Mainz püspöke az interkommúnióról: A cél, hogy megszabadítsuk az amúgyis áldozókat a lelkiismeret-furdalástól
2019. március 11. írta: Katolikus Válasz

Mainz püspöke az interkommúnióról: A cél, hogy megszabadítsuk az amúgyis áldozókat a lelkiismeret-furdalástól

kohlgraf_1.jpgEligazítást tartott szombaton Mainz püspöke, Peter Kohlgraf az egyházmegyéje papjainak arról, hogyan valósítsák meg a gyakorlatban a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását. A püspök, aki már korábban is hevesen szorgalmazta az interkommúnió bevezetését a német katolikus egyházban, ezzel hivatalosan is csatlakozott azokhoz a német egyházi vezetőkhöz, akik az egyházmegyéjükben engedélyezték az Oltáriszentség kiszolgáltatását nemkatolikus híveknek.

A püspök jelezte, hogy a témában több alkalommal is kíván a szombatihoz hasonló, szóbeli eligazítást adni a papjainak, mert mint mondja, tisztában van azokkal a kritikákkal, amelyekkel az interkommúnió bevezetése miatt a papjai részéről érik őt, és ezek miatt elégtelennek érzi a kérdést csupán egy írásos kiadvánnyal elintézni (ahogy azt az interkommúniót engedélyező többi német püspök tette).

Az alábbiakban a német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de vasárnapi cikkéből idézünk, amely beszámolót közölt a Kohlgraf püspök által tartott szombati eligazításról:

A tényt, hogy nemkatolikusok is rendszeresen áldoznak - iránymutatás nélkül, és már évek óta -, a püspök is tudja. "Az emberek megtalálják a saját megoldásukat rá, akár tetszik ez nekünk, akár nem." A [püspök] számára ez nem érv az [interkommúniót engedélyező német püspökkari] iránymutatással szemben. Épp ellenkezőleg: "A cél az, hogy ezeket az egyéneket megszabadítsuk attól a lelkiismeret-furdalástól, hogy valami olyasmit tesznek, amit nem volna nekik szabad, és hogy olyan lelkipásztori szolgálattevőkre bízzuk őket, akik kiemelik őket a törvénytelenség szürkezónájából." Kohlgraf szerint mindez az ökumenéről szól: "A sok elméleti megfontolást egy kis konkrét lépésnek kellett követnie."

(Forrás: katholisch.de)

Kapcsolódó cikkeink:
- Tematikus összefoglalónk az interkommúnió egyházbeli megvalósulásáról
- Mainz püspöke: Ha nem lesz egységes döntés az interkommúnióról, majd bevezetik azt az egyes püspökök maguk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2019.03.11. 08:17:51

Csak egy probléma a sok közül, ami ezzel kapcsolatos: Ha a protestánsoknak megengedik, hogy gyónás nélkül, akár halálos bűn állapotában is szentáldozáshoz járuljanak, akkor ezt a katolikusoknak is meg kellene engedni.

csaba_carmarthen 2019.03.11. 16:10:03

..es ez az amit ugy is hivhatunk, hogy (facilitalt) SZENTSEGTORES...

az Iras szavaival:
"mert előbb az elpártolásnak kell bekövetkeznie..." 2 Tessz 2,3
szentiras.hu/KNB/2Tessz2

"...az elpártolásnak..." 2 Tessz 2,3
www.youtube.com/watch?v=yHZ6e_-Mec4

de ennek meg van folytatasa.. a cel ui az Eucharisztia eltorlese
Az Iras szavaival:

"Majd felnőtt egészen a sereg Fejedelméig, elvette tőle az örökkön égő áldozatot, és megalázta szent helyét. 12Mert a bűnök miatt hatalom adatott neki a szüntelen való áldozat ellen, földre terítette az igazságot, és tetteivel sikert aratott..."Dan 8,11
szentiras.hu/KNB/D%C3%A1n8

"Ragyogó álruhájával nagy hitehagyást hoz egész Egyházamra. Pusztulást hoz, de mindezt csodákkal leplezi, nagy jelekkel és jelenségekkel az égen: Az én örök áldozatomat földre taszítja, rátapos és megszünteti. De mindezt rejtve és rosszakarattal. Szent városom Káin hatalma alá kerül, mert visszautasították figyelmeztetéseimet. Váratlanul és mezítláb jöttem hozzájuk, de ők gúnyolódtak rajtam...."

www.tlig.org/hu/humsg/hum374.html

(The TLIG prophetic revelations enjoy the Magisterium's Imprimatur and Nihil Obstat
Interview with Bishop Toppo on the TLIG writings and their Ecclesiastical Approval
www.tlig.org/en/testimonies/churchpos/nihilobstat/ )

quintius 2019.03.13. 15:46:48

Mit fog tenni a pápa, amikor majd egyre több katolikus fog a bűnbánatot mellőzve, ki tudja milyen bűnök mellet szentáldozáshoz járulni, mondván – ha a protestánsoknak ez megengedett, akkor nyilván nekünk is.

Ennek analógiájára, mit fog tenni, ha a házasság előtt együtt élő fiatalok egyre nagyobb arányban fogják úgy vélni, hogy ha a házasságon kívüli szexuális együttlét a házasság után nem probléma, akkor nyilván előtte sem.

kritizator 2019.03.15. 16:35:10

@quintius: a katolikusok is aldoznak/áldozhatnak így, hiszen az aldoztato nem tudja/akarja tudni, hogy az áldozó bűnben van!

Gratia Copiosa 2019.03.17. 09:36:01

Sajnos nem talalom, de nem is tudok ideszurni egy rajzot, amin egy katolikus templom all egy szakadek szelen. Eppen csak nem zuhan meg le, az apszis alatt mar mar nincs talaj, a szakadek folott a levegoben log. A templom ajtaja fele sokan szep sorban vidaman, gyanutlanul vonulnak, viszont, vagy ennek ellenere a templombol sokan a szakadek fole nyulo reszbol, bukfencezve alazuhannak.
A templom alapjanak egy resze "kilukadt". Megeri? Megerte?

Gratia Copiosa 2019.03.30. 08:38:51

Ervenytelen minden szentmise amit bemutat es ervenytelen minden szentaldoazas is, nemcsak a megkonnyebbult kelkiismertueknek, akiknek egyebkent is az. Nem kell ehhez semmilyen bulla, felmentes. Erdemes puspokoknek eretnek lenni? Vagy erdemes puspoknek lenn egyaltalan aki nem stabil jellem? Nyilvan valo lehetett ebben a kerdesben a velemenye amikor ot ajanlottak Romanak. Ebbol az kovetkezik, hogy becsaptak az illetekes forumot, majd a forum becsapta a papat. Mainz erseke volt a nehai Lehmann biboros is.
süti beállítások módosítása