Holland bíboros: Ferenc pápának tisztáznia kellene az Amoris Laetitiát
2018. január 26. írta: Katolikus Válasz

Holland bíboros: Ferenc pápának tisztáznia kellene az Amoris Laetitiát

gettyimages-163214264-1-800x500.jpgEgy holland bíboros szerint Ferenc pápának tisztáznia kellene, hogy a polgári úton elvált és újraházasodott katolikusok áldozhatnak-e, mert "az emberek össze vannak zavarodva, és ez nem jó".

Az utrechti Wim Eijk bíboros (a kezdőképen jobbra) szerint bár a pápa "sohasem mondott semmit, ami az Egyház tanítása ellen való lenne", ugyanakkor az Amoris Laetitia "kétségeket hintett el".

A holland Trouw napilapnak nyilatkozva a bíboros arról panaszkodott, hogy a különböző püspöki konferenciák egymásnak ellentmondó iránymutatásokat adtak a témában [lásd erről ezt a cikkünket és hivatkozásait - KV szerk.]. Hozzátette: "Ami igaz egy 'A' helyen, nem lehet hirtelen hamis egy 'B' helyen. Egy bizonyos ponton tisztázást szeretnél."

Arra kérdésre, hogy pontosan mit várna Ferenc pápától, a bíboros azt válaszolta: "Csupán hogy világosságot teremtsen. Ebben a kérdésben szüntesse meg a kétségeket. Például egy dokumentum formájában."

Eijk bíboros szerint a dokumentumnak tartalmaznia kellene "magának Krisztusnak a szavait: hogy a házasság egy és felbonthatatlan". "Mi kitartunk emellett ebben az érsekségben." - tette hozzá.

A bíboros szavai azután érkeztek, hogy decemberben kiderült: Ferenc pápa "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozásnak" minősítette a Buenos Aires-i régió püspökeinek az Amoris Laetitiához fűzött értelmezését, ami lehetőséget nyitott a polgári úton újraházasodott elváltak számára, hogy az együttélést fenntartva, szexuális önmegtartóztatás nélkül is szentáldozáshoz járuljanak.

Ferenc pápa lépését követően több püspök is úgy döntött, nem vár tovább, és "hitvallás" formájában teszi közzé az Amoris Laetitia tanításának korrekcióját. A püspöki korrekcióhoz ezidáig összesen hat püspök és egy bíboros csatlakozott.

Az apostoli buzdítás bíborosi szintű (ti. formális) korrekciója továbbra is terítéken van.

A Ferenc pápa által feloszlatott és újjászervezett Pápai Életvédő Akadémia új tagságába is bekerült Wim Eijk bíboros nyilatkozata nem jelent meglepetést annak fényében, hogy ő egyike volt annak a 13 bíborosnak, akik levélben kérték Ferenc pápát közvetlenül a 2015-ös püspöki szinódus előtt, hogy biztosítson fair körülményeket a szinóduson a házasság és család kérdéseinek tisztességes és kiegyensúlyozott megtárgyalására.

Szintén a 2015-ös szinódus előtt Eijk és tíz másik bíboros szerző egy könyvet is kiadott az Egyház házasságról szóló hagyományos tanításának védelmében. Ebben a könyvben a nigériai John Onaiyekan bíboros így írt:

A szinódus nem annak eldöntésére lett összehívva, hogy az elvált és újraházasodott párok részesülhessenek-e az Oltáriszentségből. Ez bizonyosan nem a szinódus célja. Nem is azért lett a szinódus összehívva, hogy megvitassa a homoszexualitás témáját, vagy azt, hogy két katolikus férfi vagy két katolikus nő oltár elé állhat-e vagy sem, hogy házasságot kössön. (...) Ezek olyan kérdések, amik már világosak a doktrínáinkban. A szinódusokat nem azért hívják össze, hogy megváltoztassák az Egyház doktrínáit vagy tanításait.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása