Manipulálta a Vatikán a Benedek pápa levelét bemutató fényképet
2018. március 14. írta: Katolikus Válasz

Manipulálta a Vatikán a Benedek pápa levelét bemutató fényképet

Kitakarták és képszerkesztővel elhomályosították a levélnek azt a szakaszát, amiben az emeritusz pápa visszautasítja, hogy kommentálja Ferenc pápa teológiáját.

20180312t1509-15325-cns-benedict-francis-message.jpgEgyre több manipulációra derül fény XVI. Benedek emeritusz pápa napokban hírre kapott levele kapcsán. A legújabb hír, hogy elismerte a vatikáni sajtószolgálat, hogy képszerkesztővel belenyúltak a Benedek pápa levelét ábrázoló sajtófotójukba.

Miközben a levél második oldalát (Benedek pápa aláírását kivéve) teljesen letakarták a reklámozott könyvsorozattal, a levél első oldalának alján képszerkesztővel elhomályosították annak a bekezdésnek az elejét is, amiből kiderül, hogy az emeritusz pápa visszautasítja, hogy kommentálja Ferenc pápa teológiáját.

Mint ismeretes, Benedek pápa leveléből Msgr. Dario Edoardo Viganò, a vatikáni kommunikációs titkárság vezetője közölt részleteket azon a sajtótájékoztatón, amin bemutatták a Ferenc pápa ötéves pápaságának teológiáját méltató tizenegykötetes könyvsorozatot. A vatikáni sajtószolgálat a teljes levelet nem közölte, azt végül egy vatikáni belső kapcsolatokkal rendelkező újságíró, Sandro Magister szerezte meg és tette közzé.

Benedek pápa leveléből így már kiderül, hogy azt magánlevélként küldte Msgr. Viganò-nak, akitől január 12-én ajándékként kapta meg a tizenegy kötetes sorozatot. A kommunikációs titkárság vezetője arra kérte az emeritusz pápát, hogy akár csak rövid és tömör formában, de kommentálja a könyvek tartalmát.

A válaszlevelében Benedek pápa ezt arra hivatkozva utasította vissza, hogy ő rövid kommentárt is csak olyan műhöz fűz, amit alaposan átolvasott, a könyvek átolvasását pedig a fizikai állapota és más elfoglaltságai nem teszik lehetővé. Az emeritusz pápa levelének ezt a részét a vatikáni közlemények elhallgatták, a levelet ábrázoló képről pedig tudatos szerkesztéssel eltüntették.

Egyelőre nem világos az sem, egyáltalán kértek-e engedélyt az emeritusz pápától arra, hogy a magánlevelét közzétegyék - teljes terjedelmében, vagy ilyen, szelektíven megszerkesztett módon.

Az előzményekért kattints az alábbi főcímekre:
- XVI. Benedek: "Én ne érteném a mai keresztények élethelyzetét? Ostoba előítélet!"
- Megvan XVI. Benedek pápa teljes levele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása