházasodott pároknak az együttélés fenntartása mellett és a szexuális önmegtartóztatás vállalása nélkül is arra, hogy szentségekhez járuljanak.

Pujats bíboros már a novemberi interjújában kijelentette az ilyen párokról, hogy: "Az bizonyos, hogy gondoskodást és lelkipásztori figyelmet kell biztosítanunk ezeknek a személyeknek", ugyanakkor "nem részesülhetnek szentáldozásban".

"Nem legitim módon, házasságban élnek együtt, ezért halálos bűn állapotában vannak. Ez mind része a szentségekről szóló tanításnak." - fogalmazott akkor a bíboros.

Arra a novemberi, interjúbeli kérdésre, hogy nem gondolja-e azt, hogy az álláspontja "túl szigorú", a bíboros azt felelte: "Az mit jelent? Az Egyház tanítása nem változik, és senki sincs felhatalmazva, hogy ezt tegye. Mindez a Szentírásban is le van írva, és ezt el kell fogadni."


Kapcsolódó:
- Bővülő cikklistánk az "Amoris Laetitia"-válság 2017. decemberében kezdődött eszkalálódásáról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása