Megvan XVI. Benedek pápa teljes levele
2018. március 14. írta: Katolikus Válasz

Megvan XVI. Benedek pápa teljes levele

Az emeritusz pápa nem olvasta, ezért nem kívánta kommentálni sem a Ferenc pápa teológiájáról szóló könyveket.

A katolikus újságíró, Sandro Magister tegnap leközölte a Settimi Cielo nevű blogjában XVI. Benedek emeritusz pápa teljes levelét, amelyet az előző Szentatya köszönetképpen írt Msgr. Dario Edoardo Viganò-nak, a Vatikán kommunikációs titkársága vezetőjének, amiért elküldte neki a napokban megjelent könyvsorozatot Ferenc pápa ötéves pápaságának "teológiájáról".

A levélből Msgr. Viganò és a vatikáni sajtószolgálat kiemelt részleteket közölt csak. Emellett az sem világos, hogy a láthatóan magánlevél tartalmának nyilvánosságra hozatalára az emeritusz pápától engedélyt kértek-e egyáltalán.

Ami bizonyos, hogy Benedek pápa a könyveket nem olvasta, ezért nem is kívánta kommentálni azokat, annak ellenére, hogy Msgr. Viganò (a válaszlevélből kikövetkeztethetően) a könyvek elküldésekor erre kérte az előző Szentatyát.

A National Catholic Register felvette a kapcsolatot az emeritusz pápa személyi titkárával, Georg Gänswein-nal, hogy tisztázást kérjenek Benedek pápa "belső folytonosságra" vonatkozó megjegyzésével kapcsolatban. A katolikus híroldal a kérdésére egyelőre még nem kapott választ.

Az alábbiakban XVI. Benedek pápa levelének teljes fordítását közöljük, a Sandro Magister által közzétett olasz nyelvű változat alapján.

20180312t1509-15325-cns-benedict-francis-message.jpg*** 

XVI. Benedek
Emeritusz pápa

Rev. Mons. Dario Edoardo Viganò
A Kommunikációs Titkárság prefektusa

Vatikánváros
2018. február 7.

Főtisztelendő Monsignore,

Köszönöm a január 12-ei kedves levelét, és a mellékelt ajándékot, a Roberto Repole által szerkesztett tizenegy kis kötetet.

Dicséretesnek tartom ezt a kezdeményezést, ami cáfolni és megválaszolni kívánja azt az ostoba előítéletet, ami szerint Ferenc pápa csupán gyakorlati ember, akinek hiányzik a megfelelő teológiai és filozófiai képzettsége, miközben én csupán elméleti teológus vagyok, aki kevéssé érti a mai keresztények konkrét élethelyzetét.

Ezek a kis kötetek megfelelően bemutatják, hogy Ferenc pápa filozófiailag és teológiailag alaposan képzett ember, és ezáltal segítenek meglátni a két pápaság közötti belső folytonosságot, minden stílus- és temperamentumbeli különbség ellenére.

Azonban nem érzem úgy, hogy rövid és tömör teológiai választ írhatnék rájuk, mivel egész életem során mindig világos volt, hogy csak olyan könyvekről írok és nyilvánulok meg, amelyeket alaposan elolvastam. Sajnos fizikai okokból nem tudom elolvasni a tizenegy kötetet a közeljövőben, különösen mivel egyéb elkötelezettségek várnak rám, amelyeket már elvállaltam.

Biztosra veszem, hogy megérti majd, és szívélyes üdvözletemet küldöm.

Őszinte híve,
XVI. Benedek


Kapcsolódó cikkünk:
XVI. Benedek: "Én ne érteném a mai keresztények élethelyzetét? Ostoba előítélet!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása