Hivatalos közleményt adott ki a Vatikán Benedek pápa leveléről
2018. március 18. írta: Katolikus Válasz

Hivatalos közleményt adott ki a Vatikán Benedek pápa leveléről

Közzétették Benedek pápa teljes levelét. Ebből kiderül, hogy még egy bekezdést eltitkoltak: azt, amiben az emeritusz pápa kifogást emelt a Ferenc pápa teológiájáról írt könyvsorozat egyik szerzőjével szemben.

vatican_doctors_810_500_55_s_c1.jpgA Vatikán Kommunikációs Titkársága március 17-én közleményt adott ki XVI. Benedek pápa levelének az üzenetében szelektív, a formájában pedig megtévesztően átszerkesztett közléséről.

A közlemény kiadására azután került csak sor, hogy újságírók kiderítették: a vatikáni sajtószolgálat úgy használta fel Benedek pápa bizalmas magánlevelét egy Ferenc pápa teológiájáról szóló kötetsorozat nyilvános reklámozására, hogy a hírtudósításukból kihagyták a levélnek azt a bekezdését, amiben Benedek pápa kifejezetten visszautasítja a kötetek kommentálását.

Ahogy az mostanra világossá vált, a levelet annak címzettje, Msgr. Dario Edoardo Viganò, a kommunikációs titkárság vezetője elvileg teljes terjedelmében felolvasta a kötetsorozat bemutatóján. Sandro Magister ennek a felolvasásnak a hanganyaga alapján tette közzé a levelet, annak nem közölt bekezdésével együtt.

Magisternek azonban az is feltűnt, hogy a vatikáni kommunikációs titkárság fényképfelvétele alapján Benedek pápa levelének még a felolvasottnál is hosszabb terjedelműnek kell lennie. Az újságíró belső forrásokból kiderítette, hogy Benedek pápa a levél eltitkolt folytatásában név szerint emelt kifogást a kötetsorozat egyik teológus szerzőjével, a német Peter Hünermannal szemben (ő a tizenegyből az "Uomini secondo Cristo oggi", vagyis "A Krisztus szerinti mai ember" című kötet szerzője).

Miután a levél manipulatív, a sajtóetikai normákat sértő közléséről világszerte beszámoltak mind a katolikus, mind a vezető szekuláris médiumok, a Vatikáni Kommunikációs Titkárság, megelőzendő a botrány továbbgyűrűzését, maga adott ki magyarázó közleményt a történtekről. A közleménnyel egyidőben az emeritusz pápa levelét immár teljes terjedelmében nyilvánosságra hozták.

Az alábbiakban ezt a közleményt és levelet tesszük közzé magyar nyelven. Benedek pápa levelében a mindezidáig titokban tartott bekezdést, a láthatóság kedvéért, vastagbetűs kiemeléssel láttuk el. A levélben még egy részletet kiemeltünk: mivel Sandro Magister korábban egy felolvasott szöveget közölt, az általa pótolt bekezdésben nem látszott, hogy Benedek pápa az "egy rövid és tömör teológiai választ" kifejezésekkel Viganò felkérését szó szerint idézte. [FRISSÍTÉS 03.18: Ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmünket, szintén kimaradt a Magister által leközölt (felolvasott) levélváltozat elköszönő sorából az "a visszautasításomat" ("per il mio diniego") kitétel. Frissítésként ezt pótoltuk, és szintén vastagbetűs kiemeléssel láttuk el.]

A Benedek pápa levelével kapcsolatos korábbi cikkeink IDE KATTINTVA érhetők el.

***

Vatikánváros, 2018. március 17.

Sajtóközlemény

A Libreria Editrice Vaticana által kiadott "Ferenc pápa teológiája" sorozat március 12-én tartott bemutatóján közlésre került XVI. Benedek emeritusz pápa egy levele.

Nagy vita övezte azt a manipulatívan cenzúrázottnak vélt fényképet, amely képi anyagként került kiadásra.

A bizalmas levélből a kezdeményezés számára minden megfelelőnek és odaillőnek tartott rész, különösen mindaz, amit az emeritusz pápa a jelenlegi pápa filozófiai és teológiai képzettségéről, valamint a két pápaság közötti belső folytonosságról állított, felolvasásra került, kihagyva azonban több, a sorozat szerzőivel kapcsolatos megjegyzést.

A döntést a bizalmas jelleg motiválta, és nem bármiféle cenzúrázásra irányuló szándék. Azért, hogy eloszlassunk minden kételyt, úgy döntöttünk, hogy a levelet teljes terjedelmében közzétesszük.

***

XVI. Benedek emeritusz pápa levele

XVI. Benedek
Emeritusz pápa

Rev. Mons. Dario Edoardo Viganò
A Kommunikációs Titkárság prefektusa

Vatikánváros
2018. február 7.

Főtisztelendő Monsignore,

Köszönöm a január 12-ei kedves levelét, és a mellékelt ajándékot, a Roberto Repole által szerkesztett tizenegy kis kötetet.

Dicséretesnek tartom ezt a kezdeményezést, ami cáfolni és megválaszolni kívánja azt az ostoba előítéletet, ami szerint Ferenc pápa csupán gyakorlati ember, akinek hiányzik a megfelelő teológiai és filozófiai képzettsége, miközben én csupán elméleti teológus vagyok, aki kevéssé érti a mai keresztények konkrét élethelyzetét.

Ezek a kis kötetek megfelelően bemutatják, hogy Ferenc pápa filozófiailag és teológiailag alaposan képzett ember, és ezáltal segítenek meglátni a két pápaság közötti belső folytonosságot, minden stílus- és temperamentumbeli különbség ellenére.

Azonban nem érzem úgy, hogy "egy rövid és tömör teológiai választ" írhatnék rájuk, mivel egész életem során mindig világos volt, hogy csak olyan könyvekről írok és nyilvánulok meg, amelyeket alaposan elolvastam. Sajnos fizikai okokból nem tudom elolvasni a tizenegy kötetet a közeljövőben, különösen mivel egyéb elkötelezettségek várnak rám, amelyeket már elvállaltam.

Csupán mellékesen szeretném jelezni a meglepettségemet amiatt, hogy Hünermann professzor, aki a pápaságom alatt pápaellenes kezdeményezések vezetőjeként vált ismertté, szintén a szerzők között van. Ő a "Kölner Erklärung" kiadásának kulcsszereplője volt, amely a Veritatis Splendor enciklikával kapcsolatban hevesen támadta a pápa tanítóhivatali tekintélyét, különösen erkölcsteológiai kérdésekben. Emellett az általa alapított "Europäische Theologengesellschaft"-ot eredetileg a pápai tanítóhivatallal szembenálló szervezetként hozta létre. Később számos teológus egyházi érzéke megfékezte ezt az irányultságát, és a szervezetet a teológusok közötti találkozók rendes eszközévé tette.

Biztosra veszem, hogy megérti majd a visszautasításomat, és szívélyes üdvözletemet küldöm.

Őszinte híve,
XVI. Benedek


A Vatikáni Kommunikációs Titkárság fényképe Benedek pápa teljes leveléről:

800.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása