II. János Pál pápa és a Humanae Vitae - történetek egy könyvbemutatóról
2018. augusztus 06. írta: Katolikus Válasz

II. János Pál pápa és a Humanae Vitae - történetek egy könyvbemutatóról

pope-john-paul.jpgPénteken Szent II. János Pál pápa egy 1969-es leveléből közöltünk részleteket, amelyet az egykori pápa még bíboros korában írt Boldog VI. Pál pápának a Humanae Vitae enciklika kapcsán. A levél a nyugati katolikus sajtóban (angol nyelven) csak most, az enciklika kiadásának 50. évfordulóján jelent meg, és a nyilvánosság is csak március 7-én, egy a II. János Pál Intézet által szervezett könyvbemutatón értesülhetett róla.

A római Lateráni Egyetemen tartott bemutató a lengyel pap Pawel Galuszka könyvéhez kapcsolódott, amely a "Karol Wojtyla és a Humanae Vitae" címet viseli. A könyvében Galuszka atya az egykori Karol Wojtyla bíboros hozzájárulásait vizsgálta meg VI. Pál pápának a helyes születésszabályozásról szóló enciklikájához, és annak későbbi értelmezéséhez.

A könyv egyik bemutatója Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa volt, aki a mű méltatása mellett azt is kijelentette, hogy a Humanae Vitae tanítását még egy pápa sem írhatja felül. A bíboros szerint bár az enciklika nem tartalmaz "ex cathedra" pápai kijelentéseket, "teljességgel szükségtelen ex cathedra kijelentést tenni" pl. a fogamzásgátlás tiltásáról. Ugyanis:

[A Humanae Vitae enciklika] A tartalmában tévedhetetlen, mivel az a keresztény antropológiához, a kinyilatkoztatott és a természetes antropológiához tartozik. Isten a Teremtő, a szülők pedig szolgái az isteni gondviselésnek, ami az ember létezését is magába foglalja.

- jelentette ki a bíboros.

A könyvet bemutató panel tagja volt a lengyel Stanislaw Grygiel, a filozófiai antropológia professzora is, aki személyes jóbarátja volt II. János Pál pápának, ma pedig a római II. János Pál Intézet egyik vezető kutatója. A professzor két anekdotát idézett fel, amelyek az egykori pápa hozzáállását tükrözik az Egyháznak a Humanae Vitae enciklikában is megerősített erkölcsi tanításához:

Az 1980-as években egyik este, amikor Szent II. János Pálhoz beszéltem, megmutatott nekem egy levelet, amit egy Európában nagyon jól ismert erkölcsteológus írt és címzett neki. Ebben a levélben a teológus arra kérte a pápát, hogy változtassa meg Humanae Vitae-nek a házasságon belüli szexuális élettel kapcsolatos erkölcsi tanítását, mert 'elveszítjük a híveket'. Ez túl nehéz, ezért meg kell változtatnunk - no nem azért, mert téves, hanem meg túlságosan nehéz. A pápa odaadta nekem ezt a levelet, és megkérdezte, hogy mit gondolok róla. Azonnal elolvastam, és egy kissé meggondolatlan szó szaladt ki a számon. Azt mondtam: 'Ez a levél hülyeség.' A pápa erre rám nézett, és azt mondta: 'Igen, ez így van. De ki fogja megmondani neki?'

Grygiel professzor második története a szent pápáról így hangzott:

Volt egy pap, aki azt mondta neki, hogy az emberek elmennek, mert ez túl nehéz. Kondom kell nekik, fogamzásgátló kell nekik. Mit tegyünk? Egy kis csönd után a pápa azt válaszolta: 'Kedves [X] atya! Mondja meg, talán én vagy VI. Pál találtuk ki a Humanae Vitae-be foglalt tanítást? Én nem változtathatom meg. Senki sem változtathatja meg. Senki. Még az Egyház sem, kedves pap barátom. Gondolja ezt át!'

"A pap erre nem felelt. Meghajtotta a fejét, a beszélgetésnek pedig vége volt. Azt hiszem, ezt a két eset ad nekünk némi gondolkodnivalót." - zárta a mondandóját Grygiel professzor.

A március 7-ei könyvbemutató teltház előtt zajlott. A résztvevők között olyan vatikáni kulcsfigurák is voltak, mint a német Walter Brandmüller bíboros, a Pápai Ház teológusa, a lengyel domonkos Wojciech Giertych, és a Ferenc pápa által feloszlatott majd újraszervezett Pápai Életvédő Akadémia egykori elnökhelyettese, Jean Laffitte püspök is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.08.06. 19:51:36

Az emberek tenyleg elmentek. Nagyon sokan. Tizezrevel, szazezrevel szerzetesek, papok is, pedig nem volt szukseguk fogamzasgatlo tablettara.
Milliok mar be sem leptek a keresztseg kapujan, milliok ki lettek vegezve es ez folyamatos ezen az aldott napon is. Meg lettek felemlitve es zsarolva - ma is - a legrafinaltabb eszkozokkel. A Gonosz utjait es csapjait latjuk. Az egyik az, hogy nincs igeny az Igazsagra, ha az nem szocialistan szocialis igazsagossag. Kozvetett bizonyitek a Katolikus Egyhaz erkolcsi tekintelyere, hogy az emberiseg akkor is ha tagadja, sot uldozi, sot lemeszarolja a hiveit, tole varja adott erköcsi kerdesben a valaszt az egyetemes igazsag hangjat. Amikor helyes valaszt ad, akkor kegyetlenul visszavag es ha nem stimmel valamiben akkor is kigunyolja ea bohoc sipkat nyom a fejebe. A bohoc sipka utan nyilt es kegyetlen uldozes kovetkezik. Ezt a 86-ban Mariaremeten eg idos pap mondta szoszekrol: "Eloszor a bohoc sipkat nyomjak a fejunkbe, utana jon az uldozes". Az elso allitasa mar megtortent 5 eve, az uldozes folyamatos, de intenzivve valt, egyhazmegyek hiveit meszarolta le az iszlam baloldali marxista osszefogas kereteben es tamogatasaval. Fel kell kelteni a maradek katolikusban az igazsag iranti igenyt, marmint nem maradhat, nem lehet kozombos kulturalis, filozofiai, kulturalis es vallasi/vallasok targyaban, mert nem hajlando a hittel, a hitevel szembesiteni. Eszebe sem jut ugyanis, es a kozel 100 % mocsok es hamis media sziren hangjait hajlando befogadni. Nem az alkalmazkodas, hanem a felelmet nem ismwro NYILTSAGGAL kell kimondani es hirdetni miben all az udvosseg, es az ezt biztosito hitigazsagok. Sok alkoholistat egy nagy sokk billenti ki a szenvedelyebol. Az Igazsag nagy betuvel es kis betuvel irva es kimondva mindig sokkolo. Most mondjuk ki es mondjak ki pasztoraink es fopasztoraink, most eljuk at es ne az utolso iteleten tudjuk meg es tudjak meg.
süti beállítások módosítása