Virágzó női szerzetesrendek az Egyesült Államokban
2019. július 28. írta: Katolikus Válasz

Virágzó női szerzetesrendek az Egyesült Államokban

Az alábbiakban a Catholic Herald január 17-ei cikkét közöljük, Jim Graves tollából [az eredeti szöveg formázásán néhány helyen változtattunk - KV szerk.].

nashville_dominicans.pngSok szó esett már az elmúlt néhány évtizedben az egyházi hivatások számában a II. Vatikáni Zsinat 1965-ös lezárása után bekövetkezett drámai visszaesésről az Egyesült Államokban. A csökkenés azonban sehol sem olyan szembetűnő, mint a női szerzetesek között. A Center for Applied Research in the Apostolate (CARA) kutatóközpont szerint 2017-ben 45 605 szerzetesnő volt az Egyesült Államokban. Ugyanez a szám 1965-ben még 179 954 volt - a csökkenés tehát 75%-os, egy olyan időszakban, ahol az USA népessége 194 millióról 326 millióra növekedett.

Az átlagéletkor a legtöbb közösségben drasztikusan megnőtt, számos egykor biztos alapokkal bíró közösség pedig az eltűnés szélére jutott. Ilyenek közé tartozik például az Oltáriszentség Nővérei (Sisters of the Blessed Sacrament), amelyet Szent Drexel Katalin (1858-1955) alapított. A rendi központjuk, amely Philadelphia városa mellett egy 18 hektáros területen található, egykor számos missziós nővért képezett és adott az országnak. Az egykor 600 főt számláló rendi közösség mostanra kevesebb, mint 100 tagból áll, akik többsége már nyugalmazott korú. A rendi központot 2017-ben eladták, a belőle szerzett bevételt pedig ma a nyugdíjas nővérek ellátására fordítják.

Miközben a visszaesésnek ilyen esetei gyakoriak a női szerzetesrendekben a Nyugaton, egyes női közösségekben teljesen ellentétes a trend. Jóllehet ezek mindegyike sajátos karakterrel bír, a növekvő rendek bizonyos pontokban mégis azonosságot mutatnak: e közösségekben a nővérek szerzetesi habitust viselnek, közösségben élnek és együtt imádkoznak, és hűségesek az Egyház tanítóhivatalához.

Az ilyen közösségek közé tartozik például a Szent Cecília Domonkos Nővéreké (Dominican Sisters of the Congregation of St. Cecilia) másnéven a "Nashville-i Domonkosoké" (lásd őket a kezdőképen), akik jelenleg körülbelül háromszáz tagot számlálnak. Számos fiatal nővér közülük katolikus iskolákban tanít az USA 40 különböző államában, valamint Ausztráliában, Skóciában, és Kanadában. Miközben mindent megtesznek azért, hogy a diákjaik minőségi oktatást kapjanak, a legfőbb célkitűzésük mégis az, hogy felneveljék a hithű katolikusok következő nemzedékét. Ahogy a rendi elöljárójuk, Anne Catherine Burleigh nővér fogalmazott:

Végső soron mindannyian tudjuk, hogy az iskoláink az evangelizációt szolgálják. A célunk az, hogy a diákjaink felismerjék, hogy életszentségre vannak hívva, és hogy pozitívan válaszoljanak erre a meghívásra.

Egy másik ilyen, virágzó rend a michigani központú Mária, az Eucharisztia Anyja Domonkos Nővérei (Dominican Sisters of Mary, Mother of the Eucharist). Az 1997-ben alapított közösség szintén tanítói szolgálatot végez. Jelenleg mintegy 140 tagjuk van, akiknek az átlagéletkora 25 és 30 év közé esik. Ők voltak azok, akik tavaly Donald Trump elnök mellett énekeltek a Fehér Ház karácsonyi ünnepségén.

Ahogy a közösség alapítója, Joseph Andrew Bogdanowicz nővér megjegyezte, a közösség számára komoly nehézséget jelent elhelyezni az új jelentkezőket:

Nem tudunk olyan gyorsan építkezni, ami elegendő lenne az új tagjaink számára. Már megtöltöttük a központunkat, és további helyeket keresünk, ahol építkezhetnénk.

A szintén michigani Alma városában szolgáló Irgalmas Nővérek (The Religious Sisters of Mercy) 1973-ban 7 taggal alakultak meg. Ma körülbelül 100 tagjuk van. Az egészségügyben és az oktatásban is szolgálatot vállalnak, és az USA 11 államában, Skóciában, Németországban, Olaszországban, és Ausztráliában is aktívak.

Mary Hanah Doak nővér például egy coloradoi iskolában tanít. Mint mondta:

A nővéreink együtt szentelik magukat imádságban a mi Urunknak, és együtt élnek közösségi életet is. Szeretik egymást és szeretik a hivatásukat. Őszinték egymással, és nem félnek megbeszélni és megoldani a felmerülő problémákat.

Jóllehet talán nincs könnyű és gyors megoldás a szerzetesi élet újbóli fellendítésére a Nyugaton, ez a három közösség, és még több más hozzájuk hasonló, úgy tűnik, jó irányba halad.


Kapcsolódó cikkünk:
- Kihalnak a "progresszív" női szerzetesrendek az Egyesült Államokban

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadna 2019.08.21. 05:58:16

JONAPOT!!ERDEKLODNEK HOGY KOZZZUZEMI SZAMAL FIZETESEBEN TUDNAK E SEGITENI? VILLANYSZAMLA 7000 FT VIZ ELMARADT 6 EZER FT))TV TELEFON NET 13 EZER FT 16 NAPIG VOLTAM KORHAZBA HEREN FOLYAMATOS MAGS CUKOR MIATT TALYOG ALAKULT KI ARRA MUTOTTEK 17 EN ENGEDTEK HAZA ,,CSALAD JART BE NAPONTA UTAZAS 2500 FT VOLT ...JELENLEG KAZINCBARCIKARA ILL... MISKOLCRA JAROK KOTOZESRE VARGA ZOLTAN VADNA SZABADSAG TER 15 VAGY VARGANE SZUCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862 ha lehet kuldjenek mar PRONTOSAN SEBFERTOTLENITO GELT 70 5189043 van egy sipoly lagyreszen ahol a het db dren volt

lagyreszt peniszt herezacskot mutottek TALYOG VOLT A CUKORBETEGSEG MIATT ILL.. NEHEZ FIZIKAI MUNKA MIATT EMELEs

tüzelö segitség kérés ha lehet fabian lajos sajovelezd fatelep20 9585852

vagy török péter sajokaza 20 324 3966
süti beállítások módosítása