II. János Pál pápa elfelejtett beszéde a felelős családtervezésről - először magyarul
2018. február 06. írta: Katolikus Válasz

II. János Pál pápa elfelejtett beszéde a felelős családtervezésről - először magyarul

Amit az egyház a fogamzásgátlásról tanít, az nem lehet szabad vita tárgya teológusok között. Az ellenkezőjét tanítani egyenértékű azzal, hogy a házaspárok erkölcsi lelkiismeretét tévútra vezetik...

Mint ahogy az egyházi Hagyomány szüntelenül tanítja, Isten nem parancsol lehetetlent, de minden parancsolattal szintén együtt jár egy kegyelmi ajándék, amely segíti az emberi szabadságot annak teljesítésében...

Mindig álljatok készen arra, hogy félreérthetetlenül kimondjátok az igazságot a jóról és a rosszról az emberre és a családra vonatkozóan...

pope-johnpaul.jpg

1987. június 5. péntek

Kedves fivérek és nővérek!

1. Szeretettel köszöntelek benneteket és köszönetet mondok a jelenlétetekért. Nagyon örülök, hogy a Szent Szív Katolikus Egyetem Orvostudományi karán „A termékenység természetes szabályozását tanulmányozó és kutató központ” tanulmányi találkozót tartott az élet felelős átadását érintő kérdésekről.

Elkötelezettségetek része az egyház küldetésének és közreműködik abban, egy olyan lelkipásztori törődésnek megfelelően, amely a legsürgetőbbek és legfontosabbak között van. Annak a biztosításáról van szó, hogy a házastársak szent módon éljék meg a házasságukat. Ti felajánljátok nekik a segítségeteket az életszentséghez vezető útjukon, hogy maradéktalanul megvalósítsák a házastársi hivatásukat.

Közismert, – ahogy a II. Vatikáni Zsinat is feltárta (vö. Gaudium et Spes, 51,1) - hogy gyakran az egyik legnagyobb aggodalom, amellyel a házastársak szembenéznek, abból a nehézségből fakad, amit a házastársi életükben az élet felelős továbbadása etikai értékének megvalósítása jelent. Maga a Zsinat ennek a problémának a helyes megoldását arra az igazságra alapozza, hogy nem lehet ellentmondás az emberi élet átadására vonatkozó isteni törvény és az igazi házastársi szerelem között (vö. Gaudium et Spes, 2). Értékek vagy javak „konfliktusáról” és ebből következően ezek „kiegyensúlyozásáról” beszélni, az egyiket választani és a másikat elutasítani, nem helyes erkölcsileg, és csak zűrzavart kelt a házastársak lelkiismeretében. Krisztus kegyelme adja meg a házastársaknak a valós képességet ahhoz, hogy teljesítsék a házastársi szerelmük teljes „igazságát”. Ti konkrét tanúságot kívántok tenni ennek lehetőségéről és ez felbecsülhetetlen segítséget nyújt a házaspároknak ahhoz, hogy a maga teljességében megéljék a házastársi szeretetközösségüket. A nehézségek ellenére, amelyekkel találkozhattok, szükség van rá, hogy ezt nagylelkű odaadással folytassátok.

2. A nehézségek, amelyekkel találkoztok, különböző jellegűek. Az első, és bizonyos értelemben a legkomolyabb az, hogy a keresztény közösségekben is lehetett és lehet hallani olyan hangokat, amelyek megkérdőjelezik az egyház tanításának igaz voltát. Ezt a tanítást erőteljesen kifejtette a II. Vatikáni Zsinat, a Humanae Vitae enciklika, a Familiaris consortio k. apostoli buzdítás és a közelmúltban a Donum Vitae, az Élet ajándéka instrukció. Ebben az értelemben komoly felelősség merül fel: azok, akik nyíltan szembeszállnak Isten törvényével, amelyet az egyház hitelesen tanít, rossz útra vezetik a házastársakat. Amit az egyház a fogamzásgátlásról tanít, az nem lehet szabad vita tárgya teológusok között. Az ellenkezőjét tanítani egyenértékű azzal, hogy a házaspárok erkölcsi lelkiismeretét tévútra vezetik.

A második nehézséget az a tény jelenti, hogy sokan azt hiszik, hogy a keresztény tanítás, bár igaz, mindazonáltal nem megvalósítható, legalábbis egyes helyzetekben. Mint ahogy az egyházi Hagyomány szüntelenül tanítja, Isten nem parancsol lehetetlent, de minden parancsolattal szintén együtt jár egy kegyelmi ajándék, amely segíti az emberi szabadságot annak teljesítésében. Ezért állandó imára, a szentségek gyakori vételére, és a házastársi tisztaság gyakorlására van szükség. A ti elkötelezettségetek ezért nem korlátozódhat pusztán az emberi termékenység ellenőrzésének módszereire. Az erre vonatkozó tájékoztatást bele kell illeszteni egy átfogó nevelési tervbe, amely a házastársak személyéhez szól, figyelembe véve az integritásukat. Enélkül az antropológiai kontextus nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a javaslatotokat félreértik. Erről egyértelműen meg vagytok győződve, mivel a tanfolyamaitokat mindig helyes antropológiai és etikai reflexiókra alapoztátok.

Ma jobban, mint tegnap, az emberek ismét kezdik érezni, hogy szükségük van az igazságra és józan értelemre a mindennapi tapasztalataik során. Mindig álljatok készen arra, hogy félreérthetetlenül kimondjátok az igazságot a jóról és a rosszról az emberre és a családra vonatkozóan.

Ezekkel az érzésekkel szeretném bátorítani az egyedülálló apostoli szolgálatot, amelyet ki kívántok fejteni az egyházmegyékben és családi képzőközpontokban. Oktatva az élet felelős átadását, tudjátok, hogy hogyan bátorítsátok a házastársakat, hogy kövessék a természeti törvényben és az egészséges keresztény lelkiismeretben rejlő erkölcsi alapelveket. Tanítsátok őket, hogy keressék és szeressék Isten akaratát! Bátorítsátok őket, hogy tartsák tiszteletben és teljesítsék a házastársi szeretet és az élet ajándéka magasztos hivatását!

Örömmel adom áldásomat mindnyájatokra, szeretteitekre és apostolkodásotok kezdeményezéseire.

II. János Pál pápa

Forrás: Vatican.va

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása