Münster püspöke: "A lelkipásztoroknak nincs joga engedélyezni vagy megtagadni a hozzáférést az Oltáriszentséghez!"
2018. november 26. írta: Katolikus Válasz

Münster püspöke: "A lelkipásztoroknak nincs joga engedélyezni vagy megtagadni a hozzáférést az Oltáriszentséghez!"

Tovább dagad a németországi interkommúnió-botrány: már tizenegy német egyházmegye püspöke engedélyezi a katolikusok protestáns házastársainak szentáldozását. Egyelőre Köln erősítette csak meg az Egyház vonatkozó tanítását.

bishop_felix_genn_810_500_75_s_c1.jpgLelkipásztori útmutatót adott ki Felix Genn (lásd a kezdőképen), a németországi Münster püspöke a házaspárok számára, "Veletek tartok" címmel. Az útmutató a német püspöki konferenciának az Amoris Laetitia apostoli buzdításhoz kiadott értelmező dokumentumára (amelyben a püspöki kar megnyitotta az újraházasodott elváltak áldoztatásának lehetőségét önmegtartóztatás vállalása nélkül), valamint a püspöki kar interkommúnió-dokumentumára épít, amely ajánlást tesz a püspökök számára, hogy nyissák meg a rendszeres szentáldozás lehetőségét a katolikus hívek protestáns házastársai számára.

A német püspöki konferencia hivatalos híroldala, a katholisch.de november 20-ai híradása szerint Genn püspök az útmutatót az egyházmegye honlapján is közzétette. A püspök a protestáns házastársak áldoztatásáról ebben azt írja: "kezdettől fogva támogattam, és továbbra is ezt fogom tenni".

Miközben a püspök elismeri, hogy "a teljes eucharisztikus közösség csak egyházi közösségvállalás útján valósítható meg", mégis kiáll amellett, hogy a protestáns házastársaknak ennek ellenére biztosítani kell az egyházmegye templomaiban a szentáldozás lehetőségét. Mint írja: "Lelkipásztorokként nincs jogunk engedélyezni vagy megtagadni a hozzáférést az Oltáriszentséghez. Szigorúan tilos megtagadni a szentáldozást." [A püspöknek ez az instrukciója nyíltan szembenáll az Egyház hatályos törvényeivel, lásd pl. a 915. kánont. - KV szerk.]

Október 1-jén Rottenburg-Stuttgart püspöke, Gebhard Fürst küldött körlevelet az egyházmegyéje pásztorainak. Ahogy írtuk, Fürst már egy júliusban írt püspöki levelében világossá tette, hogy követni kívánja a német püspöki konferencia interkommúnió-dokumentumában foglaltakat, vagyis engedélyezi az egyházmegyében a katolikusok protestáns házastársainak áldoztatását. Az új körlevelében a püspök ismét megerősítette ezt, egyúttan azt is elismerte, hogy tudott arról, hogy a protestáns házastársak áldoztatása már egy ideje amúgyis megszokott gyakorlat volt az egyházmegye több templomában.

Fürst püspök a levelében leszögezte a papjai számára, hogy az áldoztatáskor minden esetben a vegyes felekezetű házaspárok saját "lelkiismereti döntését" kell tiszteletben tartani. A püspök a leveléhez egy brossúrát is mellékelt, arra kérve a helyi papokat, hogy a benne foglaltak alapján hirdessék ki a templomaikban a protestáns házastársak áldoztatásának lehetőségét. A brossúra szerint a protestáns házastársak áldoztatására a lelkipásztorral folytatott beszélgetés, és a házaspár saját "lelkiismereti döntésének" meghozatala után kerülhet sor.

A münsteri és a Rottenburg-Stuttgart-i egyházmegyével együtt a 27 németországi egyházmegyéből immár 11 egyházmegye püspöke engedélyezte a katolikusok protestáns házastársainak áldoztatását. Az engedélyt korábban megadó egyházmegyék, időrendi sorrendben: Paderborn, Hamburg, Magdeburg, Osnabrück, Erfurt, Bamberg, WürzburgEssen, és Speyer.

Az engedélyezés feltételei a tizenegyből kilenc egyházmegyében a német püspöki konferencia június 27-én (pápai jóváhagyással) kiadott interkommúnió-dokumentumát követi. A bambergi érsek a dokumentuméinál szigorúbb, míg a würzburgi püspök jóval lazább feltételekkel vezette be az illetékességi területén az interkommúniót.

A trenddel szembehelyezkedő álláspontot foglalt el azonban Köln bíboros érseke, Rainer Woelki, aki meghatározó hangja volt annak a kisebbségi csoportnak a német püspöki konferencián belül, akik a szentszéknél panaszt emeltek a konferencia interkommúnió-dokumentumával szemben. A panasztevők közül Bamberg érseke mostanra mégis az interkommúnió engedélyezése mellett döntött, igaz, a többi egyházmegyénél szigorúbb feltételekkel. A szintén panasztevő augsburgi, eichstätti, görlitzi, regensburgi, és passaui püspökökről a témában egy ideje nem hallani.

Woelki bíboros azonban november 17-én közleményt adott ki a papjai felé, amiben megerősítette az Egyház eddigi tanítását és kánonjogi gyakorlatát, vagyis tilosnak mondta ki a nem katolikusok áldoztatását a vonatkozó 844. kánonban leírt rendkívüli eseteket leszámítva. Az érsek közleménye szerint a vegyes felekezetű házastársak közös áldozása "csupán liturgikusan színlelné azt az egyházi közösséget, ami jelenleg még nem létezik".

Woelki bíboros leszögezte, hogy vegyes felekezetű házasságban élni nem számít "súlyos szükségnek", ilyet ugyanis pl. a halálveszély, a bebörtönzöttség, vagy a háborús körülmények valósítanak meg. "A vegyesházasság nem tartozik ezek közé." - írja a bíboros.

A bíboros ragaszkodott ahhoz, hogy a Vatikán majd további iránymutatást és magyarázatot fog adni az interkommúnió vitatott témájában, "addig pedig a korábbi szabályozás, ami világszerte érvényes, továbbra is érvényben van".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.12.05. 23:14:53

A lelkipasztoroknak nincs is joga semmihez sem. A papoknak azonban vannak kotelessegei, aminek bun terhe mellett engedelmeskedniuk kell. Minel jobban lelkipasztori valaki, annal jobban manipulalhato. Manipulaljak is a hivek rendesen a lelkipasztoraikat. A nagy es kizarolagos lelkipasztorkodasban a katolikus is-is, es az es-es egyensuly felborul.
süti beállítások módosítása