Új Múlt Szerkesztőség - Leonardo Boff magyarázza Ferenc pápa gazdasági tervét a Szentszék konferenciáján
2020. november 24. írta: Katolikus Válasz

Új Múlt Szerkesztőség - Leonardo Boff magyarázza Ferenc pápa gazdasági tervét a Szentszék konferenciáján

Félresiklott pápahűség: így ír magának új múltat Ferenc pápáért a katolikus egyház.

Az alábbi bejegyzést "Új Múlt Szerkesztőség" címmel november 24-én tettük közzé a Facebook oldalunkon.

boff.pngLeonardo Boff, felszabadításteológus, egykori ferences szerzetes és katolikus pap [1] (ld. a képen). 1985-ben a Hittani Kongregáció elítélte a teológiai tanításaiért. 1992-ben ismét. Ekkor kilépett a ferences rendből, elhagyta a papi hivatást, és megnősült.

Tavaly Ferenc pápa levélben köszöntötte őt a 80. születésnapja alkalmából [2]. Idén a november 19-21-e között a Szentszék által rendezett konferencia meghívott előadója volt, amelyet fiatal közgazdászok számára tartottak azért, hogy megismertessék velük "Ferenc pápa gazdaságát" [3][4]. A találkozóról a Magyar Kurír (a Magyar Katolikus Püspöki Kar "félhivatalos" híroldala) több cikkében is beszámolt [5].

Az elmúlt években Ferenc pápa és adminisztrációja megkezdte a korábban többször is elítélt felszabadítási teológia "rehabilitációját", már megszokott módon érdemi magyarázat nélkül. 2018-ban a Magyar Kurír előbb beszámolt az akkor 90 éves felszabadításteológus, Gustavo Gutiérrez pápai köszöntéséről, majd nem sokkal ezután a felszabadítási teológiát méltató írást is közölt [6]. Ekkor (ezért hamar letiltott) olvasók felhívták a Kurír szerkesztőinek figyelmét, hogy 2009-ben a Magyar Kurír akkori szerkesztői még hitelesen beszámoltak arról, hogy a felszabadítási teológiát a hitre veszélyesnek és elfogadhatatlannak mondta ki a Hittani Kongregáció [6].

A Kurír 2013 ősze óta működő új szerkesztősége válaszul visszamenőlegesen átírta a lap archívumában a korábbi szerkesztőség 2009-es cikkét [6]. A Facebook-on ehhez azt a magyarázatot fűzték [7], hogy a Szentszék korábban nem általában a felszabadítási teológiát ítélte el, hanem csupán "a marxista felszabadítási teológiát" - mintha a felszabadítási teológiában lenne marxista és nem marxista ág, és nem pedig magát a felszabadítási teológiát ítélte volna a Szentszék marxista alapokon állónak. A Kurír szerkesztői azzal támasztották alá ezt, egyúttal védve vele Gutiérrez újkeletű méltatását is, hogy őt magát sohasem ítélte el a Szentszék, az ő felszabadítási teológiája tehát - szerintük - rendben van és a híveknek ajánlható.

A fenti két bekezdésben foglaltakról olvasóink részletesen itt tájékozódhatnak:
- Kilencven éves a felszabadítási teológia atyja - Egy ünnepi köszöntés margójára

Kíváncsian várjuk az Új Múlt szerkesztőségének legújabb magyarázatát, ezúttal arról, hogy mindezek fényében miért promotálja immár a többször elítélt Leonardo Boff-ot is a Szentszék, és miért mutatják be őt a világ fiatal közgazdászainak úgy, mint Ferenc pápa gazdasági tervének hiteles magyarázóját.


Hivatkozások:

[1] Leonardo Boff / Wikipedia
[2] Ferenc pápa levelének teljes szövege
[3] National Catholic Register: Liberation Theologian Leonardo Boff Is a Keynote Speaker at Vatican’s ‘Economy of Francesco’ Conference
[4] Magyar Kurír: Ferenc gazdasága – Elkezdődött a fiatal közgazdászok és vállalkozók nemzetközi találkozója
[5] Magyar Kurír / Gazdaság
[6] KV Blog: Kilencven éves a felszabadítási teológia atyja - Egy ünnepi köszöntés margójára
[7] A vonatkozó Facebook bejegyzés alól teljesen törölték a hozzászólásokat a Kurír szerkesztői, így a magyarázatukról immár csak a [6] pontban hivatkozott 2018-as válaszcikkünk tanúskodik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2022.01.08. 13:58:54

Nekem ez kabaré. A Vasfüggöny mögött születtem.
süti beállítások módosítása