Az állampárt kegyeltjeire cseréli két püspökét az Egyház Kínában
2018. január 24. írta: Katolikus Válasz

Az állampárt kegyeltjeire cseréli két püspökét az Egyház Kínában

gettyimages-668404526-800x500.jpgArra kért a szentszék két kínai püspököt, hogy adják át a helyüket két törvénytelenül felszentelt (és emiatt kiközösítés alatt álló) püspöknek, akiket a kínai kommunista állampárt támogat. A hírt a Külföldi Missziók Pápai Intézetének oldala, az Asia News tette közzé.

Egy vatikáni küldöttség Shantou püspökét, Peter Zhuangot nyugdíjba vonulásra kérte, Joseph Guo Xijint, Mindong püspökét pedig arra, hogy a továbbiakban segédpüspökként szolgálja az egyházmegyét. A helyükre a törvénytelenül felszentelt Joseph Huang Bingzhang-ot és Vincent Zhan Silu-t helyeznék.

Az idén 88 éves Peter Zhuang-ot 2006-ban titokban szentelték püspökké, a Vatikán támogatásával. A felszentelését a kínai kormány nem ismerte el és továbbra is egyszerű papként kezelték, helyette pedig Huang Bingzhang-ot tekintették az egyházmegye püspökének, aki régóta a kínai népi kongresszus tagja. Huang Bingzhang-ot az Egyház hivatalosan is kiközösítette 2011-ben, amiért vatikáni jóváhagyása nélkül szentelték őt püspökké.

Zhuang püspököt a szentszék október 26-án levélben szólította fel a helyének átadására. Decemberben már egy hétfős kormányküldöttség kísérte a püspököt Pekingbe, hogy ott a központi bizottság és egy vatikáni küldöttség embereivel, köztük Claudio Maria Celli érsekkel, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának korábbi elnökével találkozzon. Celli a Vatikán és Kína közötti tárgyalások közvetítője 2014 óta, amikoris a két állam ismét felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot.

A találkozón Celli érsek azt ajánlotta a püspöknek, hogy ha elfogadja a lemondását, cserébe megjelölheti az egyházmegye három papját, akik közül az új püspök, Huang, az egyiket az egyházmegye általános helynökévé nevezi ki. A beszámolók szerint Zhuang püspök a kérést hallva elsírta magát, mondván: "értelmetlen egy olyan általános helynököt kinevezni, aki továbbra is pap és Huang püspök bármikor eltávolíthatja".

Az Asia News beszámolóját a történtekről Joseph Zen bíboros, Hong Kong emeritusz püspöke is megerősítette.

Az állami és szentszéki vegyes delegáció azután délre, a Fujian provinciába utazott, hogy ott a törvénytelen püspökkel, Vincent Zhan Siluval találkozzon. A küldöttség ugyanott a "földalatti egyházhoz" tartozó mindongi püspököt, Joseph Guo Xijin-t is a helye átadására szólították fel.

Guo püspököt tavaly a húsvéti nagyhét előtt fogták el és tartották bebörtönözve a kínai hatóságok. A fogsága alatt felajánlották, hogy a kínai állam elismeri a hivatalát, ha lefokoztatja magát segédpüspökké, és elfogadja, hogy helyére a püspöki székbe Vincent Zhan Silu-t ültetik. Guo püspök akkor az állami "felajánlást" nem fogadta el.

Guo püspököt azonban most a vatikáni küldöttség szólította fel ugyanerre. Ahogy egy mindongi földalatti pap fogalmazott: "Természetesen nehezen tudjuk ezt elfogadni, de van jogunk ellenkezni a Vatikánnal?". Mint mondta, elképzelhető, hogy a Vatikán döntése miatt inkább elhagyja a papságot.


Kapcsolódó cikkünk:
Zen bíboros: a Vatikán egy "hamis egyházat" támogat Kínában

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása