Ferenc pápa Konstantinápolynak ajándékozta Szent Péter apostol pápai ereklyéit
2019. július 03. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa Konstantinápolynak ajándékozta Szent Péter apostol pápai ereklyéit

os3w3bik6zalijaxn2lnugvjpijaxn2lnugvn.jpgA június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepén celebrált pápai szentmisén a tavalyi évhez hasonlóan részt vett a Konstantinápolyi Ortodox Egyház küldöttsége is. A szentmise után Ferenc pápa arra hívta az I. Bartholomaiosz pátriárkát képviselő Job Getcha ortodox érseket, a katolikus és ortodox egyház közötti teológiai párbeszédért felelős nemzetközi bizottság alelnökét, hogy közösen imádkozzanak Szent Péter sírjánál.

Az ima után Ferenc pápa azt mondta Job érseknek: "Van egy másik ajándékom is a konstantinápolyi egyháznak." - majd arra kérte, hogy kövesse őt. A pápa és az érsek együtt felmentek az Apostoli Palota harmadik emeletére, ahol a mindenkori pápa hivatalos rezidenciája található a 17. század óta. Mint ismeretes, Ferenc pápa sohasem költözött be ide, inkább a konklávén a pápaválasztó bíborosok lakhelyéül szolgáló Szent Márta Házban foglalt magának állandó szállást. Az immár elhagyott pápai lakhelyhez egy kápolna is tartozik, amelyet Szent VI. Pál pápa építtetett, és amelyet a pápák (XVI. Benedekig bezárólag) a napi szentmise bemutatásához használtak.

Ferenc pápa ebbe a pápai kápolnába vezette be Job Getcha ortodox érseket. A pápa itt lehajolt, kinyitott egy kis szekrényt, és kiemelt onnan egy bronzból készült ereklyetartó dobozt. A dobozt kulccsal kinyitotta, majd óvatosan felemelte a fedelét: alatta kilenc, gondosan elhelyezett csontdarab volt látható.

Tudja, VI. Pál pápa szerette volna a Szent Péter Bazilika alatt talált péteri ereklyék egy részét a saját kápolnájában tartani. Tegnap este, imádkozás közben ez a gondolat jutott eszembe: én már nem az Apostoli Palotában lakom, sohasem használtam ezt a kápolnát, nem itt ünneplem a szentmisét, nekünk pedig ott vannak Szent Péter ereklyéi a bazilikában. Jobb tehát, ha ezek az ereklyék Konstantinápolyban lesznek. Ez az én ajándékom a konstantinápolyi egyháznak. Kérem, vigye el ezt az ereklyetartót, és adja oda az én testvéremnek, Bartholomaiosz pátriárkának. Ez az ajándék nem tőlem van, hanem Istentől.

- mondta Ferenc pápa az ortodox érseknek, az ő legnagyobb meglepetésére.

Szent Péternek ez a kilenc darabból álló csontereklyéjét a 20. században, a Szent Péter Bazilika alatt végzett ásatások során feltárt római kori sírkamrában találták. A sírkamra eredetijét még Nagy Konstantin császár készíttette Szent Péter feltételezett sírjából, és XII. Piusz pápa idején titoktartás mellett tárták fel, mialatt a Szent Péter Bazilikát zárva tartották.

A sírkamrában található több sírt a II. világháború alatt vizsgálták át. Miközben eleinte pogány sírokat fedeztek fel itt, a bazilika pápai oltára felé közeledve már bizonyíthatóan 1-2. századi keresztény sírok voltak elhelyezve. Közöttük volt egy a díszítése alapján kultikus tisztelettel övezett sír is, amelynek oldalára Krisztushoz és Péter apostolhoz szóló könyörgések voltak írva. Ennek a sírnak a belsejében egy márványtáblákkal fedett urnatárolót találtak, amelyen ez a felirat állt: "Petros eni", vagyis "Itt van Péter". A tárolóban talált csontokat az ásatást végzők egy fadobozba helyezték, további vizsgálatok elvégzése céljából.

A vizsgálat során 135 csontdarabot különítettek el. Ezekről megállapították, hogy egy első században élt, erős testalkatú férfi csontjai, aki a halálakor 60-70 éves lehetett. A csontok egy temetőből kellett, hogy származzanak, ahonnan őket előbb eltávolították, majd - vélhetően nagyfokú tiszteletből - aranyszállal átszőtt lila kendőbe tekerték be. A csontok a test többféle részéből származtak, egy lényeges kivétellel: a lábfej csontjai nem voltak köztük megtalálhatók. A hagyomány szerint Péter apostolt fejjel lefelé feszítették keresztre, a római katonák pedig a test levételekor elválasztották azt a lábfejtől.

A vizsgálatok meggyőzték VI. Pál pápát az ereklyék hitelességéről, 1968. június 26-án ezért hivatalosan is bejelentette Szent Péter ereklyéinek megtalálását. Azóta a csontok 19 átlátszó tárolóban vannak elhelyezve az eredeti urnatárolóban, pontosan ott, ahol a Bazilikában az örökmécses ég Péter sírja előtt. A csontok közül kilencet azonban VI. Pál pápa kiválasztott, és ezeket egy bronz ereklytartóban helyeztette el a pápai kápolnában. Ezeket az ereklyéket csak egyszer mutatták be a híveknek hódolatra, 2013. november 24-én, a "Hit Évének" záróünnepségén.

Job Getcha érseket ezért igencsak meglepte, hogy a bronz ereklyetartót a kezében tarthatja.

Egyikőnk sem számított egy ilyen rendkívüli eseményre. Szent Péter apostol ereklyéit mindig is Rómában tisztelték, és zarándokokat vonzott oda. Az ortodox egyház sohasem kérte ezeket, és sohasem voltak a konstantinápolyi egyház birtokában. Ezúttal tehát nem arról van szó, hogy az ereklyéket a tiszteletük eredeti helyére visszük át. Az ereklyéket itt ajándékként kapjuk. Ez a prófétai gesztus egy újabb nagy lépés az egység felé vezető úton.

- magyarázta később azt ortodox érsek.

Az érsek azonnal értesítette a pátriárkát a történekről. A hivatalos honlapja szerint Bartholomaiosz pátriárka a "mérhetetlen örömét fejezte ki" az ajándék kapcsán. Az ereklyék átadásán Kurt Koch bíboros, Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke is részt vett. Bartholomaiosz pátriárka könnyekig hatódva vette azokat át, június 30-án.


(Forrás: Michael Hesemann / kath.net, gloria.tv)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2019.07.03. 13:06:56

Miért nem számolt Ferenc pápa azzal, hogy az őt követő pápa lehet, hogy folytatni akarja a hagyományokat és az Apostoli Palotába fog költözni.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.08.12. 00:47:13

Miért van keserű íz a számban?
Nem értem.
süti beállítások módosítása