Würzburg püspöke közös áldozásra hívja a házassági évfordulót ünneplő vegyes felekezetű házaspárokat
2018. július 05. írta: Katolikus Válasz

Würzburg püspöke közös áldozásra hívja a házassági évfordulót ünneplő vegyes felekezetű házaspárokat

Nincs megállás a lejtőn: Würzburgban már sürgető szükséghelyzet sem kell az interkommúnióhoz.

kna_180309-93-000082_jung_franz.jpgEgyedülálló gesztussal rukkolt elő a németországi Würzburg püspöke: Franz Jung (a kezdőképen) arra hívja a házassági évfordulójukat ünneplő katolikus-protestáns házaspárokat, hogy közösen részesüljenek az Oltáriszentség vételében.

A lépés túlmegy azon is, amit a német püspöki konferencia múlt szerdán kiadott interkommúnió-dokumentuma kínált fel (pápai jóváhagyással) a megyéspüspököknek. A dokumentum ugyanis csak azokban a katolikus-protestáns házasságokban ajánlotta fel az áldozás lehetőségét a protestáns félnek, "ahol a lelki éhség a közös szentáldozásra a felekezetközi házasságokban olyan erős, hogy az kockára teheti a házasságot és a [katolikus] házastárs hitét". A dokumentum ezzel is radikálisan átértelmezte az Egyházi Törvénykönyv 844. kánon 4.§-ában szereplő "életveszély vagy más sürgető, súlyos szükség" feltételét, amelynek (más feltételek mellett) teljesülnie kell egy nemkatolikus keresztény személy rendkívüli áldoztatásához.

Franz Jung püspök meghívásában az Oltáriszentség vételére sürgető szükséghelyzetről sincs szó. Ahogy azt a püspökség hirtelen húzással csütörtökön közölte, a würzburgi dómban tartott csütörtöki és pénteki szentmiséken maga a püspök áldoztatja meg az évfordulójukat ünneplő vegyes felekezetű házaspárokat. A protestáns fél áldozásához a püspök nem szabta feltételül, hogy neki is vallania kell a katolikus hitet az Oltáriszentségről.

Jung püspök a csütörtöki szentmisén azt mondta, hogy további tárgyalásokat kezdeményez a német püspöki konferencián belül az interkommúnió feltételeiről, mivel szerinte még a püspöki kar mostani dokumentuma sem elég nyitott a protestáns személyek áldoztatására. Mint Jung püspök közölte, amíg a feltételeknek ez az újratárgyalása megtörténik, ő addig is örömmel megáldoztatja az évfordulós katolikus-protestáns házaspárokat.


(Forrás: katholisch.de, kath.net)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása