A cölibátusi fogadalmuk semmibe vételére biztatja a papokat egy német domonkos nővér
2019. november 29. írta: Katolikus Válasz

A cölibátusi fogadalmuk semmibe vételére biztatja a papokat egy német domonkos nővér

-ordenstagvormittag-12.jpgA cölibátusi fogadalmuk tudatos semmibe vételére biztatja a katolikus papokat a német Jordana Schmidt, a Betániai Domonkos Nővérek rend tagja. A nővér az osztrák szerzetesrendek e héten Bécsben tartott őszi nagygyűlésének egyik meghívott fő felszólalójaként beszélt erről. A domonkos nővér beszédéről az osztrák Kathpress katolikus hírügynökség, és a német püspöki kar híroldala, a katholisch.de is beszámolt.

Jordana nővér a német "Mária 2.0" nőmozgalom támogatója, amely a nők pappá szenteléséért és a papi cölibátus eltörléséért küzd. A nővér szerint a kötelező cölibátus nem fog addig megváltozni, amíg "még több pap ki nem fejezi, hogy nem tartják tiszteletben azt". Mint mondta: "ismerek olyan papokat, akiknek asszonyuk és/vagy gyermekük van, és ha ezt nyilvánosságra hoznák, azzal többminden megváltozna."

Jordana nővér meg van győződve arról, hogy bár a reformok lassan haladnak a katolikus egyházban, "de el fognak érkezni". A nők pappá szentelésének kérdéséről úgy nyilatkozott: "A papi hivatalnak a meghíváshoz van köze, nem a [szexuális] nemhez." Mint mondta, ő nagyonis el tudja képzelni a nőket papi szolgálatban, és tudja azt, "milyen sokan szenvednek" közülük, amiért ez jelenleg nem lehetséges. "Isten bizonyosan nem teszi ezt a nemtől függővé." - jelentette ki Jordana nővér.

A domonkos nővér pozitívan nyilatkozott arról, hogy a "Mária 2.0" mozgalmat az egyházi vezetők nem söpörték azonnal félre egy feminista kezdeményezésként, és hogy a püspökök szerinte érzékelték rajta keresztül "a nők szenvedését és elégedetlenségét". "Ezek a nők szeretik az egyházat, változást szeretnének elérni, és egyenlő félként akarnak beleszólni a dolgokba." - mondta Jordana nővér.

Schmidt a német egyházban meghirdetett "szinódusi utat" az általa is kívánt reformok számára "lehetőségnek" látja. A "szinódusi út" tárgyalássorozat, amelyben a német püspöki kar és a kar világiakból álló tanácsadói testülete, a Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) együtt vesz részt, advent első vasárnapjával veszi kezdetét, és két éven át tart majd. "Meg kell vizsgálnunk, hogy mi az, ami hátráltat minket, és úgy kell a dolgokat megváltoztatnunk, hogy egyszerűen elkezdjük csinálni őket." - jelentette ki a nővér.

Schmidt szerint gyors változások valószínűleg nem lehetségesek, "de csak akkor lesz változás, ha valaki hangosan felszólal, még akkor is, ha ezek a hangok kellemetlenek [mások számára]". A nővér példaként azt említette, hogy az ő saját szerzetesközösségében nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy "az egyházi szolgálatokat egyenlő félként lássuk el a papokkal és szerzetestestvérekkel". Hozzátette: nőként persze nem végezhetnek átváltoztatást, de a szentmisét így is bemutathatják együtt, közösen.

Jordana Schmidt 1969-ben született, eredetileg gyermekkórházi nővérként dolgozott. 1990-ben csatlakozott a ciszterci rendbe, ahonnan végül kilépett, mert mint mondta, több visszaélést is tapasztalt a rendben. Schmidt végül 1994-ben lett a Betániai Domonkos Nővérek rend tagja.


(Források: katholisch.de, kathpress.at)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2019.11.30. 04:06:14

》》》A módszer lényegéhez tartozik az abszolút erkölcsi normák eltörlése. Az elemzés szerint sor kerülhet a homoszexuális kapcsolatok templomi szentesítésére, a mesterséges fogamzásgátlás átértékelésére vagy a nők „pappá szentelésének” bevezetésére is. Müller-Meiningen tavaly márciusban már azt is tudta, hogy a cölibátus kérdésével először a 2018 őszén megrendezendő ifjúsági szinóduson fognak foglalkozni az egyházi illetékesek, és a vitát a pán­amazóniai szinóduson zárják majd le, méghozzá úgy, hogy az Amazonas medencéjét kísérleti tereppé alakítják, ahol elkezdik a nős férfiak pappá szentelését.

A törekvésnek persze voltak előjelei: például hogy Ferenc pápa Claudio Hummes bíborost és Erwin Kräutlert, Xingu nyugalmazott püspökét nevezte ki a szinódus főrelátorává, akik már évekkel korábban nyilatkoztak a cölibátus felülvizsgálásának lehetőségéről. Maga Ferenc pápa is ezen az állásponton van: 2017-ben említette, hogy meg kell fontolni nős, tanúságot tett, kipróbált férfiak (viri probati) latin rítusú felszentelésének lehetőségét. A katolicizmus haladó, baloldali kritikusai gyakran feledkeznek meg róla, hogy a görögkatolikusoknál felszentelnek házasokat, és különleges egyéb esetekben, például a nős anglikán lelkészek katolizálásakor sem jelent akadályt a házas állapot. Erwin Kräutler egyébként már két éve azt nyilatkozta, hogy a cölibátus felülvizsgálatát tartalmazó dokumentum a pápa asztalán van, csak alá kell írnia. Talán ezt sejthette meg a nyugalmazott váci megyés püspök, Beer Miklós, aki már egy 2015-ben megjelent interjúkötetben említette – mintegy prófétai módon előre látván a szentszéki változásokat –, hogy szükség lenne a papi nőtlenség megszüntetésére, aminek érdekében levelet is írt illetékes helyre. Szerencsére, mint egyéb interjúkból kiderült, Beer a szerzeteseket azért nem kívánná kiházasítani. Úgy látszik azonban, a cölibátus megszüntetése tekintetében, bár nem dogmatikai kérdésről van szó, néhány évvel ezelőtt még túlságosan nagy ellenállást sejthetett a Szentszék, ami miatt ilyen hosszú ideig várakoztak....

magyarnemzet.hu/lugas-rovat/foldanya-7445474/

petersziklaja.hu/a-marias-papi-mozgalom-vezetojenek-2019-es-korlevele/

70.
Ima a Klérusért, hogy állhatatosak és hűségesek maradjanak Isten Szent Szavához

Ó, drága Jézus, segíts Felszentelt szolgáidnak, hogy amint az Egyházadon belüli szakadás kibontakozik, felismerjék azt.
Segíts szent szolgáidnak, hogy állhatatosak és hűségesek maradjanak Szent Szavadhoz.
Soha ne engedd, hogy a világi becsvágyak elhomályosítsák az Irántad lévő tiszta szeretetüket.
Add meg nekik azokat a kegyelmeket, hogy tiszták és alázatosak maradjanak Előtted, és hogy a Szent Eukarisztiában tiszteljék Legszentebb Jelenlétedet.
Segítsd és vezesd mindazokat a Felszentelt szolgákat, akiknek talán langyos az Irántad való szeretetük, és éleszd újra a Szentlélek lángját a lelkükben.
Segíts nekik, hogy felismerjék a kísértéseket, amelyeket eléjük helyeznek, hogy eltereljék őket.
Nyisd meg szemüket, hogy mindenkor láthassák az Igazságot.
Áldd meg őket, drága Jézus, és borítsd be őket drága Véreddel ebben az időben, hogy a bajtól biztonságban tartsa őket.
Adj nekik erőt, hogy ellenálljanak a Sátán csábításának, amikor összezavarodnának a bűn létezése tagadásának vonzásától. Ámen.
metropolita.hu/2012/02/a-keresztes-imahadjarat-imai/

quintius 2019.12.02. 08:17:45

Óhatatlanul felmerül az olvasóban, hogy vajon Schmidt nővér "jó" példával jár elől és semmibe veszi a tisztasági fogadalmát?

Intersziti 2019.12.02. 10:45:25

Szólásszabadság van, azt mond, amit akar, de akkor legyen konzekvens és tegye le a szerzetesi habitust. Bármely nagyvállalatnál 24 órát kapna az összecsomagolásra egy középvezető, ha ilyen relációban lenne a cége hivatalos álláspontjával.

Mikrobi 2019.12.02. 17:01:31

Elég visszás, amikor egy apáca belemegy a cölibátusvitába, ráadásul az Egyház gyakorlatával és hagyományával szemben, de ha a nők pappá szentelését követeli, nem is katolikus. Régen laicizálni kellett volna és tudomására hozni, hogy nem tagja az Egyháznak.

csaba carmarthen 2019.12.02. 21:22:13

ww3.tlig.org/en/messages/my-thirst-for-wretched-souls-is-great/

A Szűzanya 2019. december 2-i üzenete Mirjana Soldo látnok által

Drága gyermekek! Öröm tölti be a szívemet amíg nézlek titeket, akik szeretitek Fiamat. Édesanyai áldásommal áldalak meg benneteket. Édesanyai áldásommal áldom meg pásztoraitokat is – titeket, akik Fiam igéit hirdetitek, kezével áldotok és annyira szeretitek Őt, hogy készek vagytok érte örömmel meghozni minden áldozatot. Ti Őt követitek, aki az első pásztor, az első misszionárius volt. Gyermekeim, szeretetem apostolai, másokért élni és dolgozni, mindazokért, akiket Fiam által szerettek, a földi élet öröme és vigasztalása. Ha az ima, a szeretet és az áldozat által Isten Országa a szívetekben van, akkor életetek örömteli és derűs. Azok között, akik szeretik Fiamat és általa egymást, nincs szükség szavakra. Elég egy tekintet, hogy meghallják a ki nem mondott szavakat és a kimondhatatlan érzéseket. Ott, ahol szeretet uralkodik, az idő már nem számít. Veletek vagyunk. A Fiam ismer és szeret benneteket. A szeretet az, ami hozzám vezet benneteket, és ebben a szeretetben fogok én is hozzátok jönni és beszélni az üdvösség tetteiről. Azt szeretném, hogy minden gyermekemnek legyen hite és érezzék édesanyai szeretetemet, amely Jézushoz vezeti őket. Ezért ti, gyermekeim, bárhová is mentek szeretettel és hittel ragyogjatok, mint szeretetem apostolai. Köszönöm nektek.

medjugorje.org
medjugorjeportal.hu

szarazfurmint 2019.12.03. 11:57:36

@Mikrobi: Az ellenőrzésben központi szerepet játszik az aktiválódó p53 fehérje, amely –az aktuális helyzettől függően – átmenetileg vagy végleg leállítja az osztódást, extrém, kivédhetetlen hatásokra pedig az azonnali sejtpusztuláshoz, apoptózishoz vezető jelátviteli utakat indítja be.
A p53 „kiiktatódása” rendkívül előnyös a daganat evolúciója szempontjából azért is, mert a sérüléseket tartalmazó, nem korrigált genetikai állomány továbbörökítése a mutációs rátát is megnöveli.

szarazfurmint 2019.12.03. 12:13:26

Elnézést az idézőjel lemaradt: Molekuláris sejtbiológia
Sass Miklós, Laskay Gábor , ELTE 2013

És bocsánat a hasonlatért, de ezekről az öngerjesztő egyre durvább szellemi perverziókról ez jutott eszembe.

Imádkozzatok ti is a megtérésükért.

Mikrobi 2019.12.03. 18:09:06

@szarazfurmint: most ez mi? :-O

csaba carmarthen 2019.12.04. 02:17:26

Amikor az erkölcsöt már nem tartják fontosnak, akkor a bűn

elburjánzik.

remnant-army.org/wordpress/hu/2019/04/04/katolikusok-millioit-fogjak-sulyos-tevedesbe-vezetni-templomaim-pedig-el-fogjak-vesziteni-megszentelt-voltukat/

remnant-army.org/wordpress/hu/?s=kommunizmus

...szeretném azokat a keresztény országokat, melyek szenvednek attól a nyomástól, hogy megtagadjanak Engem, Szentséges Karjaimba venni, annak érdekében, hogy erőt adjak számukra.

Kereszténységüket annyira hevesen fogják támadni, amilyet semmilyen más vallásnak sem kell elviselnie.

Más vallásúak nem lesznek annyira üldözve, ahogyan azt Követőimnek kell majd elszenvedniük.

A Kereszténység Igazságát megkérdőjelezik. Megtámadhatják, cenzúrázhatják, de egy dolog sohasem fog változni:

Atyám Házához csak egy út vezet. Ez az út Én vagyok, Jézus Krisztus, az emberiség Megváltója.

Nem mehettek Atyámhoz anélkül, hogy elismernétek Létezésemet.

Az Igazságot nem lehet megváltoztatni, függetlenül attól, hogy mennyire próbáljátok letagadni azt.

Hamarosan a hazugságokat olyannak lehet majd látni, amilyenek azok valójában. Minden vallás eggyé fog válni, amikor tanúi lesznek az Igazságnak.

Most fog beteljesedni Atyám Szövetsége, mert elküld Engem, egyetlen Fiát, hogy még egyszer elvigyem az egész emberiséget Királyságába.

Éppen akkor, amikor az Igazság nyilvánvalóvá válik, mindazok, akik még kétségben vannak, azzal lesznek megkísértve, hogy hátat fordítsanak.

Kérlek benneteket, Tanítványaim, hogy most mondjátok el nekik az Igazságot.

Talán most nem fognak meghallgatni benneteket, de a Nagyfigyelmeztetés után majd meghallgatnak.

A csata most kezdett el tombolni a Kereszténység ellen.

Felszólítok minden Keresztényt, hogy védjék meg azon jogukat, hogy hűséget mutassanak Nekem, Jézusuknak.

Ha nem teszitek, akkor megfojtanak benneteket és arra kényszerítenek, hogy lenyeljétek a Kommunizmus hazugságát.

www.youtube.com/watch?v=ew8z2UPdsNs

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.12.04. 10:23:55

"Isten bizonyosan nem teszi ezt a nemtől függővé." - jelentette ki Jordana nővér.
Egy szebb világban eretnekség miatt kezdtek volna vizsgálatot egy olyan emberrel szemben, aki Isten nevében beszélt, vagy felhatalmazva érezte magát erre.
Állapodjunk meg abban, hogy ez a nő nem domonkos, nem szerzetes, és nem nővér - csak német.
A cisztercita kirándulása megmagyaráz mindent.

szarazfurmint 2019.12.04. 14:53:12

@Mikrobi: -egyetértettem veled. :)
-Ez természeti törvényszerűség, ha lekapcsoljuk a szabályozást, akkor egyre durvább és gyorsabb elfajulás a következménye.

És a konkrét német esetet találtam olyan gusztustalannak, hogy egy tumor működése jusson róla eszembe. Sajnálom.

Régen meg kellett volna mondani, hogy ezek az emberek akármilyen jelmezben vannak, nem katolikusok.

"Egy, szent, katolikus, és apostoli."
Melyik mondható el ezek alapján a tettek, és mondatok alapján?

csaba carmarthen 2019.12.06. 03:49:57

Father Adam Purdy:- What would Jesus do...

@szarazfurmint: @quintius: @Intersziti: @Otido: @Mikrobi:

Az alabbi videoban Adam Purdy atya teljesen objektivan vilagosan es mertektartoan elemzi az Egyhazban jelenleg mintegy szandekosan felfuttatott botranyok szituaciojat (beletesz nehany kepi ilusztraciot is, amelyet nem kellemes nezni, habar fenykepek es videofelvetelekrol van szo) ...

Jezus szavait hozza az evangeliumbol :

"Lehetetlen hogy botranyok elo ne forduljanak.."

(Habar a botrany szot az eretnekseg szora csereli le, talan megengedhetjuk neki a ket szo szinonimakent valo hasznalatat...sot, lehet hogy ezt az eredeti gorog evangeliumi szoveg is megengedi ezt)

www.youtube.com/watch?v=R3mcvbqnoZs

(Megszolaltat egy puspokot, akinek - a Joisten aldasa legyen rajta - szabadabb forditasban kb annyi mondanivaloja van, hogy "hagyjanak minket beken, nekunk fontosabb dolgaink vannak mint a bunbanat, nekunk egy politikai forgatokonyvet kell keresztulvinnunk, amelyeknek fontos resze a globalis migracio es a "klimavaltozas" propagandaja...is)

Adam atya tematizalasa a Napba Oltozott Asszony es a voros sarkany #newsHijpxcihpp kuzdelmet (Jel12,1) allitja elenk..., valahogy ugy, ahogy azt II Janos Pal papa (is) profetai modon szavakba foglalta :

"104. A Jelenések könyvében az „asszony nagy jelét”[465] kíséri „egy másik jel az égen”: „egy hatalmas vörös sárkány”,[466] mely a sátánt jelképezi, a személyes gonosz hatalmat és a rossznak mindazt az erejét, mely a történelemben működik és szemben áll az Egyház küldetésével.

Mária ebből a szempontból is megvilágosítja a hívők közösségét: a gonosz erőinek ellenségeskedése ugyanis olyan süket szembeszegülés, mely mielőtt Jézus tanítványait támadná, előbb Anyja ellen fordul. Máriának, hogy a Fiú életét kiragadja azok közül, akik úgy félnek tőle, mint valami fenyegető veszedelemtől, Józseffel és a gyermekkel Egyiptomba kellett menekülnie.[467]

Ezáltal Mária segíti az Egyházat abban, hogy fölfogja: az élet mindig a jó és a rossz, a világosság és a sötétség közti nagy harc középpontjában áll. A sárkány el akarja nyelni „az éppen megszületett gyermeket”,[468] Krisztus jelképét, akit Mária „az idők teljességében”[469] hozott a világra, s akit az Egyháznak a történelem minden korszakában föl kell ajánlania az embereknek. E gyermek azonban bizonyos értelemben minden ember jelképe is..."
regi.katolikus.hu/konyvtar.php?h=78

(Ekozben persze folyik a csaladok vedelmere letrehozott II Janos Papa intezet felszamolasa...
www.youtube.com/watch?v=9MG8uczrtYk&t=202s )
süti beállítások módosítása