Heti gyorshíreink, 2019. május 19-25.
2019. május 26. írta: Katolikus Válasz

Heti gyorshíreink, 2019. május 19-25.

Az alábbiakban a Facebook oldalunkon május 19-e és 25-e között közzétett gyorshíreinket közöljük, fordított időrendi sorrendben. Az eredeti Facebook bejegyzéseink és a hírekhez tartozó képek a linkjeinkre kattintva megtekinthetők.

sarah_benedict_diat_20190522_cropped.jpgMájus 25. - A jobboldali-populista pártoktól óvja az európai választókat Reinhard Marx bíboros


Közös nyilatkozatban buzdít mindenkit részvételre a holnapi európa parlamenti választáson Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke, és Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Evangélikus Egyház elnöke.

A közleményükben a két elnök arra biztatja a választókat, hogy ne támogassanak jobboldali-populista pártokat. Szerintük azok, akik "Európa vezetését nacionalista félelemkeltésen keresztül képzelik el, sokat tesznek kockára". "Talán mindent" - teszik hozzá.

Marx és Bedford-Strohm szerint az európai jobboldali-populista pártok "egyike sem kínál konstruktív megoldásokat az Európa előtt álló kihívásokra. Egyikük sem képes elősegíteni az Unió tőszomszédságában zajló véres konfliktusok békés rendezését. A klímaváltozás tagadása pedig nem segíti elő egy fenntartható klímastratégia kidolgozását."

(Forrás: katholisch.de)


Május 24. - Hamburg érseke: "Rendezett és biztonságos migrációra van szükségünk"


"Rendezett és biztonságos migrációra van szükségünk"
- idézi a katholisch.de a német püspöki konferencia migrációs bizottságának elnökét, Stefan Hesse hamburgi érseket. Az érsek Etiópiába látogatva mutatta be az ottani migrációs helyzetet, és fejtette ki a véleményét a nemzetközi migráció jelenségéről.

A kérdésre, hogy Etiópiához viszonyítva, amely ország határai teljesen nyitottak a szomszédos országokból érkező menekültek és migránsok előtt, mit gondol Európa ezzel ellentétes, a bevándorlást korlátozni próbáló irányvonaláról, Hesse azt válaszolta:

Meggyőződésem, hogy ezt a problémát nem tudjuk falakkal és kerítésekkel megoldani. Vannak más módjai annak, hogy a rendezett és biztonságos migrációt lehetővé tegyük. Ezt a kérdést nem bízhatjuk az erők szabad játékára, hanem az egész világon, és különösen is Európában, egy világos irányvonalat kell követnünk. Senkinek sem szabad kivonnia magát ebből a feladatból. A migráció és menedékkeresés mindannyiunkat érint.

A százmilliós lakosságú Etiópiában jelenleg mintegy egymillió, a közvetlenül szomszédos országokból (Dél-Szudánból, Szomáliából, Eritreából) átmenekült személy tartózkodik.

(Forrás: katholisch.de)


Május 24. - Két francia papnevelde is bezárja kapuit


Új jelentkezők hiányában szeptemberben bezárják a franciaországi Bordeaux város papi szemináriumát - jelentette be május 18-án Jean-Pierre Ricard bordeauxi püspök. A Szent Józsefről elnevezett papnevelde 1901-től működött, közel 120 éven át. Az intézményben jelenleg tanuló 10 papnövendéket más szemináriumokba osztják szét.

Szintén Franciaországban, ebben az évben már a lille-i egyházmegye is bejelentette, hogy jelentkezők hiányában bezárja a papneveldéje kapuit. Erről márciusban Laurent Ulrich lille-i érsek tájékoztatta a híveket.

Jelenleg 30 papi szeminárium működik Franciaországban. A harmincnak csak a felében tanul 15-nél több papnövendék.

(Források: La Croix ILa Croix IIgloria.tv)

Kapcsolódó cikkünk:
- 58 francia egyházmegyében idén egy papot sem szenteltek, a hagyományhű közösségek adják a franciaországi papszentelések ötödét

Cikkeink a francia egyházról IDE KATTINTVA elérhetők.


Május 23. - (Csak) Magyarország segít


Jeremy Hunttal, a brit külügyi államtitkárral találkozott kedden Irak káld katolikus érseke, Bashar Warda. Az érsek az államtitkárnak elmondta: Magyarországon kívül egyetlen nyugati kormány sem nyújtott segítséget az iraki keresztényeknek - írja a Catholic Herald brit katolikus hetilap.

A cikk alcíme ez:

Warda érsek elmondta, hogy Magyarország kivételével a nyugati kormányok egyike sem segített

Idézet a cikkből:

(Warda érsek) Elmondta, hogy Magyarország figyelemre méltó kivételével a nyugati kormányok nem váltották tettekre az együttérzés szavait

(Forrás: Catholic Herald)


Május 22. - Félti a papjait egy püspök Burkina Fasoban


A saját biztonságuk érdekében arra kérte az egyházmegyéje papjait Justin Kientega, a Burkina Faso-i Ouahigouya püspöke (a képen), hogy az utcán ne viseljenek papi ruhát, elkerülendő, hogy a muszlimok könnyen felismerjék őket. A püspök azt is kérte a papoktól, hogy az utazásaikhoz ne használjanak nagyobb járművet, rendszeresen változtassák az útvonalaikat, és ne utazzanak éjszaka sehová. A papok a szentmiséik időpontjait sem hirdethetik meg sokkal korábban.

Muszlim fegyveresek május 12-én hat katolikust, köztük egy papot öltek meg szentmise közben. Egy nappal később további négy katolikus lett egy hasonló támadás áldozata. Idén az országban már három katolikus pappal végeztek muszlimok.

(Forrás: Zenit)


Május 22. - Benedek pápánál járt Sarah bíboros és Nicolas Diat


Benedek atyánknál járt Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa. A kép jobb oldalán Nicolas Diat látható, Sarah bíboros "Isten vagy a semmi", "A csönd ereje", és a hamarosan magyarul is megjelenő "Este van, a nap már lemenőben" című könyveinek szerkesztője.

sarah_benedict_diat_20190522.jpg(Forrás: Cdl. Robert Sarah / Facebook)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.05.26. 16:05:29

Biztos vagyok abban, hogy nem ez az egyetlen foto ami errol a talalkozasrol keszult. Keszseggel elhinnem, ha a KV-nak egyet kuldtek. Ha munkatars lennek kernek egy masikat, mert a mellkereszt elcsuszott, Benedek papa eppen elgondolkodott es orszag vilag ele kerul egy slendrian foto, amit torolni kellett volna. Ha volt masik foto, akkor nagyfoku tiszteletlenseg, neveletlenseg es meg nagyobb szeretetlensegröl tanuskodik a KV szerkesztoje es legyen az akarki. ( Majd kapok egy levelet, hogy senki sem olvassa amit irok. En szoltam es szolni fogok.)

Zarandok 2019.05.26. 20:08:10

@Zarandok:

Tartsd meg Isten Szent Atyankat
süti beállítások módosítása