"Ajánlja fel a nyilvános bűnbánatát!" - Viganò érsek nyílt levele Theodore McCarrickhez
2019. január 16. írta: Katolikus Válasz

"Ajánlja fel a nyilvános bűnbánatát!" - Viganò érsek nyílt levele Theodore McCarrickhez

Nyílt levélben kérte bűnbánatra az egykori bíboros Theodore McCarrick érseket Carlo Maria Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa.

Viganò érsek nagy vihart kavart az Egyházban, amikor először augusztusban, majd azóta több alkalommal is nyílt levelekben részletezve vádolta meg az Egyház egyes vezető személyiségeit, köztük magát Ferenc pápát, hogy az LMBT-lobbi tevékenységét segítik az Egyházban, és hogy szexuális visszaélések eltussolásában vettek részt.

Az érsek szerint annak ellenére, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick papokkal és papnövendékekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléseiről, fedezte őt az Egyház közössége és a nyilvánosság előtt, XVI. Benedek pápa korábban rá kiszabott szankcióit pedig visszavonva, magas, bizalmi pozícióba helyezte őt. McCarrick érseket az egyházi és civil hatóságok mostanra már több kiskorú megrontásával is vádolják, amely bűntettei azonban 2018 előtt - az áldozatok hallgatása miatt - nem voltak ismertek.

Viganò érsek állításainak kivizsgálását az amerikai püspöki kar számos tagja, köztük a püspöki kar elnöke is kérte Ferenc pápától. Maga Ferenc pápa és a szentszék azonban mostanáig több jelét is adta annak, hogy Viganò vallomásaival nem kívánnak érdemben foglalkozni, és McCarrick ügyét inkább azoktól függetlenül vizsgálják ki.

Az alábbiakban Carlo Maria Viganò érsek nyílt levelét közöljük teljes terjedelmében és magyarul, amelyet az egykori pápai nuncius Washington nyugalmazott érsekének, a bíborosi címéről lemondott Theodore McCarricknek írt.

Kapcsolódó cikkeink:
- Cikklistánk Viganò érsek vallomásairól
- Cikklistánk a Viganò érsek vallomásaira érkezett reakciókról

***

propstei_paring-00032-20180518-101828_810_500_75_s_c1.jpgKedves McCarrick érsek!

A Hittani Kongregáció hírközlése szerint hamarosan adminisztratív eljárásban fogják kivizsgálni és elbírálni azokat az önnel szembeni vádakat, amelyekben önt kiskorúak elleni bűntettekkel és papnövendékekkel szembeni visszaélésekkel vádolják.

Függetlenül attól, hogy az Egyház legfőbb tekintélye milyen döntést hoz majd az ön ügyében, leginkább az számít és az szomorította el mindazokat, akik szeretik önt és imádkoznak önért, hogy ennyi hónap alatt a bűnbánatnak semmi jelét nem mutatta. Azok közé tartozom, akik imádkoznak az ön megtéréséért, azért, hogy bűnbánatot gyakoroljon, és hogy bocsánatot kérjen az áldozataitól és az Egyháztól.

Az idő fogy, most azonban még megvallhatja és megbánhatja a vétkeit, a bűntetteit, és a szentségtöréseit, és megteheti ezt nyilvánosan, miután mindezek már nyilvánosságra kerültek. Az ön örök üdvössége múlik rajta.

De valami sokkal fontosabb is múlik rajta. Ön paradox módon nagy remény átadására kapott lehetőséget az Úr Jézustól; olyan helyzetben van, amiben nagy jót tehet az Egyházért. Ami azt illeti, fontosabb dolgot tehet a jelenlegi helyzetében az Egyházért, mint ami jót bármikor is tett érte az egész élete során. Az ön nyilvános bűnbánata jelentős mértékű gyógyulást adna egy súlyosan megsebzett és szenvedő Egyháznak. Hajlandó lenne megadni ezt az ajándékot? Krisztus mindannyiunkért meghalt, amikor még bűnösök voltunk (Róm 5,8). Ő annyit kér csupán, hogy bűnbánattal és a tőlünk telhető legjobb cselekedetekkel válaszoljunk rá. A legjobb cselekedet, amit ön a helyzetében most megtehet, az, hogy felajánlja az Egyháznak az őszinte és nyilvános bűnbánatát. Megadná az Egyháznak ezt az ajándékot?

Esedezem önnek, hogy nyilvánosan bánja meg a bűneit, hogy ezzel megörvendeztesse az Egyházat, és hogy a mi Urunk ítélőszéke elé az Ő vére által megtisztulva lépjen! Kérem önt, hogy ne tegye az Ő keresztáldozatát hiábavalóvá! Krisztus, a mi jóságos Urunk, még mindig szereti önt. Helyezze minden bizalmát az Ő Szentséges Szívébe! És imádkozzon Máriához, ahogy én és még sokan tesszük, közbenjárásra kérve őt az ön lelkének üdvösségéért!

"Maria Mater Gratiae, Mater Misericordiae, Tu nos ab hoste protege et mortis hora suscipe!" Mária, Kegyelem Anyja, Irgalmasság Anyja, az ellenségtől oltalmazz, és halálom óráján végy fel engem!

A testvére Krisztusban,

+ Carlo Maria Viganò

Vasárnap, 2019. január 13.

Urunk megkeresztelkedésének és Poitiers-i Szent Hilár ünnepén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása