Meg is van az első német püspök, aki engedélyezi az interkommúniót
2018. július 01. írta: Katolikus Válasz

Meg is van az első német püspök, aki engedélyezi az interkommúniót

A paderborni érsekség területén az Oltáriszentség "egyedi esetekben" a katolikus hívek protestáns házastársainak is kiszolgáltatható.

archbishop_hans_josef_becker_of_padeborn.jpgEgy helyi lap beszámolója szerint Hans-Josef Becker, Paderborn érseke (a kezdőképünkön balra) úgy döntött, engedélyezi az egyházmegyéje területén, hogy a katolikus hívek protestáns házastársai "egyedi esetekben" szentáldozáshoz járuljanak.

Ahogy a Westfalenblatt nevű lap írja, az érsek június 27-én, az egyházmegye lelkipásztori találkozóján beszélt arról, hogy a német püspöki konferencia szerdán kiadott interkommúnió-dokumentuma (ami a hivatalos retorika szerint nem a konferenciáé) "spirituális segítséget nyújt a lelkiismereti döntésekhez a lelkipásztori gondozással kísért egyedi esetekben".

Az érsek a lapnak azt nyilatkozta:

A paderborni érsekség papi tanácsának találkozóján, 2018. június 27-én, bemutattam a saját értelmezésemet [a dokumentumhoz], és azt az elvárást fogalmaztam meg, hogy a paderborni érsekség valamennyi pásztora alaposan ismerkedjen meg az irányadó dokumentummal, és cselekedjen a pásztori felelősség lelkületével.

A felekezetközi vegyesházasságokra úgy utalva, mint "felekezetegyesítő" házasságok, Becker azt is elmondta, hogy a keresztségükön, a keresztény hitükön, és a házasság szentségén keresztül két keresztény az ilyen házasságokban (felekezeti értelemben is) "egységessé válik". A protestáns házastárs ilyen esetekben erős vágyat érezhet arra, hogy az Oltáriszentségben részesüljön, és ilyenkor "a kérdés az, hogy felelős lelkiismereti döntésre jutnak-e".

Ha a párok "felelős lelkiismereti döntése" az, hogy mindketten szentáldozához járulnak, a helyi lelkipásztor megteheti azt, hogy kiszolgáltatja nekik az Oltáriszentséget. Az érsek az áldozás előtti szentgyónás kötelezettségéről ugyanakkor nem beszélt (igaz, a német püspöki konferencia saját adatai szerint Németországban még a papoknak is csak kevesebb, mint fele végez szentgyónást egyáltalán). A hetvenéves Becker érsek mindenesetre hangsúlyozta, hogy az interkommúnió engedélyezésével nem "általános engedélyt" ad az Oltáriszentség vételéhez.

A Kr.u. 799-ben alapított paderborni érsekség Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található. Az érsekség területén mintegy 1,5 millió katolikus él.

A hírről beszámoló Catholic News Agency német nyelvű részlege az érsekségtől további információkat kért az interkommúnió érseki engedélyezéséről. Az érsekség válaszát egyelőre még várják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása