A rendkívüli miseforma hatása az egyházi hivatásokra
2018. november 21. írta: Katolikus Válasz

A rendkívüli miseforma hatása az egyházi hivatásokra

Olvasói levél az amerikai John Zuhlsdorf atya papi blogján.

Az alábbi részlet egy olvasói levélből származik, amit a népszerű amerikai blogger pap, John Zuhlsdorf (ismertebb becenevén "Father Z", vagyis "Z atya") tett közzé a november 20-ai blogbejegyzésében.

dsc_60872.jpg

A templomunkban rendes [új rítusú] és rendkívüli [régi rítusú] formájú szentmise is van. Minden hétvégén három rendes és egy rendkívüli.

A plébániánk nemrég közzétette az adatait arról, hogy hány hivatás született nálunk az elmúlt 60 évben. 1965 és 2007 között összesen 3. Az elmúlt tíz évben azonban, amióta a plébániánk bevezette a rendkívüli miseformát, 9 új hivatásunk született, közülük 7 olyan családból, akik a rendkívüli formára járnak - 1 pap, 2 szerzetes testvér, és 4 szerzetesnővér.

A rendes miseformára járók között született két hivatás közül az egyik ma pap, aki egy nagyon konzervatív családból származik. Ő ma már a rendkívüli formában mutat be a szentmiséket, és annak hatására a rendes miseforma előírásait is sokkal pontosabban követi.

A templomunkban több, mint ötször többen járnak a rendes miseformára, mint a rendkívülire, és mégis a rendkívüli 7:2 arányban több hivatást eredményezett, mint a rendes forma. Ha ugyanannyi résztvevőt feltételeznénk mindkét miseformán, és erre extrapolálnánk a valós adatainkat, körülbelül 15:1 lenne az eredményezett hivatások aránya a rendkívüli forma javára. Egyszerűen elképesztő.

Kapcsolódó cikkeink:
- A fiatalok a régi rítust akarják
- Sarah bíboros határozottan kiáll a régi miserítushoz vonzódó fiatalok mellett
- A hagyományhű közösségek adják a franciaországi papszentelések ötödét
- A hithűség meghatározó tényező a papi hivatások támasztásában
- Megnövelni a papi hivatások számát nem rakétatudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kritizator 2018.11.25. 17:34:30

Na és mi következik ebből?
A regi rítus kevesebbeket érdekel sajnos.
Az egyház szalad a hívők kivansagainak kielégítése felé

Gratia Copiosa 2019.06.21. 05:25:14

@kritizator: A papok tobbsege a hivekkel egyutt szerintem utaljak a Tridenti miset, nem erdekli oket. Raadasul ha megis bemutatja valaki, akkor olyan idoben, amikor nagyon kevesen tudnak elmenni peldaul vasarnap delben, hetkoznap delutan negykor es nem minden heten. A latin es a gregorian uldozott nyelv es zene. Mar a tobbszaz eves nepenekek is. Helyette egy magyartalan, szaraz, tobbnyire a szoveget recitalo szalma zenet preferaljak, megjegyezhetetlen , hosszu dallamsorokkal, meg olyan szerzetesi templomban is, ahol a komplentativ ima alapveto. Mult vasarnap voltam vuszont egy olyan templomban, ahol helyettesito pap misezett. Enekelve jott be, nagyon osszeszedetten, nem csak osszekulcsolt kezzel. Melyseges ahitattal misezett es jo homiliat mondott, nem felt komoly dolgokrol beszelni. Urfelmutataskor a patenat is felemelte Krisztus teste ala. Hitt a valosagos jelenletben. Egyebkent aldozaskor miert tartjak a talcat, ha Urfelmutataskor nem? Ugyanaz a helyzet. Az Urfelmutataskor eppen ugy levalhatnak reszecskek az ostyarol mint aldozaskor.
süti beállítások módosítása