Mit tanít az Egyház a tetoválásokról?
2017. április 28. írta: Katolikus Válasz

Mit tanít az Egyház a tetoválásokról?

Tiltja-e a Biblia vagy az Egyház, hogy egy katolikus tetoválást csináltasson magának? A válasz röviden az, hogy az Egyháznak nincs tanítása erről, és a Biblia egy látszólag vonatkozó tiltó passzusa pedig nincs érvényben már ránk, katolikusokra nézve.

jesus_tattoo.jpg

Azok a keresztények, akik a Biblia alapján tilosnak gondolják a tetoválást mind a mai napig, a Leviták könyvének 19. fejezetére mutatnak, ahol még ha archaikus nyelven is, és bizonyos kontextusban is, de mintha Isten maga tiltaná a tetoválásokat:

26Ne egyetek semmiféle véreset, ne foglalkozzatok jóslással és varázslással. 27Hajatokat ne nyírjátok kerekre, és szakállatok végét ne vágjátok le. 28Halott miatt ne ejtsetek sebet testeteken, és ne vagdossátok be magatokat. Én vagyok az Úr.

A kérdés az, hogy az Egyház miért nem vonatkoztatja ezt az ószövetségi törvényt az újszövetség népére? Erre a kérdésre tulajdonképpen maga a Biblia válaszol Szent Pál zsidókhoz írt levélének 7 fejezetében:

11Ha a levita papság, amelynek szolgálata idején a nép a törvényt kapta, elvezetett volna a tökéletességre, mi szükség lett volna még rá, hogy más főpap jöjjön, Melkizedek rendje szerint, nem pedig Áron nemzetségéből? 12A papság megváltozásával azonban szükségképpen megváltozott a törvény is.

Ez röviden a kinyilatkoztatott (tehát biztosra vehető) oka annak, hogy az Egyház miért nem alkalmazza az újszövetség népére (a mai katolikusokra), az ószövetség törvényeit válogatás nélkül.

Hasonlóképpen Szent Iréneusz egyházatya ezt írja az ószövetség törvényeiről tanúságot tévén arról, hogy az első keresztények miként gondolkodtak a mózesi szertartási törvényekről:

Ezeket a dolgokat tehát, melyek kötöttségként és jelként adattak nekik [Mózes népének], Ő [Krisztus] eltörölte a szabadság szövetsége által. (Eretnekek ellen IV.16.5)

Mindez természetesen nem azt jelenti, amit manapság sokan tévesen gondolnak, ti. hogy Jézus elhozta a "lelkiismereti szabadságot", és az újszövetségben ne volna érvényben egy objektíven kötelező törvény. Hasonlóképpen a "szeretet szabadsága" sem azt jelenti, hogy bármi, amit az egyén szeretetteljesnek vélt érzelemből, tesz az megengedett volna. Az Egyház törvénye objektíven kötelez minden katolikust, és minden nem katolikusnak katolikussá kellene válnia a saját érdekében igazság- és istenszeretetből.

Ám van-e az Egyháznak törvénye, parancsa arra vonatkozóan, hogy a tetoválás tilos volna? És ha nincs, akkor milyen elv alapján dönti el az Egyház, hogy egyes dolgokat, amik az ószövetségben tiltva voltak, mégis felold, miközben más törvényeket egyértelműen érvényben lévőnek tekint?

A kulcs szertartásjog és a természetjog megkülönböztetésében áll. Az újszövetség hatályon kívül helyezte az ószövetség szertartásjogának jelentős részért, azonban érvényben hagyott mindent, ami a természettörvényben (a jó és rossz törvényében) is bennfoglaltatik. Ha erről szívesen olvasnál többet, nézd meg a természeti törvényről szóló írásunkat.

A tetoválás tilalma ugyanazért nem köti a katolikusokat, amiért az sem köt minket a Bibliából, hogy "Barmaid között ne pároztass két különböző fajtát, földedbe ne vess két különféle magot, ne hordj magadon kétféle színű ruhát" (Leviták könyve 19:19). Ellenben az erkölcsi parancsok, például a házasságtörés tilalma, vagy az Úr napjának megszentelésének parancsa, továbbra is köteleznek bennünket a jóra.

Tetováljunk tehát vagy ne? (Attól függetlenül, hogy az Egyház nem tiltja). Mit érdemes megfontolni?

  1. a tetoválandó kép ne legyen erkölcstelen;
  2. okosan: a gimnazista barátnőd vagy a kedvenc zenekarod neve nem biztos, hogy később is örömet fog okozni a testedre tetoválva;
  3. nem biztos, hogy megéri: a tetoválás kicsit olyan, mintha egy matricát ragasztanál egy Ferrarira;
  4. adj időt magadnak a döntés átgondolására.

(Írásunk a catholic.com cikke alapján készült.) 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása