Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott a váci irgalmasrendi kápolna "felújítása"
2018. április 25. írta: Katolikus Válasz

Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott a váci irgalmasrendi kápolna "felújítása"

screen_shot_2018-04-25_at_15_15_02.pngAz ICOMOS műemlékvédő civil szakmai szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága minden év április 18-án, a Nemzetközi Műemléki Világnak alkalmából, ún. "Citrom-díjban" részesíti "az általa legkevésbé sikeresnek, leginkább elhibázottnak ítélt műemlék helyreállításokat".

Az idei évben a bizottság három ilyen díjat osztott ki. A díjazottak között van a váci irgalmasrendi kápolna "szakszerűtlen, leszegényítő felújítása" is, amelyről február 11-én a Katolikus Válasz is beszámolt.

A bizottság a váci kápolna díjazásához fűzött "laudációjában" hosszasan sorolja a felújítással kapcsolatos szakmai kifogásait:

A kórház megújulása után sor került a kápolna felújítására is. Ez utóbbi engedélyezett terv nélkül történt. Az oltárt és az oltárképet eltávolították. Az értékes egykori bútorokat sematikus újakra cserélték. Eltűnt a karzat festett mellvédje is, helyette üveg-mellvéd készült. A hazai barokk templomok igényes és szépen öregedő jellegzetes kelheimi kőburkolata is megsemmisült, szokványos új burkolat került a helyére. Kiürült a teljes templombelső, ugyanis a gazdag neobarokk kifestés helyett puszta fehérre festett falak és boltozatok fogadják a templomba betérőt.

A kápolnában történt változtatásokról a bizottság képeket is közölt a laudációjához (a cikkünk kezdőképe is innen származik).

A katolikus hívekhez hasonlóan a szakmai bizottsági is kifogásolta a felújításról folytatott párbeszéd teljes hiányát. Ahogy a laudációjukban fogalmaznak:

A beavatkozás jelentősége messze túlmutat Vácon. A kellő előkészítés, valamint a bizalom és párbeszéd hiánya, a hozzáértés puszta hátráltatásként való értelmezése, a kortárs építészet teljes félreértése, elődeink gondos munkájának semmibevétele a kápolna leszegényítését, kiüresítését eredményezték.

"A műemléki intézményrendszer mai lepusztított állapotában is képes lett volna segíteni az épület méltó és szakszerű helyreállítását, de a felújítás, megkeresés hiányában a műemléki hatóság közreműködése nélkül történt." - zárja a laudációját a bizottság.

A váci kápolna "díjazásáról" a műemlékem.hu online műemlékvédelmi magazin is beszámolt. A kápolna felújításáról korábban Klaniczay Péter műemlékvédelmi szakmérnök közölt kritikát az Élet és Irodalom február 16-ai számában. Ahogy ő írta: "Mi is történt valójában? A Betegápoló Irgalmasrend képviselői ismét kinyilvánították, hogy ők a maguk útját kívánják járni. Egy meglehetősen autoriter felfogásnak vagyunk ismét tanúi. Sajnos a jelentős pénzösszegek és a humanitárius cselekedetek miatti nagy elismertség tehette újfent lehetővé, hogy a történeti értékek iránti alázat helyett, megújítás címén mindez megtörténjen."

Bemutatkozásként az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság honlapja ezt írja a szervezetről:

"Az ICOMOS 1965-ben létrehozott civil szakmai szervezet, amelynek szerepe meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az ICOMOS által kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába. A nemzetközi fórumon is tevékenyen dolgozó tagok saját országukban nemzeti bizottságokat alkotnak. Feladatuk a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése. Szakembereket delegál a nemzetközi szakbizottságokba és saját problémái megoldására nemzetközi szakembereket igényelhet. Az UNESCO 1972-es Világörökség Egyezménye alapján a párizsi titkársággal működő UNESCO Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi – kulturális örökségvédelmi szakértő intézménye.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb taglétszámú, befolyásos tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. [...]"

Ahogy azt a Facebook oldalunkon is írtuk, újabb aggodalomra okot adó templomátalakítás készül, ezúttal az egri egyházmegyében. Miközben az egri főszékesegyház tervezett átalakítására újfent a hívek igényeinek kiszolgálása jelenti az egyik fő hivatkozási alapot, egyelőre semmi nyoma annak,  hogy az igényfelmérést az átalakításra az egri egyházmegye egyáltalán elvégezte volna. Bízunk benne, hogy a felújítások megtervezése és kivitelezése során ezúttal legalább a műemlékvédelmi szakmai fórumokkal való egyeztetés megtörténik - ahogy azt az ICOMOS bizottság is ajánlja.


Kapcsolódó cikkeink:
- Szentélyrombolás a győri székesegyházban
- Szentélyrombolás a győri székesegyházban II.
- Újabb ünnepelt szentélyrombolás - ezúttal Vácott

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása