Philadelphia érseke "kvázi-plébániát" szentel a hagyományos szentmise ünneplésének
2018. április 12. írta: Katolikus Válasz

Philadelphia érseke "kvázi-plébániát" szentel a hagyományos szentmise ünneplésének

A plébániát a Szent Péter Papi Testvérület működteti majd.

chaput_this-800x500.jpgAz Egyesült Államok Philadelphia városának érseke, Charles Chaput egy új "kvázi-plébániát" hozott létre kifejezetten azon hívek számára, akik a szentmisét a hagyományos latin miserítus szerint ünnepelnék.

A város Conshohocken kerületének korábbi Szent Mária plébániáját - amelyet 2014-ben más plébániával összevontak - augusztus 1-jétől a Szent Péter Papi Testvérület (Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri, FSSP) veheti át. A kánonjog szerint egy "kvázi-plébánia" egy teljesjogú plébániának felel meg, bizonyos kivételektől eltekintve. Ha az alapítás sikeresnek bizonyul, Chaput érsek a kvázi-plébániát állandó plébániává fogja alakítani.

"A növekvő érdeklődésre tekintettel időszerűvé vált, hogy további pásztori gondoskodást biztosítsunk azoknak, akik az isteni liturgia rendkívüli formáján kívánnak résztvenni." - nyilatkozta Chaput érsek.

"Egyelőre még látnunk kell, hogy ez a közösség felvirágzik-e majd annyira, hogy plébániává váljon. Most egy kvázi-plébánia létrehozása tűnik a legjobb megoldásnak ennek a lelki gondoskodásnak a biztosítására." - tette hozzá.

Az 1988-ban Szent II. János Pál pápa által megalapított FSSP a szentmisét kizárólag a hagyományos formájában ünneplő papi közösség, amely pápai áldással és Rómával teljes egységben működik. A közösség a fiatalok között óriási népszerűségnek örvend, a taglétszámuk pedig robbanásszerűen nő. A papjaik átlagéletkora 37 év (a magyarországi papoké 60 év felett). Néhány további figyelemre méltó történeti adat és statisztika róluk a honlapjukon is megtalálható.

Miután a philadelphiai Szent Mária 2014-ben megszűnt önálló plébánia lenni, egy kisebb közösség szerveződött azért, hogy a templomot megőrizzék a helyi lengyel kisebbség központjaként. David Swedkowski, a Szent Mária Lengyel-Amerikai Társaság ügyvezető igazgatója örömmel üdvözölte az új kvázi-plébánia létrejöttét.


Kapcsolódó cikkünk:
- A fiatalok a régi rítust akarják

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.