Mindenki magát áldoztatja egy németországi templomban
2020. június 08. írta: Katolikus Válasz

Mindenki magát áldoztatja egy németországi templomban

"Kreatív" (és szentségtörő) német áldoztatásötletek járványhelyzetben.

tw7uswat8wwxrwcgb4tza5j6fx4hq11sc3hhk3i.jpgMindenki magának "készít" Oltáriszentséget és magát "áldoztatja meg" a németországi Frammersbach (würzburgi egyházmegye) katolikus templomában - írja június 8-án a német MainPost.de, egy a koronavírus miatt bevezetett "kreatív áldoztatásötletekről" írt összefoglalójában.

A koronavírus miatt hozott intézkedést Bernhard Albert plébános szerint a hívek nagyon pozitívan fogadták: "Ez pontosan az, amit Jézus is tett. Visszajelzések szerint a hívek sokkal mélyebben átélik az áldozást, mint máskor."

Az áldozati liturgia a templomban jelenleg így zajlik:
Minden hívő otthonról egy szelet kenyeret hoz magával egy uzsonnásdobozban (lásd a kezdőképünkön). Felajánláskor Albert atya felszólítja a híveket, hogy nyissák ki a dobozukat, és áldják meg a kenyerüket maguknak. Áldozásként mindenki a saját kenyerét eszi.

"Nem is lehetne ennél higiénikusabb." - dicséri az ötletét a 65 éves Albert atya.

A pap pünkösdvasárnapra egy leírást is kiosztott a híveknek, ami alapján szerinte "otthon mutathatnak be szentmisét" maguknak. A leírás szerint az otthoni áldozati liturgiát a híveknek így kell végezniük:

Vegyék a kenyeret a kezükbe, rajzoljanak felette keresztet a kezükkel, és mondják: 'Vesszük és esszük a kenyeret: ez számunkra Jézus teste, amit értünk adott. Ezt cselekedjük az emlékezetére.'

Áldozás: Egyék meg a megáldott és átváltozott kenyeret Jézus emlékére, annak tudatában, hogy ő szeretetben kapcsolódik hozzánk.

A cikkben megszólal az urspringeni Stefan Redelberger atya is, aki szerint Albert atya kezdeményezése nagyon jó, és ő is be fogja vezetni a saját plébániáján.

A MainPost.de a würzburgi egyházmegye egy másik "kreatív" példáját is bemutatja: a duttenbrunni templomban például a pap papír muffin sütőformákba helyezi az Oltáriszentséget, amelyeket azután a hívek maguk vehetnek el (lásd az alsó képen).

9163349_detail-16-9-1520w_1ursun_zgkfd7.jpgA cikkeinket a német katolikus egyház állapotáról ide kattintva találják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ba.na. 2020.06.29. 17:21:41

A Kuriron lehetett olvasni a papról, aki borítékban adta az oltáriszentséget a híveinek. Ezt pedig Magyarországon! Senki nem tiltakozott!!!
süti beállítások módosítása