Benedek pápa két magánlevélben vitatta meg Brandmüller bíborossal a lemondását
2018. szeptember 21. írta: Katolikus Válasz

Benedek pápa két magánlevélben vitatta meg Brandmüller bíborossal a lemondását

Íme a levelek teljes szövege magyarul.

Ismeretlen úton megszerezte, majd nyilvánosságra hozta XVI. Benedek pápa két magánlevelét a német Bild lap. A leveleket az emeritusz pápa az egyháztörténész Walter Brandmüller bíborosnak (a dubia bíborosok egyikének) küldte még 2017. novemberében.

Ahogy az a német nyelvű levelekből kiderül, Benedek pápát az indította levélírásra, hogy a Brandmüller bíboros a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak [FAZ] nyilatkozva megkérdőjelezte az "emeritusz pápa" titulus létjogosultságát.

A Benedek pápa második levelében hivatkozott válaszlevél, amelyet Brandmüller bíboros írt az emeritusz pápának, nem került nyilvánosságra. Az alábbiakban ezért csak Benedek pápa két levelét közöljük magyar nyelven, a teljes terjedelmükben.

*** 

4862959162_0a51a2a81f_o.jpgŐeminenciája
Főtisztelendő
Walter Brandmüller bíboros
A Pápai Történettudományi Bizottság emeritusz elnöke
Palazzo della Canonica
00120 Vatikánváros
Vatikánváros, 2017. november 9.

Eminenciás Úr!

A legutóbbi interjújában, amit a FAZ-nak adott, ön azt mondta, hogy az emeritusz pápa cím megalkotásával egy olyan szerepkört hoztam létre, ami soha nem létezett az Egyház történetében. Azt természetesen ön is nagyon jól tudja, hogy még ha nagyon ritkán is, de voltak nyugalomba vonult pápák. Ők mik voltak azután? Emeritusz pápák? Vagy mi mások?

Mint ön is tudja, XII. Piusz előírásokat hagyott arra az esetre, ha a nácik elfogják: ezek alapján az elfogása pillanatától többé nem pápa lett volna, hanem ismét bíboros. Azt, hogy vajon ez az egyszerű visszatérés a bíborosi tisztséghez valóban lehetséges lett volna, nem tudjuk. Az én esetemben biztosan nem lett volna értelme egyszerűen kijelenteni, hogy visszatérek a bíborosi tisztséghez. Így egyfolytában a nyilvánosságnak lennék kitéve, mint ahogy egy bíboros - ami azt illeti, még jobban is, mert abban a bíborosban az előző pápát látnák. Ez szándékosan vagy akaratlanul, de nehéz következményekhez vezetett volna, különösen a jelenlegi helyzettel összefüggésben. Az emeritusz pápasággal olyan helyzetet próbáltam teremteni, amiben teljességgel elérhetetlen vagyok a média számára, és amiben teljesen világos, hogy csupán egyetlen pápa van. Ha ön tud jobb megoldást, és ezért úgy gondolja, hogy elítélné azt, amit én választottam, kérem, tudassa velem.

Üdvözlettel az Úrban,

XVI. Benedek

*** 

Őeminenciája
Főtisztelendő
Walter Brandmüller bíboros
A Pápai Történettudományi Bizottság emeritusz elnöke
Palazzo della Canonica
00120 Vatikánváros
Vatikánváros, 2017. november 23.

Eminenciás Úr!

Az ön november 15-ei kedves leveléből azt a következtetést vélem levonni, hogy a jövőben nem kívánja nyilvánosan kommentálni a lemondásom kérdését, és ezért köszönetet mondok önnek.

Azt a mélyen gyökerező fájdalmat, amit a pápaságom lezárása okozott önnek és még sokaknak, nagyonis meg tudom érteni. Azonban egyesekben ez a fájdalom - és úgy tűnik nekem, hogy önben is - haragba fordult át, ami már nemcsak a lemondásomat érinti, de egyre inkább kiterjed a személyemre és a pápaságom egészére is. Ilyen módon egy egész pápaság kerül leértékelésre, és az összekeveredik az Egyház mai helyzete felett érzett szomorúsággal. Ebből a keveredésből fokozatosan egy újfajta érvelés születik, aminek Fabrizio Grasso kis könyve, a La rinuncia (Algra Editore, Viagrande/Catania 2017) válhatna a jelképévé.

Mindez aggodalommal tölt el, és pontosan ebből az okból kifolyólag tett az ön FAZ interjújának vége oly nyugtalanná, mivel az végső soron ugyanezt a légkört segíti elő.

Imádkozzunk inkább, ahogyan ön is tette a levele végén, hogy az Úr jöjjön az Egyháza segítségére.

Apostoli áldásomat küldöm önre,

XVI. Benedek


A november 9-ei levél:

3_bild-1.jpg
(Forrás: National Catholic Register)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.09.22. 07:01:02

Lassan egy eve adtak fel ezt a levelet a Vatikan postajan, egy biborosnak, aki szinten a Vatikan allampolgara es ott is lakik. Miert most aktualis? Nem a KV-val van bajom, hanem a furiak rohamara emlekezteto koncragason ami katolikusokat magaval ragadja, miert mondott le Benedek papa. Mikozben halvany fogalmuk sincs ki o, es semmit nem tudnak rola, sem a munkassagarol. Miert nem kepesek elhinni, amit o maga mondott Isten szine elott a lemondasakor?
Nem szol a dob arrol sem, most jelent meg egy essze kotet Ferenc papa eloszavaval Faith and politics cimmel. Nem szol soha senki Heiligenkreuz ciszter apatsagrol, ahol a filozofiai es teologiai foiskolajuk felvette az o nevet. Ide ozonlenek a fiatalok. Most jelent meg a kiadasukban egy kotet Hommage an Papst Benedikt.
Miert lenne jobb, ha evekig haldokolna a nyilvanossag szine elott, ahogy II. Janos Pal? Tegye a szivere a kezet mindenki az is epp eleg fajdalmas volt. Az ismetles inkabb unalmat es nem megertest szult volna. Nem tudta nala senki sem jobban es szemely szerint neki az utolso 5-6 ev, amig tartotta a frontot II. Janos Pal mellett.

ankica 2018.09.23. 23:00:54

@Gratia Copiosa: Én elfogadom Benedek pápa érvelését a lemondásával kapcsolatban de azt is mellé kell tennem, az igazság Istennél van. Ha egyszer vissza térünk hozzá ott meg tudjuk az okát. Itt a földön kár feszegetni mert a lemondásakor elmondta miért döntött így.
süti beállítások módosítása