Zöld út: újabb három német püspök engedélyezi a protestáns házastársak áldoztatását
2018. július 03. írta: Katolikus Válasz

Zöld út: újabb három német püspök engedélyezi a protestáns házastársak áldoztatását

kna_170405-93-000126_bischof_feige.jpgMagdeburg püspöke, egyben a német püspöki konferencia ökumenikus bizottságának elnöke, Gerhard Feige (a kezdőképen), továbbá Hamburg érseke, Stefan Hesse, és Osnabrück püspöke, Franz-Josef Bode is engedélyezik az egyházmegyéikben a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását.

A lépésükre azután kerül sor, hogy a német püspöki kar múlt szerdán kiadta - Ferenc pápa jóváhagyásával - azt az interkommúnió-dokumentumot, amit korábban a Hittani Kongregáció Ferenc pápa nevében kétszer is elutasított. Ferenc pápa kérése a dokumentummal szemben csupán annyi volt, hogy a püspöki kar ne mondja a dokumentumot a püspöki kar dokumentumának, a benne foglaltak pedig legyenek csupán iránymutató ajánlások az egyes megyéspüspökök számára.

Gerhard Feige püspök a protestánsok áldoztatásának szószólójaként és az interkommúnió-dokumentum egyik fő szerzőjeként nemrég még úgy reagált a szentszék elutasító levelére, hogy az "teljességgel érthetetlen", "sokak számára óriási csalódás", és hogy "a károk, amiket Róma levele okozott, beláthatatlanok". Az elutasítással szembehelyezkedve a püspök saját lelkiismereti döntésre biztatta a katolikus-protestáns vegyesházasságok tagjait abban, hogy szentáldozáshoz járulnak-e.

Most kedden Feige püspök azonban már örömmel nyilatkozott arról a Deutschlandfunk rádiónak, hogy épp egy püspöki körlevelet készül kiadni, amelyben a német püspöki kar dokumentumának követésére szólítja fel az egyházmegyéje papjait. Mint Feige elmondta, az egyházmegyéjében nagyon sok a vegyesházasság, és sok érintett várta már az interkommúnió hivatalos egyházi jóváhagyását. A püspök most az engedéllyel azt reméli, hogy ezek a párok "a jövőben ismét sok örömöt találnak majd a hitben és az egyházban".

Feige püspök szerint az Egyház most jó úton van azzal, hogy Ferenc pápa az egyes egyházmegyékre bízta, hogy engedélyezik-e az vegyesházasságok tagjainak áldoztatását. Szerinte nem kell tartani attól, hogy ezzel "patchwork" (egyházmegyénként más) szabályozás alakul ki az Egyházban, ugyanakkor elismerte, hogy ha ez mégis megtörténne, "az nem lenne túl szerencsés" dolog.

Mindeközben az interkommúnió-dokumentum vitájában egyszer már megnyilvánult Stefan Hesse (Hamburg érseke) kedden körlevélben hívta fel az érsekségének papjait arra, hogy a protestáns házastársak áldoztatásában kövessék a német püspöki konferencia interkommúnió-dokumentumában foglaltakat.

A törvénytelen együttélések (köztük a homoszexuálisok párok) megáldását indítványozó osnabrücki püspök, Franz-Josef Bode szintén üdvözölte a dokumentum kiadását, az egyházmegye szóvivője pedig kedden úgy nyilatkozott, hogy a továbbiakban az osnabrücki egyházmegye is a püspöki kar dokumentumát tekinti az interkommúnió szabályozásában irányadónak.

Ahogy arról tegnapelőtt már beszámoltunk, Hans-Josef Becker, Paderborn érseke már az érsekség június 27-ei lelkipásztori találkozóján arra szólította fel a papjait, hogy a német püspöki kar interkommúnió-dokumentuma szerint járjanak el. Az érsek erről egy a Westfalenblatt lapnak adott interjújában beszélt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása