A "papi hivatások válságáról" ír a Vatikán a papnövendékek számának csökkenése miatt
2018. június 17. írta: Katolikus Válasz

A "papi hivatások válságáról" ír a Vatikán a papnövendékek számának csökkenése miatt

A katolikusok száma nő, a papnövendékek száma 2012 óta csökken a világban.

gettyimages-921360452-800x500.jpgA Vatikán "a papi hivatások válságáról" ír annak kapcsán, hogy a legfrissebb statisztikai adatok alapján immár évek óta folyamatosan csökken a papnövendékek száma a világban. E kimutatások szerint 2012 és 2016 között a papképzésben résztvevő szeminaristák száma közel 4000-rel csökkent, 116160-ra.

A legnagyobb csökkenés az amerikai kontinensen és Európában következett be. Afrikában a papnövendékek száma folyamatosan nőtt, a legjobb mutatókat ebben Uganda, Kamerun, Tanzánia, és Madagaszkár érte el. Különleges kivétel a sorban Madagaszkár, ahol a felmérés négy éve alatt kiugró mérékben, 66 százalékkal nőtt a papi szeminaristák száma.

A Vatikán közleménye szerint a papnövendékek száma a világban "2012-ben érte el a maximumát, amit egy lassú csökkenés követett". Ez a trend számos régióban megfigyelhető volt, Észak-Amerikát és Mexikót is beleértve.

A statisztikai adatok a Vatikán hivatalos kimutatásaiból, az Annuarium Statisticum Ecclesiae-ből származnak, amelyeket a Vatikán szerdán tett közzé.

A kimutatások szerint a katolikusnak kereszteltek aránya a Föld népességében nagyjából ugyanaz maradt a 2010-2016 közötti időszakban. 2016-ban a katolikusnak kereszteltek száma a világban 1,299 milliárd volt, ami több, mint a Föld lakosságának egyhatodát jelenti.

A leggyorsabban növekvő katolikus népesség Afrikában található, a kontinensen a katolikusok száma 2010-ben még 185 millió volt, míg 2016-ban már 228 millió.

Ugyanebben az időszakban Európában csak 0,2 százalékkal nőtt a katolikusok száma. Mivel Európa össznépessége ezalatt szinte semmit sem változott, ez az enyhe növekedés a katolikus népességben nagyobb részarányt eredményezett a teljes európai népességben a katolikusok számára.

A statisztikák szerint 2016-ban világszerte összesen 414 969 pap volt: a kétharmaduk egyházmegyés, egyharmaduk pedig szerzetes pap. A papok száma 2014 és 2016 között 0,2 százalékkal csökkent. A csökkenést Európa, Észak-Amerika, és a Közel-Kelet produkálta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása