A San Francisco-i érsek is kiáll Viganò és a vizsgálat mellett
2018. augusztus 30. írta: Katolikus Válasz

A San Francisco-i érsek is kiáll Viganò és a vizsgálat mellett

Az alábbiakban San Francisco érseke, Salvatore Cordileone augusztus 29-én az érsekség honlapján közzétett közleményéből idézünk.

Kapcsolódó cikkeink:
- Tulsa és Springfield püspökei is Viganò állításainak kivizsgálása mellett
- Madison püspöke is kiállt Viganò hitelessége és a vizsgálat szükségessége mellett
- Phoenix püspöke és Detroit érseke is Viganò állításainak kivizsgálását kéri
- Vizsgálatot és találkozót kér a pápától Viganò érsek vallomása kapcsán az amerikai püspöki kar elnöke
- Strickland püspök: Viganò érsek állításai hitelesek, alapos vizsgálat kell, hogy legyen rájuk a válasz!

***

cordileone-030-2-large_810_500_55_s_c1.jpg

Az elmúlt vasárnap olyasminek voltunk tanúi, amit sokan egy Egyházon belüli "bombarobbanásnak" neveztek: Carlo Maria Viganò "vallomása" publikálásának, amely korrupciót és fedezést állapított meg az Egyház minden szintjén, a hosszú időt átfogó és kiterjedt személyes tudása alapján.

Viganò érseket jól ismerem azokból az évekből, amikor az Egyesült Államok apostoli nunciusaként szolgált. Tanúsítani tudom, hogy ő olyan ember, aki a szolgálatát önzetlen odaadással végezte, aki jól teljesítette a Szentatya által rábízott péteri szolgálatot, "a testvérei megerősítését a hitben", és aki mindezt nagy személyes áldozatokkal és minden karrierépítő szándékot abszolúte nélkülözve tette - amely mind a becsületességéről és az Egyház iránti őszinte szeretetéről árulkodik.

Emellett bár nincs birtokomban különleges információ McCarrick érsek helyzetéről, azon információkból, amelyekkel néhány olyan kijelentéssel kapcsolatban rendelkezem, amelyeket Viganò érsek tesz, megerősíthetem, hogy ezek a kijelentések igazak. Az érsek kijelentéseit ezért komolyan kell venni. A könnyed elvetésükkel a tagadás és ködösítés kultúráját folytatnánk.

Az állításai részletes megerősítéséhez természetesen formális vizsgálatot kell lefolytatni, olyat, ami alapos és objektív. Hálás vagyok ezért DiNardo bíborosnak, amiért felismerte a "meggyőző és bizonyítékokon alapuló" válaszok megtalálásának értékét, és csatlakozom azon püspökök hangjához, akik egy ilyen vizsgálatot, és bármi olyan javító lépést sürgetnek, ami az eredmények fényében szükséges lehet.

[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2018.08.30. 11:02:09

Megfontolásra érdemes az a már-már naiv értelmezés, miszerint Ferenc pápa azért vette maga mellé – bizalmas pozícióba helyezve – az ominózus püspököt, hogy közvetlen kontrollt gyakoroljon felette és személyesen vezesse bűnbánatra.

Never 2018.09.01. 11:20:07

Örömmel látjuk, hogy az érsek úr ilyen buzgó a témában - pont akkor, amikor a kaliforniai államügyész fontolgatja, hogy nyomozást indítson-e a San Francisco-i egyházmegyében történt szexuális visszaélések ügyében, amelyeket az ottani egyház eltussolt... abc7news.com/religion/will-calif-officials-investigate-catholic-church-sex-scandal/4010096/
süti beállítások módosítása