Kisajátítja a német püspöki kar kommunikációját a "reformer" többség
2019. május 27. írta: Katolikus Válasz

Kisajátítja a német püspöki kar kommunikációját a "reformer" többség

dbk.pngMég a márciusban tartott rendes közgyűlésén szavazta meg a német püspöki konferencia, hogy "szinódusi utat" követve felülvizsgálják az Egyház szexuális erkölcsökről, a papságról, és a papi cölibátusról szóló tanítását. A közgyűlést követő sajtótájékoztatón a konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros arról tájékoztatta a tudósítókat, hogy ezt a döntést a konferencia "egyhangúan" fogadta el.

Mint azóta kiderült, a döntés a konferencia tagjai közt nem volt egyhangú. Ezidáig három német püspök (Rainer Woelki bíboros, kölni érsek; Rudolf Voderholzer, regensburgi püspök; és Konrad Zdarsa, augsburgi püspök) jelezte, hogy nem értenek egyet a kezdeményezéssel, és nem is szavazták meg azt.

Konrad Zdarsa püspök a a Katholische Nachrichten-Agentur német katolikus hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: ő a szavazásról való távolmaradás mellett döntött, és nem tartja elfogadhatónak, hogy a kérdésben a jelenlévők egyszerű kézfeltartással szavaztak.

A püspök több, a püspöktársai által kiadott nyilatkozattól is elhatárolta magát, megjegyezve, hogy a német püspökök "fegyelmezetlen fecsegése egyike a legnagyobb problémáknak".

Egyszer moratóriumot javasoltam a püspöktársaimnak a nyilvános közleményekkel szemben. És arra kértem őket, hogy a közleményeiket legalább csak a saját nevükben adják ki, ne a 'mi', 'a püspökök', vagy 'az Egyház' nevében.

- fogalmazott. Zdarsa püspök szerint a közlemények ilyen megfogalmazásaival visszaélnek az ő nevével is, miközben "egyes kérdésekben világosan más véleményt képviselek".

A püspök szerint amikor a jelenkorhoz való igazodásról van szó, az megtörténhet például "a szentmisék időpontjaiban", de nem az Egyház erkölcsi és hitbeli tanításában. Zdarsa elítélően nyilatkozott a "Mária 2.0" női egyházbojkott mozgalomról is, miközben a német püspöki konferencia honlapja a kezdeményezésnek pozitív reklámot adott.


Nem újszerű, nem egyedi

Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa nemrég az ellen kelt ki, hogy a német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de XVI. Benedek pápát kigúnyoló, obszcén publicisztikákat közölt.

A progresszivistáink, a szexuális erkölcsök sutba dobása után, elhagyták a felebaráti szeretet parancsát is. Itt a nyers gyűlöletnek adnak felületet.

- nyilatkozta az ügy kapcsán Müller bíboros.

A közös fórumok hasonló kisajátítását jelenti az is, hogy a német püspöki konferencia elnökének, Reinhard Marx bíborosnak a német evangélikus egyház elnökével írt privát politikai közleményét (lásd erről a május 25-ei gyorshírünket) a német püspöki konferencia honlapja tette közzé. A közzététel így annyira megtévesztő lett, hogy a közleményt még a SZEMlélek blog is "a németországi evangélikus és katolikus püspöki kar közös nyilatkozatának" állította - később, olvasói észrevételre, javították azt.

A német püspöki kar "reformerjei" azonban nemcsak a német egyház kommunikációját igyekeznek kisajátítani, de hitbeli és egyházfegyelmi kérdésekben is többségi döntéssel próbálnak minden német püspököt magukhoz idomítani.

A "reformer többség" tagjai a katolikusok protestáns házastársainak áldoztatását engedélyező püspökkari dokumentumot eredetileg valamennyi német püspökre nézve kötelezőnek akarták elfogadni. A kezdeményezéssel szemben hét német püspök, közük Woelki, Voderholzer, és Zdarsa is panaszt emelt a szentszéknél.

Miközben az előző pápák megnyilatkozásai az Egyház korábbi tanításával összhangban kimondták a nemkatolikusok rendes körülmények közötti áldoztatásának lehetetlenségét, Ferenc pápa erre mégis engedélyt adott, azzal a kitétellel, hogy a német püspöki konferencia nem kötelezheti az egyes püspök tagjait a gyakorlat bevezetésére. Miközben a 27 német egyházmegyéből mára 14-ben adott engedélyt a megyéspüspök a protestáns házastársak áldoztatására, a kölni egyházmegye kifejezetten megtiltotta ezt a gyakorlatot, a többi megyéspüspök a kérdésben pedig nem nyilatkozott.

Legutóbb május 25-én Franz-Josef Overbeck esseni püspök nyilatkozott úgy, hogy a "szinódusi útnak" azokat a várható változtatásait, amelyeket majd a püspöki konferencia (pl. az őszi közgyűlésén) kétharmados többséggel elfogad, kötelezően elő kellene írni minden német püspök számára.

A régi időknek vége. Válságban vagyunk, és olyan szakadásnak nézünk elébe, ami talán még a Reformációnál is mélyebbre hatol, ami egy lelki és történelmi cunami eredménye.

- indokolta meg az esseni püspök, miért gondolja azt, hogy az Egyház szexuális erkölccsel, a papsággal, és a cölibátussal kapcsolatos tanításának németországi megváltoztatását minden német püspöknek kötelezően el kellene fogadnia.

 


Kapcsolódó cikkünk:
Müller bíboros az Egyház mai "reformerjeiről" (teljes interjú)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.05.27. 18:58:57

Szakadás a német püspöki karon belul van. Ha nem lenne, akkor elkezdődne a pápák Mūncheni, vagy Berlini Fogsága. Miért ez a nagy buzgalom? Angela Merkel? A német birodalom restaurációjának újabb kísérlete? Az Európai Egyesūlt Allamok globalista lázálma? Most kell kihasználni az alkalmat és ütni a vasat amig ez a Szentatya él? Ez felel meg az Uj Világrend urainak? OWR? One World Religion? Miért nem a szabadkőműves páholyokat integrálják? Rogton ott van az Aacheni nagypaholy, aki a Nagy Karoly dijat kuldte Angela Merkel futarjaval Romaba. Talán azért mert tõbb mohamedán tér át evangelikusnak, vagy szabadegyházba? Ez az egy kivánsága van az evangelikusoknak, mohamedánoknak es a szabadkőműveseknek és akkor tõbbet nem molesztálnak minket? A fake molesztálás zsarolās, rágalom hadjárat befejeződik? Az egy tál lencséért mindent? Azt gondolnank a vasarnapi EP valasztas utan a nemet puspokok es Roma elkezdhet lapozni, de erre semmi remenyunk. Remelem ertheto amit irtam.
süti beállítások módosítása