Egyelőre egyoldalú gesztusnak tűnik a kínai-vatikáni megállapodás
2018. október 24. írta: Katolikus Válasz

Egyelőre egyoldalú gesztusnak tűnik a kínai-vatikáni megállapodás

Kampányban győzködi a Kommunista Párt a papokat és püspököket a kínai egyház "függetlenségéről".

cina-_mons_han_zhihai.jpgLanzhou egyházmegye püspökét, Joseph Han Zhihai-t (a kezdőképen) választották meg a kínai Gansu tartomány Hazafias Szövetsége (az állami fennhatósággal működő katolikus egyház) elnökének - adta hírül október 17-én az AsiaNews, a Külföldi Missziók Pápai Intézetének híroldala.

A püspök megválasztására a Szövetség szeptember 29-30-án Lanzhou városában tartott találkozóján került sor, közvetlenül azután, hogy a Vatikán szeptember 22-én (máig titkolt szövegezésű) együttműködési megállapodást kötött a kínai állammal. A megállapodás keretében a Vatikán többek között legitimnek ismerte el a Hazafias Szövetség hét engedély nélkül felszentelt, és emiatt korábban kiközösítés alatt álló püspökét.

A lanzhoui találkozón részt vett Yan Daming, a Kínai Egységfront (a kommunista párt belföldi diplomáciai szervének) képviselője is. A politikai küldött beszédet is mondott a Han Zhihai püspök megválasztásáért adott gratulációk után. A beszédében hangsúlyozta, hogy a tartomány egyházának "ragaszkodnia kell a függetlenség és autonómia elveihez" (a Vatikánnal szemben), valamint hogy a helyi egyház "szeresse a hazáját, és (másodsorban) szeresse az Egyházat, tudatosan elfogadva a Kínai Kommunista Párt iránymutatását, a törvénynek megfelelően végezve a vallási tevékenységeket".

Az AsiaNews szerint a találkozó résztvevői egybehangzóan megerősítették, hogy a helyi egyház továbbra is a "függetlenség" útján fog járni (a Vatikánnal szemben). A híroldal szerint ezzel nyíltan szembehelyezkedtek a szeptember 22-ei kínai-vatikáni megállapodással, amely elismerte a római pápát az Egyház fejének.

Joseph Han Zhihai püspök megválasztásának különlegességét jelenti, hogy ő a Róma által elismert "földalatti" egyház püspöke volt, akit a kínai állam csak tavaly ismert el Lanzho egyházmegye püspökének. Helyi források szerint a püspök már régóta dolgozott azon, hogy az államtól és a Hazafias Szövetségtől elismerést kaphasson.

Szintén az AsiaNews értesülései szerint a Hazafias Szövetség és az Egységfront a kínai-vatikáni megállapodás megkötésére reagálva kampányt indított azért, hogy a megállapodást a kommunista párt előnyére fordítsa. Ennek keretében papokkal és püspökökkel szervezett találkozókon próbálják meg hangsúlyozni azt feléjük, hogy tartsák magukat a kínai egyház "függetlenségének elve" mellett - mármint a Vatikánnal szemben.


Kapcsolódó cikkünk:
Ismét a hűségéről biztosította a kínai katolikus egyház a kormányzó Kommunista Pártot
Zen bíboros: a Vatikán egy "hamis egyházat" támogat Kínában

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása