Kínai bazár lesz Bilbao egyik templomából
2019. június 26. írta: Katolikus Válasz

Kínai bazár lesz Bilbao egyik templomából

Anyagi nehézségek és zsugorodó egyház Spanyolországban.

photo11_bearb.jpgKínai egyeurós bazár lesz a spanyolországi Bilbao város Krisztus Király Templomából. A bezárásra ítélt templomban tavaly karácsonykor tartották az utolsó szentmisét, áprilisban pedig már a belső díszeitől is megfosztották.

A megyéspüspök, Mario Iceta, a helyi újságíróknak azt mondta: "Egy templom fenntartása napi 30 euróba [kb. 10 ezer Ft-ba] kerül Bilbaoban." Mint mondta, bár ez nem tűnik nagy összegnek, az egyházmegye 296 templomára számolva ez már komoly anyagi tételt jelent.

Az egyházmegye évente 33 millió euró támogatást kap a hívek adományaiból. Spanyolország lakói a jövedelemadójuk 0,7%-át ajánlhatják fel valamely egyháznak vagy társadalmi szervezetnek. Bár Bilbao lakosságának hivatalosan a fele katolikus, a lakosságnak mégis csak egyharmada támogatja a katolikus egyházat az adója 0,7%-ával. Más bevételi forrása a spanyol egyháznak nincs, emiatt kényszerülnek több helyen is egyházi ingatlanok, köztük templomok eladására.

A Krisztus Király Templom modern kialakítású templomnak számított. Az 1970-es évek elejétől működve, 47 éven át szolgált Isten imádatának helyéül. Bár a spanyol népességnek jelenleg 2/3-a katolikus, csupán 10%-uk jár rendszeresen szentmisére.

(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.