Prefektus bíboros: A papoknak "semmi hitelessége nincs" a házassági felkészítésben
2018. július 06. írta: Katolikus Válasz

Prefektus bíboros: A papoknak "semmi hitelessége nincs" a házassági felkészítésben

20180601t1011-870-cns-vatican-sports_800.jpgA Ferenc pápa által létrehozott új szentszéki dikasztérium, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusa, Kevin Farrell bíboros szerint nem a papok a legjobb személyek arra, hogy felkészítő kurzust tartsanak a házasságra készülő pároknak.

Semmi hitelességük nincs, sohasem élték át ezt a tapasztalatot. Talán ismerik az erkölcsteológia, a dogmatikus teológia elméletét, de onnan eljutni a mindennapi gyakorlatig... nincs meg hozzá a tapasztalatuk.

- jelentette ki az ír születésű amerikai bíboros, Kevin Farrell. [Farrell bíboros megjegyzése meglepő annak fényében, hogy eddig úgy tudtuk, a papok által tartott felkészítő épp a házasság "erkölcsteológiai és dogmatikus teológiai" vonatkozásainak, és nem a "mindennapi gyakorlatának" elmagyarázásáról kell, hogy szóljon. - KV szerk.]

Kevin Farrell bíboros az illetékes kongregáció prefektusaként kulcsembere lesz az idén augusztusban Dublinban tartott Családok Világtalálkozójának. A rendezvényre augusztus 21-e és 26-a között kerül sor, az utolsó két napon pedig Ferenc pápa is résztvevője lesz a találkozónak.

Az ír püspökök hivatalos magazinjának, az Intercom-nak interjút adva Farrel bíboros az amerikai és ír katolikus egyházak közötti különbségekről beszélt. Mint elmondta, az Egyesült Államok olyan ország, ahol "az Egyházat a laikusok vezetik".

"Dallas püspökeként a saját tapasztalataim szerint egyetlen papunk volt egy olyan plébánián, ahol 10 000 ember vett részt a hétvégi szentmiséken. Vannak olyan plébániáink, amiknek 20 millió dollár az éves költségvetése. Egyetlen pap sem képes egy ilyen nagyságú plébániát elvezetni hozzáértő laikusok nélkül." - mondta a bíboros.

A bíboros szerint ez azt is jelenti, hogy sok olyan lelkipásztori feladatot, amit Írországban papok végeznek, - köztük a házassági felkészítést - amerikában laikusok látnak el.

"Másfél millió katolikusunk és 75 papunk van, 45-50 százalékos miserészvételi arány mellett. Ezt a 75 papot nem fogja érdekelni a házassági felkészítők megszervezése." - jelentette ki a bíboros.

Farrell bíboros szerint Írországnak is át kell vennie ezt a laikusokra épülő egyházkormányzati modellt, "a puszta számok" alapján.

A dublini egyházmegyének - a dallasiéval összemérhető hívőszám mellett - jelenleg több, mint 400 papja van, a papok száma azonban csökken, ahogy egyre kevesebb a papnövendékek száma, miközben az aktív papok természetes úton fogynak.

"A 99 százalékkal kell törődnünk, a megkereszteltekkel, és nem azokkal a dolgokkal, amiknek eddig a megszállotjai voltunk." - mondta a bíboros.

A bíboros szerint ennek egy kevésbé klerikalizált egyházhoz kell vezetnie, amit ő kifejezetten jónak tart. Példaként azt is megjegyezte, hogy Ferenc pápa már most igyekszik megszüntetni a kúria klerikalizáltságát, különösen is megnövelve a nők számát az Egyház központi kormányzati struktúrájában.

"Az adminisztratív feladatokat az Egyházban bárki el tudja látni. Ezeket eddig főleg papok végezték, de végezhetik őket laikusok is." - nyilatkozta Farrel bíboros a magazinnak.

A bíboros kiemelte azt is, hogy Ferenc pápa nemrég nőket delegált a Hittani Kongreció tagságába, továbbá három nőt nevezett ki az ő saját dikasztériumának vezető pozícióiba is.

"Ferenc pápa észrevétlenül és fokozatosan nőket juttat a hatalmi pozíciókba." - örvendezett efelett a bíboros. Farrell bíboros ugyanakkor leszögezte, hogy valakit kinevezni vezető pozícióba mást jelent, mint valaki felszentelni.

"Papot akarunk csinálni a nőkből? Dehogy. Világi személyeknek kell lenniük, akik a világban élnek." - mondta a bíboros.

A nők felszentelése valóban nem megoldás az Egyház számára, mivel ha felszenteljük a nőket, azzal csak elszigeteljük őket, ha közben fenntartjuk a rendszert, és nem változtatjuk meg a struktúrákat.

- tette hozzá.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása