Amazóniai püspök: Nincs paphiány ott, ahol hűek az Egyház tanításához
2019. október 10. írta: Katolikus Válasz

Amazóniai püspök: Nincs paphiány ott, ahol hűek az Egyház tanításához

maxresdefault_8.jpgA papi cölibátus védelmére kelt a pán-amazóniai szinóduson mondott felszólalásában a perui Moyobamba püspöke, Rafael Escudero López-Brea (a képen). Az erről szóló beszámolót maga a moyobambai egyházmegye honlapja közölte.

Mint írják, a püspök a szinódus munkadokumentumának 129. pontjával kapcsolatban fejtette ki az észrevételeit. Az Instrumentum Laboris e pontja annak megvitatását indítványozza, hogy az amazóniai térség egyes területein lehessen helyi családos férfiakat is pappá szentelni, hogy ők mutathassanak be szentmisét és szolgáltathassák ki az Oltáriszentséget.

Mint Escudero püspök kifejtette: azért pappá szentelni valakit, hogy kizárólag szentségek kiszolgáltatója legyen (munus sanctificandi), de közben ne gyakorolja (ne tudja gyakorolni) a tanítás és a kormányzás papi feladatait is (munera docendi és regendi), "újdonságot jelentene az egyházi életben, abban a szentségi-hierarchikus felépítésben, amelyre az Egyháznak isteni megbízatása van".

A püspök szerint ezzel a pap puszta "funkcionáriussá" válna valódi pásztor helyett. Escudero püspök hangsúlyozta: amazóniai püspökként szerzett tapasztalatai mondatják vele, hogy a szentségek kiszolgáltatása mellett ezeknek a közösségeknek "olyan evangelizációra is szüksége van, amely Jézus Krisztust az ember, a népek, és a kultúrák egyedüli megváltójaként hirdeti".

A moyobambai püspök a felszólalásában a püspökök felelősségére is utalt az egyes területek paphiányának kialakulásában:

Nincs hiány ma hivatásokból és papokból azokban az egyházmegyékben és szerzetesi közösségekben, amelyek az Egyház egészséges tanítása szerint formálódnak, és ahol hiteles keresztény lelkiség szerint élnek.

- jelentette ki a felszólalásában Escudero püspök.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.10.10. 12:15:28

Ott sincs paphiany, ahol fiuk ministralnak. Ez Magyarorszagon ritkasag, bar nem jartam minden templomban. Igaz az is, higy egy hires plebanian, elkotelezett katolikus csaladokkal, rengeteg fiu ministranssal, megis egy papi hivatas szuletett. A Nyirsegben viszont jartam egy plebanian ahol egy plebanos idejen, fiu ministransokkal es 11 hivatast adott az Egri egyhazmegyenek. Azert nem minden relativ, csak a statisztikam hianyos. Parizsban van egy plebania a St. Nicholas, ahol 18 ministranst szamoltam egyszer. Tridenti mise, hivokkel tomott templom. Most nem tudom mi a helyzet naluk.
süti beállítások módosítása