Videók McCarrick nyilvános szerepléseiről - újabb vádakra válaszolt Viganò
2018. augusztus 31. írta: Katolikus Válasz

Videók McCarrick nyilvános szerepléseiről - újabb vádakra válaszolt Viganò

img_1517_810_500_75_s_c1.jpgAz Egyesült Államok 2011-2016 közötti pápai nunciusa, Carlo Maria Viganò érsek az augusztus 25-én nyilvánosság elé tárt írásos vallomásában azt állította, hogy XVI. Benedek pápa már 2009-2010-ben egyházi szankciókat mért ki az akkori washingtoni érsekre, Theodore McCarrick bíborosra, a papokkal és papnövendékekkel szemben elkövetett homoszexuális visszaélései miatt.

Az érsek szerint Benedek pápa McCarricket a lakhelyéül szolgáló papi szeminárium elhagyására kötelezte, eltiltotta a nyilvános misézéstől, gyűlésektől, előadásoktól, utazásoktól, és életreszólóan imára és vezeklésre kötelezte. Viganò érsek vallomása szerint a szankciók kiszabásáról csak az érintett személyek és illetékes egyházi szervek tudtak, ők azonban ezek megtörténtét tanúsítani tudják, a szankciók pedig szabályosan dokumentálásra kerültek. Az érsek a vallomásában e személyeket és a dokumentációk fellelhetőségét is megnevezte. Közülük egy személy, továbbá  közvetve állítólag Benedek pápa is (amit egyesek sajátosan kérdőjeleztek meg) megerősítette az érsek állításainak igazát.

A vallomásában az érsek azt állította, hogy bár Ferenc pápa tudott a McCarrick bíboros által elkövetett visszaélésekről, továbbá a bíborossal szemben kiszabott pápai szankciókról is, a pápa a szankciókat feloldotta, McCarricket pedig bizalmas tanácsadójává emelte. Az érsek vallomása szerint még a nunciusi szolgálata alatt egy alkalommal McCarrick győzedelmesen kérkedett is neki azzal, hogy Ferenc pápa egy hivatalos diplomáciai úttal őt bízta meg.

Emellett, bár érseki kinevezésekre hagyományosan az adott ország nunciusa ad írásos javaslatot a pápának, Viganò szerint a Chicago és Newark érseki tisztségeire vonatkozó nunciusi javaslatokat Ferenc pápa figyelmen kívül hagyta, és McCarrick (továbbá Wuerl és Maradiaga bíborosok) tanácsára a nunciusi listákon nem is szereplő Blase Cupich-ot és Joseph Tobin-t nevezte ki érsekeknek (Ferenc pápa őket azután meglepő gyorsasággal bíborossá is emelte). Cupich még Viganò nunciusi szolgálata alatt lett Chicago érseke, Tobin azonban már Viganò utódjának szolgálata alatt lett Newarké.

A McCarrickkel szembeni pápai szankciók létét több médium azzal próbálta cáfolni, hogy példákat, köztük videófelvételeken is láthatóakat hoztak, amelyekben McCarrick bíboros - a vallomás szerint Benedek pápa által eltiltva ettől - nyilvánosan szerepelt. Ezek között akadt olyan példa is, ahol McCarrick Viganò érsekkel, és egy olyan is, ahol Benedek pápával szerepelt nyilvánosan.

Nem olyan pozícióban voltam, hogy [a szankciókat] kikényszeríthettem volna, különösen mivel McCarrickre a büntetések privát módon voltak kiszabva. Benedek pápa döntése volt ez.

- magyarázta egy a LifeSiteNews-nak augusztus 31-én adott exkluzív interjúban Viganò érsek.

Arra, hogy Benedek pápa miért döntött a privát szankciók mellett, az érsek azt mondta: "talán annak köszönhető, hogy McCarrick már nyugdíjas volt, talán annak, hogy Benedek pápa azt gondolta, készen áll az engedelmességre." McCarrick azonban "bizonyosan nem engedelmeskedett" - szögezte le Viganò érsek.

Egy cáfolatra használt videófelvételen Viganò érsek 2012 májusában, már nunciusként mondott beszédet egy nyilvános eseményen, ahol a megjelent McCarricket is köszöntötte. Mint Viganò érsek (aki a washingtoni szolgálatát 2011 októberében kezdte meg) a LifeSiteNews-nak elmondta, az esemény előtt már beszélt McCarrickkel a nunciatúrán, és megismételte neki Benedek pápa szankcióit, amelyeket már az elődje, Pietro Sambi érsek is elmondott a bíborosnak.

Az érsek a videórészletek kapcsán kiemelte, hogy mindegyik felvétel készültekor a nunciusi szolgálata elején volt, amikor még felmérni próbálta az amerikai egyház kultúráját és hierarchiáját. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy egy nuncius nem olyasvalaki, aki közvetlenül kikényszerítheti a szankciók betartását, különösen nem akkor, ha ezt egy bíborossal szemben kellene megtennie, aki rangban felette áll.

Viganò érsek leszögezte, hogy a szankciók betartatása olyan pozícióban lévő személy kötelessége lett volna, mint amilyenben McCarrick utódja, a washingtoni érsek Donald Wuerl bíboros volt. Írott vallomásában Viganò érsek több olyan esetet is leírt, amikor nunciusként Wuerl bíborost figyelmeztette a McCarrick elleni szankciók betartatásának szükségességéről.

A Benedek pápával készült felvétel kapcsán Viganò érsek azt mondta: McCarrick a római útjával megszegte a pápai szankciókat, Benedek pápának azonban az adott helyzetben, más püspökök jelenlétében, nem volt lehetősége ezt firtatni a bíboros felé.

El tudnák képzelni Benedek pápát, hogy amilyen szelíd jellem volt, a többi püspök előtt azt mondja: "Maga mit keres itt?"?

- tette fel a kérdést Viganò.

Egy másik videórészleten Viganò érsek McCarrickkel egy gálaesten szerepel együtt. Erről az érsek azt mondta: az esten való részvételt sem kihagyni nem tudta, sem a helyszínen nem emlékeztethette McCarricket az eltiltására. "Senki sem tudott a szankciókról, a találkozó pedig privát volt. Ezért ez a videó nem bizonyít semmit." - tette hozzá.

Ahogy a LifeSiteNews cikke felhívja rá a figyelmet, McCarrick bíboros mellőzöttsége Benedek alatt, majd pápai bizalmassá emelése Ferenc alatt egyáltalán nem volt titok. 2014 júniusában még az amerikai szekuláris lap, a Washington Post is külön cikkben felhívta erre a figyelmet:

McCarrick egyike azoknak az idős egyházi embereknek, akiket többé-kevésbé parkolópályára helyeztek XVI. Benedek pápa nyolc évig tartó pontifikátusa alatt. Most azonban, hogy Ferenc a pápa, az olyan emberek, mint Walter Kasper bíboros (McCarrick másik régi barátja), és maga McCarrick is, visszatértek a körforgásba, és elfoglaltabbak, mint valaha.

- írta a Washington Post 2014-es cikke.

A Post cikke egy vidámnak szánt jelenetről is beszámolt, ami Ferenc pápa és McCarrick között zajlott le, annak bemutatására, "micsoda különleges reneszánszot élvezett McCarrick" Ferenc pápa mellett. A történetet maga McCarrick mesélte el, egy már Ferenc pápasága alatt, de még a szexuális visszaélései napvilágra kerülése előtt tartott nyilvános előadásán.

Eszerint az idős McCarrick, amikor Ferenc pápa egyszer a hogylétéről érdeklődött, úgy felelt: "Az Úrnak még bizonyára dolga van velem.". Amire McCarrick szerint Ferenc pápa viccelődve így felelt:

Vagy az ördög még nem készült el a szálláshelyeddel!


Kapcsolódó cikkeink:
- Cikklistánk a Viganò-botrányról
- Egy még 2017-ben ismertté vált eset, amiben Ferenc pápa visszavonta egy pedofil pap egyházi büntetését

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzervtigris 2018.09.01. 23:39:35

Roppant meggyőző. Ha személyesen közölte a szankciókat, McCarrick pedig tojt rájuk, akkor talán nem fotózkodni kellett volna vele, mert így az emberben hitelességi kérdések támadnak...

Gratia Copiosa 2018.09.02. 20:35:55

Ha valakit jobban erdekel Vigano ersek, az a youtube-on keresse a Cardinal Burke, Mgr. Molina, Archibishop Vigano Q&A Rome Life Forum May, 2018 cimen.
süti beállítások módosítása