Ötszáz brit katolikus pap és diakónus állt ki a gender-ideológiával szemben
2018. március 10. írta: Katolikus Válasz

Ötszáz brit katolikus pap és diakónus állt ki a gender-ideológiával szemben

Az alábbiakban teljes terjedelmében adjuk közre azt a közleményt, amelyet az Egyesült Királyság papokból és diakónusokból álló szövetsége, a Katolikus Klérus Testvérisége (Confraternity of Catholic Clergy) március 1-jei dátummal jelentetett meg a honlapján.

shutterstock_139616912_810_500_55_s_c1.jpgKözlemény a gender-ideológia által támasztott kihívásokról

Az elmúlt időkben lehetetlenné vált figyelmen kívül hagyni a gender-ideológia térnyerését. Mind XVI. Benedek emeritusz pápa, mind Ferenc pápa többször is szólt erről az aggasztó jelenségről. Katolikus papokként és diakónusokként nagyonis tisztában vagyunk azzal, milyen hatást gyakorolt ez az ideológia a közösségeinkre. Egyre többször találkozunk a plébániáinkon olyan személyekkel, akik nem tudják elfogadni azt a nemet, amibe születtek. Gyakran úgy hiszik, meg kell "változtatniuk" a nemüket azért, hogy boldogságra találjanak. Esetenként ezek a személyek nagyon fiatalok, ami a szüleiknek szenvedést, a tanáraiknak és a jóakaróiknak pedig aggodalmat okoz. A felvetést, hogy az egyén nem változtathatja meg a nemét, azonnal a gyűlölködés és bigottság vádja éri. Ebben a helyzetben a katolikusok és más jószándékú emberek gyakran zavarttá és bizonytalanná válnak.

Az adott helyzetben nagyon fontosnak tűnik, hogy az ide vonatkozó katolikus tanítást világosan és egyszerűen kimondjuk.

Minden emberi lény test és lélek egysége, egyetlen önazonosságot alkotva, amely magába foglalja a létezésünk minden szempontját. Jóllehet kialakulhatnak testi fogyatékosságok, akár a nemi szerveket illetően is, ezeket világosan eszerint kell elismerni, és helyesen kell korrigálni. Ez különbözik a "gender-ideológiától", ami azt állítja, hogy a lelkünk, a pszichés és lelki adottságaink más nemet ("gendert") ölthetnek, mint az amúgy egészségesen működő testünk. Tagadhatatlan tény, hogy az emberek egy kisszámú kisebbsége nehezen fogadja el a saját nemét, és keresi annak lehetőségét, hogy ellenkező neműként azonosítsák, vagy akár azt, hogy valamiféle "nemváltoztatáson" essen át. Az ilyen személyeket tapintattal, de egyúttal őszinteséggel is kell fogadni. A dilemmájuk megoldása nem a testük elvetésében, vagy annak orvosi "korrekciójában" rejlik, hanem azon érzelmi és szociális tényezők orvoslásában, amelyek a "nemi diszfória" néven ismert zavart okozzák.

A keresztények azt vallják, hogy a test fontos és alapvetően jó - az nem pusztán egy belső identitás külső héja. A Szentírás világosan kimondja, hogy a nemi különbségek nem a véletlen művei vagy valamiféle felszínes dolgok, hanem azok szerves részei az Isten emberiséggel kapcsolatos tervének. "Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket." (Ter 1,27). Mivel ez így van, elengedhetetlen, hogy minden emberi lény elfogadja azt a nemet, amilyennek születik, mivel ez szintén része Isten tervének, és az illető személyes meghívásának. "Minden embernek, akár férfi, akár nő, el kell ismernie és el kell fogadnia a maga szexuális identitását." (A Katolikus Egyház Katekizmusa, 2333). A valódi és tartós boldogság annak elfogadásában rejlik, amilyennek Isten teremtett minket, mivel az Ő tervei a számunkra mindig a végtelen szeretet tervei.

Katolikus papokként és diakónusokként ezen a téren is elkötelezzük magunkat a katolikus tanítás hirdetése, és a leginkább érintett személyek lelkipásztori szeretettel végzett szolgálata mellett. Helytelenítjük azt a tényt, hogy a gender-ideológia terjesztői gyakran próbálják az ügyüket olyan vitákon és propagandán keresztül előrevinni, amik semmit sem segítenek azoknak az embereknek, akik gyakran mélyen sebzettek, és akik helyzete türelmet és jóságot igényel. A "nemváltoztatás" sohasem helyes. Az ezt az utat választó személyek jelentős része ezt később megbánja. Távol attól, hogy boldogságot eredményezzen, jelentős hatást gyakorolhat a szellemi egészségre. Ezekre tekintettel, a legszeretetteljesebb válasz, amit a nemi identitásukkal küzdő személyeknek adhatunk, gyakran az, ha türelemre, imádságra, és önvizsgálatra bíztatjuk őket, amelyek lehetővé teszik számukra az irányváltoztatást. Különösen igaz ez azokra a tinédzserkorúakra és fiatalokra, akik küzdenek azért, hogy az életük értelmét megtalálják - olyan helyzet ez, ami nem ritka a felnőtté válás során -, és akiknek valódi kárt okozhat, ha kiteszik őket a gender-ideológiának az életük egy ilyen sérülékeny időszakában. Különösen elfogadhatatlan az, ha gyermekeket bátorítanak arra, hogy orvosi beavatkozáshoz folyamodjanak vagy hormonokat szedjenek, amelyek súlyos hatással lehetnek a jövőbeli egészségükre.

Végső soron tudjuk, hogy az Evangélium igazsága és a szentségek kegyelme az, amiben minden ember megtalálhatja azt a kiteljesedést, amit Isten neki szán. A Katolikus Klérus Testvériségének tagjaiként ismételten elkötelezzük magunkat Krisztus Evangéliumának hirdetése, és azoknak az embereknek a szolgálata mellett, akiket Ő ránk bízott.

2018. március 1. - Szent Dávid ünnepén


Kapcsolódó cikkünk:
- Antigenderista eskü

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása