Üdvözli és támogatja a "szinódusi utat" a német nyelvterületek ferenceseinek képviselőtestülete
2019. szeptember 27. írta: Katolikus Válasz

Üdvözli és támogatja a "szinódusi utat" a német nyelvterületek ferenceseinek képviselőtestülete

kna_170608-93-000209_franziskaner.jpgA német nyelvterületek ferences közösségeinek képviselői üdvözölték és támogatásukról biztosították a német egyház által tervezett "szinódusi út" tanácskozássorozatot. Az advent első vasárnapján kezdődő sorozat "a hatalmi visszaélések", "a szexuális erkölcsök", "a cölibátus", és "a nők szerepe" témaköreiben kíván újításokat elérni a német egyházban - sokak reménye szerint pedig a teljes világegyházban is.

A Ferencesközi Munkaközösség (Interfranziskanischen Arbeitsgemeinschaft, röviden INFAG) nevet viselő szervezet támogató közleményét a würzburgi egyházmegye hozta nyilvánosságra csütörtökön. Az INFAG összesen 6500 tagot számláló 58 ferences közösséget foglal magába, köztük az oberzelli ferences nővérekét, amelynek rendfőnöknője, Katharina Ganz, néhány nappal ezelőtt a nők pappá szentelését követelte, a női egyenjogúság eszméjére hivatkozva.

Az INFAG közleménye a "szinódusi út" reformtörekvései kapcsán kijelenti: "Meggyőződésünk, hogy minden egyházi intékedésnek, különösen is a hatalom kezelésének, radikálisan igazodnia kell Jézus Krisztushoz és az evangéliumhoz." Ahogy a német püspöki konferencia hivatalos híroldala, a katholisch.de írja, a ferences egyesület "egy testvéri egyházért kampányol, amiben a férfiak és nők minden szinten képviselhetik a karizmáikat, és felelősséget vállalhatnak".

A német püspökök a nemzeti konferenciájuk csütörtöki fuldai nagygyűlésén megerősítette az elkötelezettségét a "szinódusi út" mellett. "Róma nem mutatott fel stoptáblát a 'szinódusi útra', ezért azt folytatni fogjuk." - magyarázta a püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros az újságíróknak. Tette ezt a bíboros annak ellenére, hogy júniusban Ferenc pápa már levélben figyelmeztette a német püspököket a "szinódusi út" miatt arra, hogy maradjanak egységben a világegyházzal; a Püspöki Kongregáció prefektusa, Marc Ouellet bíboros pedig egy szeptember 4-én kelt levelében "egyházjogilag érvénytelennek" mondta ki azt a tervezett eljárásrendet, miszerint a "szinódusi út" tárgyalásain a püspökök világi hívekkel együtt tanácskozva, kisebbségben vesznek majd részt, miközben a tanácskozó testületek határozatait a német egyházra "kötelező érvényűnek" fogadják majd el.

Marx bíboros biztosította a tudósítókat, hogy a "szinódusi út" előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatni fogják majd Rómát. Az elnök bíboros azt is elmondta, hogy a szinódus tervezetét és eljárásrendjét a német püspöki konferencia nagy többséggel fogadta el (mint más forrásból immár tudható, a konferencia 69 püspök tagja közül 12 elutasította azt).

Az eljárásrendet most a tanácskozások laikus tagjait delegáló Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) kell, hogy elfogadja. A német püspöki kar világiakból álló tanácsadó testületének számító ZdK közismert a lázadásairól: ahogy például azt 2018 tavaszán megírtuk, a szervezet elnöke, Thomas Sternberg például arra buzdította a német püspököket, hogy a paphiány "megoldásaként" Róma engedélye nélkül is kezdjék meg Németországban a nős ("viri probati") férfiak pappá szentelését.

Ha lenne olyan német püspök, aki elsőként szentelne pappá viri probati-kat, sem Rómában, sem Németországban nem nagyon tiltakoznának ellene. Meg vagyok győződve erről. Csupán egy bátor püspökre lenne szükségünk, aki meg merné tenni az első lépést.

- jelentette ki akkor Sternberg.

A ferences közösségeket képviselő INFAG az új közleményében eközben "az Egyházban és a társadalomban jelenlévő populista és fundamentalista tendenciák" miatt fejezte ki félelmét és aggodalmát. A szervezet ennek kapcsán kijelentette: tiszteletet várnak el minden egyén felé, mivel minden ember Isten képmása.

Az INFAG szerint ellen kell állni az azokat az embereket érő diszkriminációnak, "akik másként élnek, szeretnek vagy hisznek" (a közlemény a "másként szeretnek" kitétellel a homoszexuális, míg a "másként hisznek" a nem katolikus hitű emberekre utalt). A katholisch.de a tudósításában itt megjegyzi, hogy a ferences egyesület ezzel a kijelentéssel "az egyház fennálló erkölcsi tanításával szembehelyezkedő álláspontot" foglal el. Mint ahogy azonban a püspöki kar híroldala hozzáteszi: "a szerzetesek azonban készek az útkeresésre ahhoz, hogy a saját hatáskörükön belül túlléphessenek az így keletkező ellentmondásokon, 'az evangéliumi hitelesség jegyében'".

Az INFAG azt is leszögezi, hogy a ferences testvérekkel és nővérekkel kapcsolatot tartva tisztában vannak azzal, hogy egyesek életvitelének - különösen a gazdag országokban élőkének - (az emberokozta klímaváltozáson keresztül) mennyire pusztító hatása van a szegényekre. A szervezet szerint ezért a ferencesek mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy a kolostoraikat és más ingatlanjaikat "klímasemleges módon" működtessék.

Az INFAG 1982-ben alakult azzal a céllal, hogy a ferences lelkiséget őrizze az Egyházban és a társadalomban. A szervezet központi irodája a németországi Würzburgban működik. A képviselőik legutóbbi találkozóját a német püspöki konferencia fuldai nagygyűlésével egyidőben, szeptember 22-e és 26-a között tartották a reute-i kolostorban, Bad Waldsee mellett.


(Forrás: katholisch.de)

CIKKAJÁNLÓNK: Reformcunamit ígér 2019-re a német püspöki konferencia elnöke

20181003t1239-20950-cns-pope-synod-begins_1.jpgMarx bíboros: 2019 tele lesz "nyugtalansággal és ellenállással" az Egyházban, az egyházi hagyományok tervezett megváltoztatásai miatt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.09.29. 14:03:32

Szörnyű idők ezek!
Akiknek a hit őrzőinek kellene lenni, "reformátor" eretnekségeket ismételgetnek, és lutheránus buzgalmárokká lettek.
Szent Ferenc tudom, hogy most nem örülne.
süti beállítások módosítása