Heti gyorshíreink, 2019. május 26 - június 1.
2019. június 02. írta: Katolikus Válasz

Heti gyorshíreink, 2019. május 26 - június 1.

Az alábbiakban a Facebook oldalunkon május 26-a és június 1-je között közzétett gyorshíreinket közöljük, fordított időrendi sorrendben. Az eredeti Facebook bejegyzéseink és a hírekhez tartozó képek a linkjeinkre kattintva megtekinthetők. [Kép: Székely család kenyeret és bort visz Ferenc pápának a csíksomlyói kegyhelyen június 1-jén tartott ünnepi szentmisén. Forrás: Vatican News]

szekely_csalad.jpgJúnius 1. - A nemzetközi katolikus sajtó meg sem említi a székelyeket


Egyetlen szó sem esik a nemzetközi katolikus sajtóban a székelyekről Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán. A székelységet kizárólag a magyar nyelvű híradások említik és emelik is ki (lásd pl. a Vatican News magyar nyelvű kiadásától ezt a bejegyzést).

A katolikus hírügynökségek tudósításaiban "Magyarországról érkező zarándokok" (Vatican News - EN), "magyarul beszélő katolikusok" (Vatican News - IT), "romániai és magyarországi katolikusok" (Catholic News Service - US) szerepelnek. A nemzetközi Zenit katolikus hírügynökség szerint Csíksomlyó "az ország [=Románia] legfontosabb katolikus helyszíne, ahová a magyarul beszélő románok és más országokból érkező katolikusok zarándokolnak el minden évben".

Ferenc pápa "együttjárásról" szóló homíliáját, amelyben a Szentatya a múlt sérelmeinek hátrahagyására buzdított, a tudósításokban magyarázat nélkül, általános békeüzenetként idézik. Az egyetlen említésre kerülő elem, amit a nemzetközi olvasók a "múlt sérelmeként" értelmezhetnek, a helyi katolikusok "XVI. századi győzelme a megtérítésükre küldött protestáns erők felett" (Vatican News - EN).


Május 31. - Teljes blama a gyermektelen szingli nőket legboldogabbnak állító tanulmány


Május 26-án számoltunk be egy 11 országra kiterjedő felmérésről, aminek eredménye szerint a különféle mértékben vallásos személyek együttélései közül az erősen vallásos, tradicionalista házaspárok vannak leginkább megelégedve a kapcsolatuk minőségével.

A cikkünkkel egyidőben jelent meg az index.hu-n beszámoló Paul Dolan, a London School of Economics viselkedéskutató professzorának azon állítólagos felfedezéséről, hogy valójában a gyermektelen, egyedülálló nők vallják magukat a legnagyobb arányban boldognak.

Az általunk közölt hír és az Index cikkének fényében a SZEMlélek szerzője, Laborczi Dóra, filozófiai fejtegetésbe kezdett.

Ahogy az Index is rámutatott, Paul Dolan arra alapozta az állítását, hogy egy felmérés szerint bár a házasságban élők nagyobb arányban mondják magukat boldognak, ha úgy kérdezik őket, hogy a házastársuk is jelen van, ez az arány sokkal rosszabbá válik, ha a házastárs a kérdezéskor nincs jelen. Dolan szerint, mivel a házastárs távollétében mondott válasz mondható őszintének és hitelesnek, a magukat boldognak mondók aránya így nem a házasok, hanem a gyermektelen szingli nők között lesz a legmagasabb.

Dolan tanulmányával kapcsolatban két független szakértő, W Brad Wilcox, az Institute of Family Studies családkutató professzora, és Gray Kimbrough, az American University adjunktusa is megszólalt. Mindketten azt állítják, hogy a brit viselkedéskutató következtetései a felmérési eredmények durva félreértelmezésén alapul.

Dolan az állításai alátámasztásához egy tőle független felmérés, az "ATUS survey" számadatait használta. Ebben a felmérésben a házasságban élők boldogságmértékéhez két külön számadat is tartozik: egy "a házastárs jelenlétében", egy pedig "a házastárs hiányában". Ezt értelmezte úgy Dolan, hogy a felmérés során ugyanazokat a házas személyeket megkérdezték úgy is, hogy a házastárs jelen volt, és úgy is, hogy nem.

A két szakértő szerint azonban a valóság ennél sokkal egyszerűbb: a felmérés külön adatot adott meg azokra a házas személyekre, akik a házastársukkal ténylegesen egy fedél alatt is élnek, és azokra, akik bár házasok, de valamilyen oknál fogva nem élnek együtt a házastársukkal. Nem meglepő módon, utóbbi személyek kevésbé mondták magukat "boldognak" vagy "nagyon boldognak", mint az együttélő házasok - vagy mint a gyermektelen, egyedülálló nők. Dolan tehát teljesen hibás következtetésre jutott az adatokból - állítják a kutatók.

A két szakértő annak alátámasztására, hogy valóban az együttélő házasok a legboldogabbak, és nem a gyermektelen egyedülálló személyek, más, független felmérési eredményeket is idéztek. Ezek összhangban vannak az ATUS survey eredményeivel, de szöges ellentétben állnak Paul Dolan állításaival.

(Forrás: Catholic News Agency)


Május 30. - Elkezdődött az idei Bilderberg-találkozó


Ma kezdődik a Bilderberg-csoport 2019. évi találkozója. A világ meghatározó (globalista, liberális) politikai és gazdasági szereplői részvételével zajló találkozón a megbeszélések ismét teljes titoktartás mellett zajlanak majd. Az idei résztvevők nyilvános listáján nincs egyházi képviselő.

Az Egyház és a Bilderberg-összejövetelek történetében először tavaly vett részt meghívottként a szentszék képviselője is a találkozón. Arról, hogy Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár miről tartott előadást és kivel mit beszélt, a találkozó szabályainak megfelelően semmit sem lehet tudni. A 2018. június 7-én erről írt cikkünk ide kattintva olvasható.


Május 28. - Robert Sarah bíboros a migrációról


A bevándorlás melletti kiállásukkor "félremagyarázzák az Evangéliumokat" azok a papok és püspökök, akiket "megbabonáznak" a politikai és társadalmi kérdések - nyilatkozta Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa május 25-én, a Valeurs Actuelles nevű francia magazinnak.

Jobb az embereket abban segíteni, hogy a saját kultúrájukban boldoguljanak, mintsem arra biztatni őket, hogy egy teljes hanyatlásban lévő Európába jöjjenek.

- fogalmazott a bíboros.

Sarah bíboros hangsúlyozta, hogy az Európába érkező migránsokat csupán elhelyezik valahol, munka és méltóság nélkül. "Ez az, amit az Egyház akar?" - tette fel a kérdést, egyúttal arra biztatva az Egyházat, hogy ne támogassa "a rabszolgaságnak ezt az új formáját".

(Az interjú fizetős tartalom a Valeurs Actuelles magazin oldalán. A fenti tartalmi beszámolót a gloria.tv hírfolyamából vettük.)


Május 28. - Ex-LMBT emberek demonstráltak az amerikai fővárosban


Kétszáz, korábban homoszexuális vagy transzszexuális életmódot folytató férfi és nő vonult fel az amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben. Az "A Szabadság Menete" (Freedom March) nevet viselő demonstráció résztvevői hitet tettek amellett, hogy az LMBT-életmódból ki lehet lépni, és hogy az ő életük ezzel a kilépéssel vált boldoggá. "Nézzétek! Ez elképesztő! Azt mondják rólunk, hogy mi nem létezünk!" - kiáltotta M.J. Nixon, a felvonulás egyik szervezője, miközben csoportképet készített a résztvevőkről. Egy videófelvétel az eseményről itt látható.

(Forrás: LifeSiteNews)

Kapcsolódó cikkeink:
- Sarah bíboros: Ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium nehéz részeitől!
- Schneider püspök: A katolikus válasz az "LMBT Pride" rendezvényekre
- Amerikai érsek bírálja James Martint, amiért a könyvével normalizálni akarja a homoszexualitást


Május 28. - Ausztriában is "a jövő egyházát építik"


(Magyarázat a címhez itt olvasható.)

140 "fejlesztési körzetre" osztja fel a 660 plébániáját az ausztriai katolikus egyház. Minden fejlesztési körzet az évek során egyre szorosabb egységet alkot majd, végül "plébániatársulássá" válva, egyetlen közös plébánossal. Az összevonások 80%-át 2022-re szeretnék elérni.

A strukturális reformprogram neve: "ApCsel 2.1" (az Apostolok Cselekedetei szentírási könyv nyomán). Az elnevezést XVI. Benedek pápa egyik mondatából alkották, aki a 2007-es ausztriai látogatása során arra biztatta az osztrák papokat: "Írjátok tovább az Apostolok Cselekedeteit!".

(Forrás: katholisch.de)


Május 26. - A kölni érsek is a populistáktól óv


Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek is arra buzdította a választókat, hogy ne szavazzanak "populistákra" az európai parlamenti választásokon. Az érsek erről az EU-választások napján, vasárnap reggeli rádióüzenetében beszélt az egyházmegye domradio.de csatornáján.

Az önimádó, nemzeti radikális megmondóemberek, akik nemzeti különutakat terveznek, és akik bár sokat beszélnek az emberekről, de végső soron nem akarják szolgálni őket, számomra nem jelentenek alternatívát - sem Németországnak, sem Európának.

Utóbbi szófordulatával az érsek minden bizonnyal az "Alternatíva Németországnak" (AfD) elnevezésű jobboldali, szuverenista pártra utalt.

Woelki bíboros Németország mindössze néhány megmaradt (a katolikus hit és hagyomány szempontjából) "konzervatív" püspökének egyike. Ő volt annak a hétfős német püspöki csoportnak a szóvivője, akik panaszt nyújtottak be a szentszéknek a német püspöki konferencia többsége által elfogadott interkommúnió-tervezet miatt.

(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása