Ferenc pápa a repülős esküvőről és a helyreigazított nyilatkozatáról
2018. január 24. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa a repülős esküvőről és a helyreigazított nyilatkozatáról

A Szentatya bocsánatot kért a molesztálások áldozataitól a korábbi szavaiért

20180122t0910-14019-cns-pope-press-chile-peru-800x500.jpgA repülőjáraton megkötött esküvővel kapcsolatos lelkipásztori aggodalmakra válaszolva Ferenc pápa azt mondta, ő úgy ítélte, hogy a pár megfelelően felkészült a szentségi házasságra. A Szentatya úgy nyilatkozott: nem szerette volna, ha a házasságuk rendezése további késlekedést szenved el.

"Minden körülmény világos volt, és miért ne tegyük meg ma, a holnapra halasztása helyett? Lehetséges, hogy az a holnap nyolc vagy tíz év múlva lett volna." - mondta Ferenc pápa a január 22-ei, Limából Rómába tartó repülőútján.

Ferenc pápa "repülős" esküvőjének érvényessége és helyessége kapcsán több katolikus lelkipásztor is megfogalmazta az aggodalmait. Az ő hangjukat tolmácsolva egy újságíró azt kérdezte Ferenc pápától: "Ezután mit mondana a plébánosoknak, a püspököknek, akikhez a jegyespárok azzal fordulnak, hogy - nem is tudom hol - egy strandon, egy hajón, vagy egy repülőn házasítsák őket össze?"

A Szentatya a válaszában megjegyezte, hogy "Önök közül az egyikük azt mondta, hogy bolond vagyok, amiért ilyeneket csinálok.". Majd így folytatta: "A helyzet egyszerű volt: a férfi ott volt az első repülőjáraton. A hölgy nem volt ott. A férfival beszéltem, és észrevettem, hogy zavarba jött. Az életről beszéltem: arról, hogyan gondolkodom az életről, és a családi életről. Kellemes beszélgetés volt."

"Másnap azután mindketten ott voltak, és amikor fényképet készítettünk, azt mondták nekem: 'templomi esküvőre készültünk, polgár házasságot már kötöttünk, de egy nappal előtte' - világos volt, hogy egy kisvárosról van szó - 'a templomot összedöntötte egy földrengés, és így nem volt esküvő'. Ez tíz évvel ezelőtt volt - talán nyolc - a földrengés 2010-ben volt, úgyhogy nyolc éve volt. Azután 'majd holnap megtesszük', 'majd holnapután' - és ilyen az élet. Azután kislányuk lett, majd még egy kislányuk."

"Egy kicsit kifaggattam őket" - magyarázta Ferenc pápa. "A válaszaik pedig világosak voltak." Volt házassági felkészítőjük. "Felkészültek voltak, és én úgy ítéltem, hogy felkészültek." - mondta a pápa.

"Megkértek rá. A szentségek pedig az emberekért vannak. Minden körülmény világos volt, és miért ne tegyük meg ma, ahelyett, hogy holnapra halasztanánk?"

"Ez a válasz. Úgy ítéltem, hogy felkészültek voltak, hogy tudták, mit csinálnak, hogy mindketten felkészültek voltak az Úr előtt a bűnbánat szentségével ... így ment a dolog."

"De mondja meg a plébánosoknak, hogy a pápa alaposan kifaggatta őket. És hogy átmentek a házassági felkészítőn." - mondta a pápa.


Ferenc pápa továbbra is kiáll a megvádolt püspöke mellett

Ferenc pápa bocsánatot kért a papi molesztálások áldozataitól, amiért akaratlanul is megbántotta őket azzal, ahogyan Juan Barros püspök védelmére kelt.

A chilei Osorno egyházmegye püspökét egy papi molesztálási botrány áldozatai korábban azzal vádolták, hogy bár tudott a bűncselekményekről, és lehetősége is lett volna közbelépni, mégsem tett ellenük semmit. Amikor Ferenc pápa kinyilvánította, hogy Barros-t 2015-ben az egyházmegye püspökévé emeli, az áldozatok és támogatóik kampányba kezdtek ez ellen, kérve a pápát, hogy álljon el a kinevezéstől.

A mostani chilei látogatása alatt azután Ferenc pápa - egy újságíró kérdésére válaszolva - kemény szavakkal kelt a püspök védelmére: "Majd amikor bizonyítékot hoznak Barros püspökkel szemben, megszólalok. Egy szemernyi bizonyíték sincs ellene. Ez mind rágalom. Világos?"

Tartva a pápa szavai nyomán kirobbanó újabb botránytól, Seán O'Malley bíboros, a papi molesztálások ügyeivel foglalkozó pápai bizottság vezetője adott azonnali helyreigazító nyilatkozatot.

Ferenc pápa a Limából Rómába tartó repülőjáraton azt mondta az őt erről kérdező riportereknek: csak később ismerte fel, hogy a szavai tévesen arra engedtek következtetni, hogy az áldozatok beszámolóinak csakis konkrét bizonyítékokkal együtt lehet hitelt adni.

"Hallani, hogy a pápa azt mondja a szemükbe, hogy 'hozzatok egy levelet bizonyítékokkal', valóságos arculcsapás." - mondta a pápa. Ferenc pápa szerint ő valójában az "igazolás" (evidence) szót akarta használni a "bizonyíték" (proof) szó helyett. A pápa szerint a megfogalmazása zavart okozott, és amit használt "nem a legjobb szó egy sebzett szívhez való közeledésre".

"Természetesen tudom, hogy sok visszaélést szenvedett ember van, akik nem tudnak bizonyítékot hozni, nincs ilyen a birtokukban. Időnként van ilyenük, de szégyenkeznek és elhallgatják és csendben szenvednek tovább. A visszaélést átéltek tragédiája hatalmas."

Ferenc pápa ugyanakkor megerősítette azt a riporterek felé, hogy továbbra is szilárdan kiáll Barros püspök ártatlansága mellett. Ahogy a Szentatya fogalmazott "személyesen meggyőződött" a püspök ártatlanságáról, miután az esetét kétszer is vizsgálták, és nem merült fel vele szemben bizonyíték.

Jóllehet a pápa szerint "egy visszaélést leplezni maga is visszaélés", ha Barros püspököt erkölcsi bizonyosság nélkül büntette volna meg, azzal "a rossz ítélkezés bűnét követtem volna el". [Az áldozatok ugyanakkor 2015-ben nem Barros megbüntetését kérték Ferenc pápától, hanem azt, hogy a megosztó és vitatott személye miatt ne őt nevezze ki az osornoi egyházmegye élére. - KV szerk.]

Ferenc pápa a riportereknek az elismerését fejezte ki O'Malley bíboros helyreigazító nyilatkozatáért. Mint mondta, hálás érte, mert a bíboros kiegyensúlyozottan mutatta be mindazt, amit ő a szexuális visszaélések áldozatainak támogatásáért tett, és amilyen fájdalmat az áldozatok éreztek a nyilatkozata miatt.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az O'Malley bíboros által vezett bizottság sorsa most, hogy a tagjainak hároméves mandátuma lejárt, Ferenc pápa azt válaszolta: az eddigi tagok egy listát állítottak össze azokról a személyekről, akik a bizottság új tagjai lehetnének a második megbízatási időszak alatt. Ahogy Ferenc pápa fogalmazott, a végső lista egy héttel a dél-amerikai útja előtt került az asztalára, "most pedig a Kúria szokásos csatornáin megy keresztül".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása