Beismerés: nyilvánosságra hozták a Hittani Kongregáció eddig letagadott levelét az interkommúnió-tervezet elutasításáról
2018. június 28. írta: Katolikus Válasz

Beismerés: nyilvánosságra hozták a Hittani Kongregáció eddig letagadott levelét az interkommúnió-tervezet elutasításáról

Két prominens katolikus híroldalt is hírhamisítással vádoltak meg érte, most már "tét nélkül" nyilvánosságra hozták a német püspökök a Hittani Kongregáció április 10-én kelt elutasító levelét.

vatican_1506610274_1.jpgMint ismeretes, április 18-án német forrásokra hivatkozva az osztrák kath.net és az amerikai National Catholic Register katolikus híroldalak is beszámoltak róla, hogy a Hittani Kongregáció levélben elutasította a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetét. A két hírportál másnap már arról adott hírt, hogy Ferenc pápa kérésére az elutasító levél titkos marad.

A levél létezését a német püspöki konferencia szóvivője, Matthias Kopp, valamint a konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros is tagadta. A püspöki konferencia közleményt is kiadott, amiben a püspöki testület hírhamisítással vádolta meg a két katolikus híroldalt.

Az esetben az egyetlen árulkodó jel a híroldalak igaza mellett az volt, hogy a püspöki konferencia elismerte, hogy Ferenc pápa május 3-ára találkozóra hívta Rómába a német interkommúnió vita két oldalának képviselőit.

Most, hogy a püspöki konferencia végül jóváhagyást kapott Ferenc pápától az interkommúnió-dokumentumuk közzétételére, és a dokumentum közzététele meg is történt, a konferencia úgy döntött, beismeri a korábbi titkos elutasító levél létezését, és nyilvánosságra is hozza azt. (A levél IDE KATTINTVA elérhető.)

Az április 10-ei keltezésű levelet a Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria érsek írta német nyelven, Marx bíborosnak, Rainer Maria Woelki kölni érsek bíborosnak, és Felix Genn münsteri püspöknek címezve.

A levélben Ladaria érsek összefoglalja az addig történteket: az interkommúnió-tervezet elfogadását, és a hét német püspök beadványozását, amiben a szentszék közbeavatkozását kérték. Az érsek ezután tájékoztatja a címzetteket arról, hogy a kérdés megvizsgálása után április 6-án tájékoztatta a pápát az ügyről. Az elutasító közlemény ezután következik:

Ezen a kihallgatáson a Szentatya világossá tette, hogy nem tartja megfelelőnek, hogy a fent említett dokumentum közlésre kerüljön.

A prefektus a levelében ezután meghív több német püspököt is, köztük Marx bíborost és Woelki bíborost is, hogy utazzanak Rómába, egyeztetést végezni a Hittani Kongregáció tagjaival.

A német püspöki konferencia híroldala mindeközben arról is tájékoztat, hogy az interkommúnió-dokumentum szerdai közlése immár a konferencia teljes egyetértésével történt. A korábban tiltakozó hét püspök egyike, Rudolf Voderholzer (Regensburg püspöke) azt nyilatkozta, hogy a publikálással most már a hét püspök is egyetértett, fenntartva azonban, hogy a 844. kánon pontos jelentésének tisztázását Rómától várják (a német püspöki konferencia erre a kánonjogi passzusra hivatkozva kívánta engedélyezni a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását).

Időközben a Hittani Kongregáció előző prefektusa, Gerhard Müller bíboros az ügyről kedden lesújtóan nyilatkozott a Catholic World Report katolikus híroldalnak, minden eddigi nyilatkozatánál nyíltabban elítélve a német püspökök Marx bíboros által vezetett "reformer" frakcióját.

A volt prefektus bíboros szerint a frakció kezdeményezésében nemcsak a protestánsok áldoztatása kerül terítékre, de a homoszexuális párok megáldása, a szentségi házasságok felbonthatatlanságának relativizálása, a nős férfiak pappá szentelése és a vele a cölibátus eltörlése, és a házasságtörő kapcsolatok jóváhagyása is. Müller bíboros szerint a reformer frakció mindenáron el akarja érni ezeket, és cél eléréséért azt is hajlandók elfogadni, ha a püspökök között megosztottság támad.

Aki a témában lemaradt volna az eddigi történésekről: a teljes cikklistánk a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetéről és annak vitájáról IDE KATTINTVA elérhető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2018.06.29. 11:03:13

"O sancta simplicitas ! " .... nem , nem is az , ez - igen : ez - eddigi sötét , buta , primitív baromságait látva valóban igazi iióa...

drover(fanyul társa) 2018.06.29. 11:07:59

Müller bíborost valahogy rá kéne ébreszteni, hogy ez már a 21. század, és az inkvizíció ideje már rég elmúlt.,
Megnyugtató lehet még az is neki, hogy egyelőre a 9 - 12 éves kort meg nem haladott ministránsgyerekekkel való üzekedés a katolikus egyházon belül bocsánatosabb kilengés, mint egy reformált megáldoztatása. Az meg, hogy az Úristen előtt mindenki egyenlő, a poros, kripta és húgyszagú klérusnak szart sem jelent.

Ad Dio 2018.06.29. 13:21:15

Kis visszametszésekkel ezek egytől-egyig jó irányba mutató elgondolások.

kommentes nikk 2018.06.29. 13:33:04

Elképesztően érdektelen.

meszena 2018.06.29. 15:44:06

Azok a protestánsok, "helyeslik a katolikus hitet az Eucharisztiában", valójában kriptokatolikusok, egyszerűbb lenne, ha áttérnének...

retkeslaci 2018.06.29. 16:03:32

Vihar a biliben, egy letűnt kor feudális viszonyokat visszasíró gittegylete önmagával vitazik a semmin. Sag schon! Aki katolikussal házasodik, az se komplett, mondom ezt úgy, hogy volt katolikus csajom, ő nagyon akart volna házasodni, én meg nagyon nem. Hála a magasságos spagettiszörnynek, szakítottunk.

retkeslaci 2018.06.29. 16:49:06

@drover(fanyul társa): "Az meg, hogy az Úristen előtt mindenki egyenlő"

A katolikusok sose mondták, hogy ebben hisznek, ők nem hisznek Isten előtti egyenlőségben, ezért kezelik a keresztényeket kirekesztően. Isten és Jézus is csak másodlagos náluk, ahogy a Biblia is. Az elsődleges kútfő az egyházuk vezérkara, ami megállapította a dogmákat, a szent hagyományt stb. A katolikusok lényegében nem keresztények, hanem pápahívők. A katolikus vallás a Római Birodalom kultuszának továbbélése, nem véletlen, hogy a pápa címei közt ott van a pontifex cím is, ami a római időket idézi.
A katolikus egyház egy hatalmi konglomerátum, amit a világi hatalommal kiegyező egyház hozott létre és ezzel belépett a feudális társadalom hatalmi hierarchiájába.

dr. mesterséges színezék 2018.06.29. 17:36:25

Hálistennek nem volt felebarát, így tehető hamis tanúbizonyság.
Ez fontos erkölcsi diszkrimináns.

Jakab.gipsz 2018.06.29. 20:06:18

T. retkeslaci ! Áruld el, a fütyi nyiszáló papságot, miért nem utálod , Miért csak a katolikus papsággal van bajod ?

Jakab.gipsz 2018.06.29. 21:47:32

T. Katolikus püspök, urak és keresztény papok !

Úgy tűnik számomra, noha nem vagyok szorgalmas templomjáró, és aki mégiscsak keresztényként gondolkodva szemlélem a világot, Péter és Pál templomának kősziklái ugyancsak erősen erodálódtak, eljött az ideje, hogy ércnél maradandóbb, alapokra, áthelyezzük.
Ha már a szentszék falain belül is felüti fejét a viszály, szerintem az "interkommúnió " körüli polémia ennek tudható be, viszont ez a téma gyanúsan emlékeztet engemet: a kommunista kiáltványra, (1848).

Ok nélkül, már pedig nem történik semmi sem. Isten nem kockázik. Következtetés képen.

Ti pedig tisztelendő atyáim, nyilván ellógtátok, a tudomány-filozófia órát. Ezért kerülte el figyelmeteket, Kierkegaard kérdés felvetése, és válasz féléje. (1844).

A Kierkegaard kérdése így hangzott, "mit bizonyít Ábrahám és fia Izsák, Mórija hegyén tett látogatása". a filozófus válasza pedig egy paradoxont hagyott reánk az utókorra, mint házi feladatot.

" Tehát vagy létezik olyan paradoxon, hogy az egyes mint egyes az abszolúttal abszolút viszonyban áll, vagy Ábrahám elveszett". Én pedig amondó vagyok, hogy nekem Ábrahám és fiai, megérnek egy misét vagy némi fejtörést. Azért mert, mi történik akkor, ha Kierkegaard csak felületes volt és nem megfelelő módon olvasta el a "Szentírást" a Bibliát, mint ahogyan Ti sem, püspök urak.

Ugyanis a paradoxonra adott, megfelelő választ, tartalmazza, maga a számmisztika nélküli: Biblia.

Tehát, vegyétek észre, Ábrahám kialkudott tetteivel egy kis haladékot, fiainak, ezért nektek püspök urak, a keresztény hit őrzőinek, nem kell tennetek semmit sem.

Legyetek türelmesek és őrizzétek meg a keresztény hitet. Isten előre elrendezett, mindent.

Leooo 2018.06.29. 22:05:20

Jakab.gipsz: erre a kérdésedre válaszolni igen egyszerű. A Fohászati Művek Zrt (és ennek a Magyar Fohászati Művek Kft nevű , bevételre optimalizált, 'lelkesítő' - bármit is jelentsen ez...- vállalkozása) nagyságrendekkel aljasabb, pénzéhesebb és korlátoltabb banda, mint BÁRMELYIK - nem mellesleg szintén nem sokra való - un. 'vallás'... Akkor már inkább a Nagy Festéktüsszentő Hapci Benő, akinek egy véletlen tüsszentése hozta létre a világegyetemet, mint az köztudott! Vagy talán a minden alkalommal ioncserélt vízbe áztatott fémkocka, amellyel fejbe szükséges verni a delikvenst, hogy a behinek tájain ketni legyen ! Tehát retkeslaci nyilván idő- és rendelkezésre álló elegendő hely hiányában kezdte a legbigottabb és legsemmirevalóbb brigáddal...

retkeslaci 2018.06.30. 01:41:10

@Jakab.gipsz: a katolikusokat se utálom, senkit se utálok. Egyszerűen leírtam, hogy a katolikusok miben hisznek és miként épül fel az egyházuk. Ők a pápa tévedhetetlenségében hisznek és abban, hogy ők a római birodalom örökösei és hogy a szent hagyományt ők állapíthatják meg. Egy hatalmi konglomerátum.
A fütyi nyiszálók nem katolikusok, másban hisznek, abban, hogy ők a kiválasztottak és van erre fajelméletük is. De hogy jönnek (((ők))) ide? Itt a katolikusokról van szó.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.06.30. 07:34:36

@retkeslaci: De hogy jönnek (((ők))) ide? "
Hat amióta ( 500 éve) a medicik első pápája beérkezett eleg negy változás allt be az addig sem szeplőtlen római egyházban. Ezutan tettek tudatosan judeo.krisztianna az egyházat. Beengedtek a kamatot, termekke es leigazando tárggyá a bolygót .
Valahogy igy kerülnek ide.

Alick 2018.06.30. 10:05:50

@FILTOL Vagy még korábban, mert követhették volna Markión elképzeléseit is, mindenféle ószövetségi katyvasztás nélkül.

Alick 2018.06.30. 10:06:40

"Marx bíboros"

:))

Jakab.gipsz 2018.06.30. 11:11:13

T. Leooo + retkeslaci + a Püspök urak !

A Kereszténység benne a katolicizmus védelmében szót emelek !

Azért mert, a kereszténység az egyetlen "hit filozófia" amely a családi perpatvarait, viszályait értem ez alatt a katolikus-ortodox, és a katolikus-protestáns, viszályt mellékvágányra tolta. Azzal a hallgatólagos megállapodással, hogy "hit" dolgában híveinket nem küldjük egymás ellen: háborúba. Ezért alakult úgy, hogy mi a katolikusok a keresztény klón kis egyházakkal szemben pedig türelmet tanúsítunk.

A magyar nyelvben, a türelem és a tolerancia, fogalmai nem cserélhetők fel. Például, nem tolerálom a kannibált csak azért mert szerinte, szépen szervírozta a vacsorát.

Hanem türelmesen elmagyarázom, illetlen dolog embernek embert meg enni, egymást felfalni, célszerűbb más táplálék forrás után kutakodni.

A kereszténységgel szemben, ma Ábrahám fiai állnak, akik egytől egyig piszkosul meg gazdagodtak, éppen ezért irigyek és szívből , őszintén gyűlölik egymást. A zsidók csendesen sziszegve, (nem verik nagydobra), a síiták és a szunniták, hangosabban ricsajoznak, miközben valamennyien,"acél kupolák" alatt a félelemtől reszketnek. A kereszténységtől pedig toleranciát, követelnek.

Itt tartunk most.

@retkeslaci !
Őszintén remélem csak a szád, retkes és nem a fejed, amikor a "pápa csalhatatlanságát" erkölcs és hit dolgában, meg kérdőjelezed
De hamár 1x szóba hoztad a római birodalmat is, nem árt ha tudod: a középkori európaiak, a római birodalom hadi és civilizációs technológiáját egyszerűen elfelejtettük, csak a római-jog és a holtávált latin nyelv élte túl az elmebajos Rómát, és az őrült császárainak korát.

Ezért értettétek sokan félre, azt hogy a "pápa csalhatatlansága" nem dogma, hanem találós kérdés.

Következtetés képen a "pápa csalhatatlanságát" nem elhinni kell, hanem megérteni, amit a valóságos szöveg környezetbe elhelyezett összefüggése tesz lehetővé, ugyanis kérdés, nem pedig kinyilatkoztatás. És ekkor a megfelelő válasz értelmes és egyszerű mint a fa-ék. Ami teszt kérdés és mivel csak egy szöveges rejtvény, a megfejtése így hangzik: Ha már nem kell meg szólalnia.

@Leooo : Tehát a "Fohászati Művek Zrt" tagságának a Katolikusoknak Protestánsokkal és az Ortodoxokkal egyetemben.sikerült egy és mást elérniük, például kultúrát teremteniük. Amely kultúra, igen a fehér és "magasabb rangú ember kultúrájában", vannak árnyalatnyi különbözőségek. ámde abba megegyezik, hogy a keresztény férfiak minden nőben valamely embertársuk, anyját leányát, nővérét tisztelik. Tehát nem a kendőt és csadort, hanem a nőt, amely nőket nem egyenjogúnak, hanem egyen "rangúnak" gondolunk el.

A nőkről azt gondoljuk, hogy jobban járunk ha az öltözködési szokásaikat reájuk bízzuk. e tekintetben is és sok más dologban is a nők leleményesebbek, mint mi a keresztény férfiak. Tehát a fütyi vagy punci nyiszálás gondolat, amellyel ki kellene javítanunk "Isten művét", az embert fel sem merülhetett, helyette kitaláltuk a langyos vizet és a szappant.

Ami pedig a világegyetem, létrejöttét illeti.

Ez a talány, csak azért érthetetlen a számodra, mert Hapci Benő helyett, Marx Karcsikát vetted komolyan.
süti beállítások módosítása