Egykori nunciatúrai hivatalnok: "Viganò igazat mond."
2018. augusztus 27. írta: Katolikus Válasz

Egykori nunciatúrai hivatalnok: "Viganò igazat mond."

a_view_of_st_peters_basilica_2_and_vatican_city_flag_from_the_roof_of_a_nearby_building_on_june_5_2015_credit_bohumil_petrik_cna_6_5_15.jpgAugusztus 25-én több katolikus híroldal is teljes terjedelmében közölte Carlo Maria Viganò érsek, az Egyesült Államok 2011-2016 közötti pápai nunciusának vallomását, amelyben az érsek többek között azzal vádolta meg Ferenc pápát, hogy a szexuális visszaéléseket elkövetett egykori amerikai bíborosra, Theodore McCarrickre a nyilvánosság előtt olyan szankciókat szabott ki, amelyeket korábban XVI. Benedek (nem nyilvánosan) már kiszabott rá, de Ferenc pápa (szintén nem nyilvánosan) felmentette a bíborost alóluk, egyenesen bizalmas tanácsadójává emelve a molesztáló McCarricket.

A korábbi nuncius Viganò vallomásában az alábbi rész igazságáról a Catholic News Agency (CNA) írásban kérdezte meg a benne említett Msgr. Jean-François Lantheaume-t. Az egykori nunciusi főtanácsos és ügyvivő Lantheaume a CNA kérdésére tömören ennyit válaszolt:

Viganó igazat mond. Ennyi.

Az érsek 11 oldalas vallomásából idézünk (a kiemelések az érsektől származnak):

[...] ami bizonyos, hogy Benedek pápa kiszabta a fent nevezett kánonjogi szankciókat McCarrickre, és hogy ezt Pietro Sambi, az Egyesült Államok apostoli nunciusa kommunikálta is felé. Monsignor Jean-François Lantheaume, aki akkor a washingtoni nunciatúra főtanácsosa, Sambi nuncius váratlan baltimore-i halála után pedig ügyvivője is volt, elmondta nekem, amikor Washingtonba érkeztem - és erről tanúskodni is tud -, hogy volt egy több, mint egy órán át tartó, viharos megbeszélés Sambi nuncius és McCarrick bíboros között, akit [Sambi] a nunciatúrára idézett. Monsignor Lantheaume elmondta nekem, hogy "a nuncius hangját kívül egészen a folyosó végéig lehetett hallani".

Lantheaume mostanra már elhagyta a vatikáni diplomáciai szolgálatot, és Franciaországban papként szolgál. Ahogy a CNA-nak elmondta, az ügyben nem kíván interjút adni, és arról többet mondani sem szeretne.


Kapcsolódó cikkeink:
- Kitálalt a korábbi pápai nuncius: Ferenc pápa fedezte McCarrick bíboros szexuális visszaéléseit
- Strickland püspök: Viganò érsek állításai hitelesek, alapos vizsgálat kell, hogy legyen rájuk a válasz!
- Válaszunk a Magyar Kurír tudósítására Viganò érsek vallomásáról
- Ferenc pápa Viganò érsek vallomásáról: "Egyetlen szót sem fogok erről mondani."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása