58 francia egyházmegyében idén egy papot sem szenteltek
2018. július 04. írta: Katolikus Válasz

58 francia egyházmegyében idén egy papot sem szenteltek

A hagyományhű közösségek adják a franciaországi papszentelések ötödét.

gettyimages-102560787-800x500.jpgFranciaországban idén kevesebb új papot szenteltek, mint tavaly. Míg a 2017-ben szentelt papok száma 133 volt, idén ez a szám 114-re csökkent.

A La Croix nevű francia katolikus napilap számadatai szerint az idén felszentelt francia papok közül 82 egyházmegyés, míg a többi 32 különféle szerzetesrendek és más közösségek új papjai.

A legtöbb új szentelés idén Párizsban és Bordeaux-ban történt - mindkét városban hat -, ez azonban jelentős visszaesést jelent Párizsban, ahol 10 papot szenteltek 2017-ben, és 11-et 2016-ban.

A két nagyvárost Lyon, Versailles, és Fréjus-Toulon követi öt új pappal, majd Evry, néggyel.

Mindeközben 58 francia egyházmegyében idén egyetlen papot sem szenteltek.

Az általános csökkenéshez képest a "tradicionalistának" nevezett közösségek, ahol a papok a szentmisét főleg a régi latin rítus szerint ünneplik, továbbra is növekedést mutatnak fel. A La Croix számításai szerint idén az újonnan felszentelt francia papok 20%-át ilyen közösségek adják.

Az e közösségek közé tartozó Jó Pásztor Intézet idén három új papot szentelt, a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) kettőt, és a Krisztus Király Intézet szintén kettőt. E közösségek különösen is bővelkednek a fiatal papi hivatásokban.

A La Croix arról is beszámolt, hogy az elmúlt években Franciaországban nőtt a késői hivatások száma, azaz a papi hivatást már idősebb korban választók száma. Korábban Párizs új érseke, Michel Aupetit is ilyen személynek számított, miután 39 évesen jelentkezett papi szemináriumba.

A francia püspöki konferencia kimutatásai szerint 2016-ban az első- és másodéves papnövendékek 4%-a volt 36-40 év közötti, további 2% pedig 41-45 év közötti. Ez azt is jelenti, hogy mire ezek az évfolyamok eljutnak a szentelésig, mintegy tucat a tagjaik közül már 42 éves vagy annál is idősebb lesz.


(Forrás: Catholic Herald)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása