Szavazati jogot kér a női résztvevőknek a pán-amazóniai szinódus egy püspöki csoportja
2019. október 08. írta: Katolikus Válasz

Szavazati jogot kér a női résztvevőknek a pán-amazóniai szinódus egy püspöki csoportja

kna_181004-93-000066_bischofssynode_treppenhaus.jpgPüspökök egy csoportja a vasárnap kezdődött pán-amazóniai szinódus résztvevői közül azzal az indítvánnyal fordult Lorenzo Baldisseri szinódusi titkárhoz, hogy a 35 női résztvevő (20 szerzetesnővér és 15 világi hívő) is szavazati joggal vehessen részt a szinóduson.

A női résztvevőket kizárólag tanácskozási joggal hívták meg a püspöki találkozóra. A munkadokumentuma alapján a nők egyházi funkcióinak újragondolása is szerepelni fog az október 6-a és 27-e között Rómában tartott szinóduson.

Baldisseri bíboros jelenleg a szinódus többi résztvevőjének véleményét igyekszik felmérni a szavazati jog ilyen "kiterjesztéséről". A felmérést követően a titkár Ferenc pápához fordulhat azzal a kéréssel, hogy adja meg a szavazati jogot a női résztvevőknek.

A 35 női résztvevő közül María Luisa Berzosa szerzetesnővér szerint nincs "sem kánonjogi, sem teológiai akadálya" annak, hogy a nőtársaival együtt szavazati jogot kaphassanak a püspökök között. Az általa is szorgalmazott lépés szerinte a jelenlegi folyamatok "természetes evolúciója" lenne.

A mostani püspöki szinódusnak (egyelőre) 185 szavazójoggal rendelkező résztvevője van. A 35 női résztvevővel ez a szám 220-ra emelkedne.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.10.08. 20:02:57

Ez mar tul keves. Talan csereljenek ruhat is. A puspokok felveszik a nok ruhait es forditva, igy rogton transgender szinodussa valnak es megfelelnek a kor elvarasanak is es kovetelmenyeinek is. Ennel mar nincs laposabb es szanalmasabb. Azt szeretnem kerdezni miert zarjak ki rendszeresen es megalazo mofon azokrol a szinidusokrol amit a Vatikanban tartanak a Szent Marta hazban dolgozo szakacs es takarito noket? Nem hogy nem hivjak meg oket, de fel sem merult eddig a szavazati jog oda itelese sem. Katasztrofalis hanyagsaga Vatikan titkarsaganak. Sok szabadkomuves annyi katolikus intezmenyben szavazhat amennyiben csak akar meghivas nelkul is, es raadasul meg is irhatja a jegyzokonyvet - termeszetesen elore.

csaba carmarthen 2019.10.08. 20:25:20

....az eco-communista szinódus (?)....

remnantnewspaper.com/web/index.php/articles/item/4624-amazon-synod-is-it-racist

"this eco-theology and listening to the cry of the earth is nothing new.

It’s part of the United Nations, Jeffrey Sachs, Sustainable Development * coalition to which the pontificate of Francis has been allied for the past five years. So, what’s listening got to do with it?

Does anyone seriously believe the Vatican is “listening” to the indigenous people of Amazon here in Rome in pursuit of new pathways for moving forward? If the indigenous peoples are so advanced that we must listen to them in order for the Church to progress, why does the white pope need to call a Synod to save and protect the Amazon?

And, by the way, what’s with the feathers?

Would the Vatican have us believe all or even most of the indigenous peoples of the Amazon in 2019 are still running around in feathers and grass skirts?

How is this condescending cultural stereotyping not essentially racist to the core?

And finally, at the press conference today Michael learned that, due to the priest shortage,

women in the Amazon are already baptizing babies, conducting marriages, and even hearing confessions.....

remnant-army.org/wordpress/hu/2019/10/05/hamarosan-milliok-fogjak-megdonteni-isten-torvenyeit/

*Sustainable Development=Fenntartható Fejlődés...

V.ö.:

youtu.be/aIJSrNh4MlU
(avagy....fenntartható fejlődés, agenda 21...~a világkommunizmus ENSZ-kiáltványa...)
süti beállítások módosítása