2018-ban is mélyponton a papszentelések száma Németországban
2018. május 05. írta: Katolikus Válasz

2018-ban is mélyponton a papszentelések száma Németországban

dpa_38264212_priesterweihe.jpgA papszentelések száma 2015-ben ért el negatív rekordot Németországban, akkor az egész országban összesen 58 papot szenteltek fel. A helyzet 2018-ban sem jobb: az előzetes becslések szerint 61 új pap áll szolgálatba. Ha a papnövendékek számát nézzük, egyelőre nem látszik kiút a negatív trendből.

A papszentelések száma 2018-ban is rendkívül alacsony marad Németországban. A papi szemináriumokba jelentkezettek számából pedig az derül ki, hogy a következő években sem várható fordulat ebben.

A német katolikus hírügynökség kimutatása szerint 2018-ban Németország 27 egyházmegyéjében összesen mintegy 61 új pap szentelése várható. Ez a második legalacsonyabb papszentelési szám, amit ezidáig valaha is mértek. A negatív rekordot a 2015-ös évben regisztrálták, akkor a papszentelések száma 58 volt. 1995-ben ugyanez a szám még 186 volt.

A legtöbb új papot idén Freiburg adja majd (8-at), a második a sorban pedig Rottenburg-Stuttgart lesz, 6 fő szentelésével. A hét bajor egyházmegye összesen 21 papszentelést végez az idén, plusz felszentelnek még 4 indiai papnövendéket, és egy szerzetesrend új papját is. Észak-Rajna és Vesztfália 10 új papot szentel, a keletnémet egyházmegyék 4-et, az észak-németországiak 5 főt, a közép- és dél-nyugat németországiak pedig 21-et.

A papok össz-száma az 1980-as évektől folyamatosan fogy. 1990-ben mintegy 20 000 pap szolgált az országban, míg 2016-ban már csak 13 856. Egyre több helyen már külföldről érkezett papok látják el a papi szolgálatot, ők leginkább Indiából és Lengyelországból érkeznek. A német egyház emellett egyre több plébániát von össze, nagyobb egységeket létrehozva: a plébániák száma 1990-től 2016-ig közel 23%-nyit csökkent, 13 313-ról 10 280-ra. A papok feladatai is ennek megfelelően változtak, azoknak ugyanis, akik több közösséget is kénytelenek ellátni, könnyen a teljes idejét elveheti csupán az, hogy az egyik helyről a másikra utaznak.

"Mi lehet tenni a trend ellen?" - teszi fel a kérdést a német püspöki konferencia hivatalos híroldala, a katholisch.de. "Egyesek a 'Ferenc-hatásban' reménykednek. Egyelőre ennek nemigen van jele. És a pápa? A női papságot elvetette. Sokkal nyitottabb azonban a bizonyított házas férfiak szentelésének ötletére." - írja a híroldal.

A katholisch.de ebben a kontextusban foglalkozik a papi cölibátus kérdésével is. Mint írják 2014-ben átfogó felmérés született a kérdésben, 8600 pap, diakónus, és katolikus közösségvezető részvételével. Az oldal elismeri, hogy a felmérés alapján a papok többsége a cölibátust olyan tényezőnek ismerte el, ami fontos volt a saját megelégedettségükhöz.

Miközben a papok 68%-a azt állította, pozitív tapasztalatai vannak a cölebsz életvitellel kapcsolatban, nyolcból egy pap (12,5%) válaszolta azt, hogy nehezen birkózott meg vele. Ha a cölibátus választható volna, a felmérés szerint a (ma cölibátusban élő) papok 59%-a választaná ismét a cölebsz életet, 23% azonban nem.

Érdekes a megkérdezettek megelégedettségi indexe is: eszerint a lelkipásztori szolgálatot végzők messzemenően elégedettebbek a saját életükkel, mint általában a bármilyen foglalkozást űzők átlagosan azok.


(Forrás: katholisch.de)


Kapcsolódó cikkeink:
- Kihal a liberális egyház
- Két német egyházmegye idén egyetlen papot sem szentelt
- Bezárja a plébániái 96%-át Németország legrégebbi egyházmegyéje
- Német katolicizmus: hatalmas bevételek, haldokló egyház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása