Nős papokat és női diakónusokat kér Ferenc pápától Linz püspöke
2018. november 22. írta: Katolikus Válasz

Nős papokat és női diakónusokat kér Ferenc pápától Linz püspöke

bischof_manfred_scheuer-_dsc0490_web.jpgAz egyházmegye honlapjának tájékoztatása szerint levélben kérte Ferenc pápát Manfred Scheuer, az ausztriai Linz megyéspüspöke arra, hogy engedélyezze a "kipróbált" nős férfiak ("viri probati") pappá szentelésének lehetőségét, a nősülés mellett döntő (vagyis a cölibátusi fogadalmukat elhagyó) papok szolgálatban maradását, valamint nők diakónussá szentelését.

A püspök szerint mindezeket az egyházmegye katolikus hívei követelik, amit ő csupán közvetíteni szeretne Ferenc pápa felé. Scheuer szerint a linzi egyházmegyében súlyos gondot kezd jelenteni a szolgálatban lévő papság elöregedése és a papi hivatások hiánya, a gond mértéke pedig egyre sürgetőbbé teszi a megfelelő megoldás megtalálását.

Sokan úgy sejtik az Egyházban, hogy a jövő év őszére tervezett, a pán-amazóniai térség problémáival foglalkozó püspöki szinódus biztosítja majd az apropót arra, hogy Ferenc pápa beavatkozzon a kötelező papi cölibátus egyházfegyelmi gyakorlatába, vagy hogy akár még nők diakónussá szentelését is megnyissa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2018.11.22. 09:48:54

Érik az egyházszakadás.

szarazfurmint 2018.11.22. 13:55:22

Jeremiás
"A papok nem mondták: ‘Hol van az Úr?’
A törvény magyarázói nem ismertek engem,
és a pásztorok elpártoltak tőlem;
a próféták Baál nevében prófétáltak,
és azok után jártak, amik nem használnak. [...]
9Megfenyít téged saját gonoszságod,
és elpártolásaid büntetnek téged.
Tudd meg és lásd, milyen rossz és keserves,
hogy elhagytad az Urat, a te Istenedet,
és nincs benned félelem irántam!
– mondja az Úr, a Seregek Istene. – 20Bizony, már régtől fogva összetörted igádat,
széttépted bilincseidet,
és azt mondtad: ‘Nem szolgálok!’
[...]
14Térjetek vissza, elpártolt fiak – mondja az Úr –, mert én vagyok a ti Uratok! Magamhoz veszlek benneteket, egyet egy városból és kettőt egy nemzetségből, és bevezetlek titeket Sionba. 15Adok majd nektek szívem szerint való pásztorokat, akik tudással és belátással legeltetnek titeket."

Gratia Copiosa 2018.11.22. 21:44:34

Semmilyen kegyelemnek sem forrasa a nemi egyesules. A szuzessegnek viszont van. A protestans egyhazakat Isten nem meltatja arra, hogy megadja nekik az onmegtartoztatas ajandekat? Isten kegyelme nem egyforman arad rank? Ha ebben a kerdesben, akkor masban sem? Van valami a protestantizmusban, mely ennek a kegyelemnek ellenall? Luther atya azt mondta , ha a papsag tisztessegesen gyakorolta volna a colibatust, akkor o nem tudott volna labdaba rugni, mert a colibatus a vilag szemeben olyan figyelemremelto dolog, ami angyaliva teszi az embert. Voltaire csodalta a katolikus noverek aldozatos munkajat a betegekkel. Ez a szepseggel es nemesseggel parosult onzetlen szeretetet a katolicizmustol elkolunult nepek csak tokeletlenul tudjak utanozni - mondta. Georg Sand oreg harcos volt a szerelmi eletben, megis azt mondta, hogy nem gyonna nos papnal. - En sem - Elete vege fele: ha ujra tudna kezdeni az eletet, a szuzesseget valasztana. De hiaba meselnek Boldog Newmann bibrosrol, aki anglikan volt majd attert, ennek a fent nevezett papnak semmi sem szamit. Nincs joga egyetlen elvetemult szekularis, pszeudo-humanista, globalista, marxista, pszeudo-katolikus papnak, puspoknek, biborosnak, paparol nem is beszelve, hogy megbotrankoztasson minket, laikusokat. A laikusoknak sincs joga, hogy megingott papokat buta, tudatlan, bunos megertessel tamogatja, hogy azutan, addig-addig jusson el a nagy "vivodasaban", hogy elhagyja hivatasat. Ha valaki azt mondja a "pap is ember" az mindenre kepes, meg erre is.

kritizator 2018.11.25. 17:29:12

@szarazfurmint: ebben nincs benne hogy nők nem lehetnek diakonusok.

Egyébként ellenzem: már mint, hogy nők legyenek diakonusok.

kritizator 2018.11.25. 17:31:47

@Gratia Copiosa: Luther atya azt mondta , ha a papsag tisztessegesen gyakorolta volna a colibatust,

Mondta Luther, majd megnosult
süti beállítások módosítása