Engedetlenség miatt záratta be egy argentin püspök az egyházmegyéje papi szemináriumát
2020. július 30. írta: Katolikus Válasz

Engedetlenség miatt záratta be egy argentin püspök az egyházmegyéje papi szemináriumát

Az intézmény papjai járványveszélyben sem voltak hajlandók megtagadni, hogy az Oltáriszentséget nyelvre is kiszolgáltassák.

bishop_eduardo_maria_taussig_810_500_75_s_c1.jpgBezáratta az egyházmegyéje papneveldéjét Eduardo Maria Taussig, az argentínai San Rafael püspöke (a kezdőképen), mert az intézményben azután is lehetőséget adtak nyelvre áldozásra, hogy a püspök a járványveszélyre hivatkozva kötelező kézbe áldozást írt elő.

A szeminárium papjai ragaszkodtak ahhoz, hogy a hatályos kánonjog szerint a papnövendékeknek akár járvány idején is jogában áll nyelvre áldozást kérnie, az áldozás lehetőségét pedig csupán ezért nem tagadhatják meg tőlük.

Ezt az álláspontot képviselte a püspök felé Alejandro Miguel Ciarrocchi atya, a szeminárium rektora is, amiért a püspök elbocsájtotta őt az intézmény éléről. Mivel a gyakorlat mellett a szeminárium több papja ezután is kitartott, az engedetlenségükre hivatkozva Taussig püspök a teljes intézmény bezárása mellett döntött.

Az egyházmegye szóvivője, José Antonio Álvarez atya, egy videóüzenetben azt mondta, a szeminárium bezárására a Klérus Kongregációja, vagyis maga a Szentszék adott utasítást. Mivel az ügy az egyházmegyéhez tartozik, ez meglehetősen valószínűtlen, és legfeljebb a püspök döntésének szentszéki jóváhagyását jelentheti.

A papnevelde 40 szeminaristáját több más intézménybe szétosztva képezik tovább. Az egyházmegye a szeminárium újraszervezését szeretné megoldani, "olyan tanárokkal, akik alkalmazkodnak az egyház fegyelméhez".


(Forrás: LifeSiteNews)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása